Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιρλανδία: Σε τροχιά το πρόγραμμα λέει η τρόικα

Σε τροχιά παραμένει το ιρλανδικό πρόγραμμα, αναφέρει στην δέκατη έκθεση αξιολόγησης η τρόικα. Διαπιστώνει σημαντική πρόοδο στην ανάκτηση βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών. Τι προτείνει για ανεργία.

Ιρλανδία: Σε τροχιά το πρόγραμμα λέει η τρόικα
Το πρόγραμμα της Ιρλανδίας παραμένει σε τροχιά, αναφέρει στην δέκατη έκθεση αξιολόγησης η τρόικα, σημειώνοντας ότι η ανάκαμψη της οικονομίας συνεχίζεται και πως έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες στις αγορές.

"Πρόσφατα δημοπρατήθηκε 10ετές ομόλογο και η απόδοση του έχει υποχωρήσει από τότε στο χαμηλό του 3,5% περίπου. Οι συνθήκες χρηματοδότησης για τις τράπεζες έχουν επίσης βελτιωθεί" σημειώνεται στην έκθεση.

Η τρόικα επισημαίνει ότι οι αρχές έχουν επιτύχει σημαντική πρόοδο στην ανάκτηση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών.

"Ο δημοσιονομικός στόχος του 2012 επιτεύχθηκε με άνεση και ο προϋπολογισμός παρέμεινε σε τροχιά του πρώτο τρίμηνο του 2013" υπογραμμίζει η έκθεση.

Παράλληλα, αναφέρει ότι συνεχίζεται η αποκατάσταση του τραπεζικού τομέα, σημειώνοντας ότι οι "τράπεζες εργάζονται προς την επίτευξη φιλόδοξων στόχων για τη διασφάλιση μιας σταθερής μείωσης στα καθυστερούμενα ενυπόθηκα δάνεια".

Ωστόσο, οι ελεγκτές του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν τονίζουν ότι το ιρλανδικό πρόγραμμα συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά την ανεργία. 

Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι απαιτούνται επιπρόσθετες πολιτικές για την καταπολέμηση της δομικής ανεργίας, μέσα από την ενεργοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης και επανεκπαίδευσης, την αύξησης της ανταγωνιστικότητας με το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων.  


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v