Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραμένει απειλή το σκιώδες τραπεζικό σύστημα

Το σκιώδες τραπεζικό σύστημα παραμένει απειλή για χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, B.Bernanke. Βλέπει ρίσκα σε αγορά repo. Η Fed παρακολουθεί στενά την "ανάληψη ρίσκου" σε αγορές στοιχείων ενεργητικού.

Παραμένει απειλή το σκιώδες τραπεζικό σύστημα
Το σκιώδες τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να αποτελεί κίνδυνο για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke.

"Ενώ ο σκιώδης τραπεζικός τομέας είναι μικρότερος σήμερα από ότι ήταν πριν από την κρίση, οι ρυθμιστικές αρχές και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να αντιμετωπίσουν τις υπάρχουσες αδυναμίες" ανέφερε ο κ. Bernanke σε ομιλία για το ρόλο της Fed στην εποπτεία του τραπεζικού συστήματος.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o κ. Βernanke ανέφερε ακόμα ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί στενά την διάθεση για υπερβολική ανάληψη ρίσκου, που μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο στις τιμές των στοιχείων ενεργητικού.

"Στο πλαίσιο του σημερινού περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων, παρακολουθούμε στενά για περιπτώσεις «αναζήτησης αποδόσεων» και άλλων μορφών υπερβολικής ανάληψης ρίσκου, που μπορεί να επηρεάσουν τις τιμές των στοιχείων ενεργητικού και τη σχέση τους με τα θεμελιώδη μεγέθη" τόνισε ο κ. Bernanke.

Ο ίδιος επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να διασφαλιστεί ότι η αγορά repo μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την χρεοκοπία ενός broker ή άλλου μεγάλου δανειολήπτη.

"Σημαντικοί κίνδυνοι παραμένουν στις αγορές βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης. Ένας από τους βασικούς κινδύνους απορρέει από το πώς θα απαντούσε το σύστημα σε μια αποτυχία ενός broker ή άλλου μεγάλου δανειολήπτη" σημείωσε στην ομιλία του στο Σικάγου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v