Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο νομισματικός ακτιβισμός επί τάπητος στη G7

Η Βρετανία καλεί εκτάκτως το G7 με βασικό θέμα στην ατζέντα τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και τον ρόλο τους στην ώθηση της διεθνούς ανάπτυξης.

Ο νομισματικός ακτιβισμός επί τάπητος στη G7
Οι ισχυρότεροι αξιωματούχοι της διεθνούς οικονομίας συναντώνται σήμερα στη Βρετανία με μοναδικό θέμα στην ατζέντα τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και το ρόλο τους στην ώθηση της διεθνούς ανάπτυξης.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7 συναντώνται ενώ η Ιαπωνία προχωρά σε σαρωτική χαλάρωση της νομισματικής και καθώς φουντώνουν οι συζητήσεις περί πολέμου νομισμάτων. Τον τελευταίο μήνα πέντε τράπεζες χωρών του ΟΟΣΑ μείωσαν τα επιτόκιά τους, εκ των οποίων και η ΕΚΤ.

«Είναι μία ευκαιρία να σκεφτούμε τι περισσότερο μπορεί να προσφέρει ο νομισματικός ακτιβισμός για την στήριξη της ανάκαμψης, εξασφαλίζοντας ότι παραμένουν ανέπαφες οι μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν που προεδρεύει της συνάντησης.

Κατά τη σύνοδο του ΔΝΤ τον προηγούμενο μήνα, η Γερμανία δέχθηκε ισχυρές πιέσεις να υποχωρήσει και να ανοίξει το δρόμο της τραπεζικής ένωσης για την ευρωζώνη. Ο στόχος αυτός εξαρτάται από δύο πυλώνες. Ο πρώτος είναι η δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού οργάνου – ρόλο που θα αναλάβει η ΕΚΤ – που έχει μπει σ τροχιά και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2014. Ο δεύτερος όμως, η δημιουργία μίας ενιαίας αρχής στήριξης και εκκαθάρισης τραπεζών (που προϋποθέτει και ενιαίο μηχανισμό εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων) βρίσκεται στον αέρα, ειδικότερα και μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Ορισμένοι αξιωματούχοι δηλώνουν στο CNBC πως είναι άγνωστο γιατί η Βρετανία κάλεσε αυτή τη συνάντηση, σε τόσο μικρή χρονική απόσταση από τη σύνοδο του ΔΝΤ. Ο υπουργός Οικονομικών του Καναδά, Τζιμ Φλάχερτι, δήλωσε στο Reuters ότι καλωσορίζει τη ευκαιρία «για μία χαλαρή συζήτηση». «Μπορούμε να είμαστε ειλικρινείς και να προσπαθήσουμε να σπάσουμε τον πάγο» δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v