Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επί τάπητος τα αρνητικά επιτόκια στην ΕΚΤ

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας δηλώνει ότι η ΕΚΤ είναι "τεχνικά έτοιμη" για αρνητικά επιτόκια. Η απόφαση θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας. Οι δηλώσεις του Mario Draghi και οι προειδοποιήσεις Liikanen.

Επί τάπητος τα αρνητικά επιτόκια στην ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι «τεχνικά προετοιμασμένη» για τα υιοθετήσει αρνητικά επιτόκια έτσι ώστε οι τράπεζες να πληρώνουν τελικά για τη ρευστότητα που καταθέτουν στην ΕΚΤ, δηλώνει ο Ιgnazio Visco, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ευρωτράπεζας. Μιλώντας στο CNBC, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης δηλώνει ωστόσο, ότι θα υπάρξουν «ακούσιες επιπτώσεις» από μία τέτοια κίνηση και πως η απόφαση θα εξαρτηθεί από το εάν θα υπάρξει επιδείνωση της οικονομίας.

«Συμφωνήσαμε όλοι στο συμβούλιο ότι πρέπει να το εξετάσουμε με προσοχή και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να μειώσουμε τα επιτόκια. Νομίζουμε ότι – και εγώ προσωπικά πιστεύω – αυτό θα είναι αποτελεσματικό, ότι η οικονομία μπορεί τώρα να ανταποκριθεί. Τεχνικά είμαστε εξοπλισμένοι και έτοιμοι να παρέμβουμε. Μπορεί να υπάρξουν ακούσιες επιπτώσεις. Γνωρίζουμε ότι μπορεί να χρειαστεί να εργαστούμε σε αυτό και γνωρίζουμε πώς να εργαστούμε για αυτό» δήλωσε ο κ. Visco.

Και δεν είναι ο μόνος. Το θέμα έθιξε για πρώτη φορά ο Mario Draghi όταν ανακοίνωσε τη μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,5% την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Erkki Liikanen δήλωσε επίσης ότι «πάντα υπήρχε μία τεχνική συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα» χωρίς όμως, να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση. «Τεχνικά είμαστε έτοιμοι, αλλά θα υπάρξουν επίσης ακούσιες επιπτώσεις τις οποίες πρέπει να εκτιμήσουμε σωστά προτού λάβουμε δράση» δήλωσε. Ακόμη και ο κ. Liikanen όμως, δήλωσε πως συγκριμένες οικονομικές συνθήκες δικαιολογούν αντισυμβατικές κινήσεις στη νομισματική πολιτική. «Ορισμένες φορές το μακροοικονομικό περιβάλλον ευθύνεται για τις δυσκολίες στον τραπεζικό κλάδο και σε αυτή την κατάσταση, η συγκεκριμένη κίνηση βοηθάει» δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v