Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Τα χειρότερα της ευρωκρίσης δεν πέρασαν

Το θετικό κλίμα των αγορών δεν αντανακλά τις υποβόσκουσες αδυναμίες στην ευρωζώνη, εκτιμά η πλειονότητα των ευρωπαίων επενδυτών. Σε κίνδυνο το ράλι των αγορών. Τι δείχνει τριμηνιαία έρευνα της Fitch.

Fitch: Τα χειρότερα της ευρωκρίσης δεν πέρασαν
Η πλειονότητα των ευρωπαίων επενδυτών θεωρούν πως η αισιοδοξία στις χρηματαγορές δεν αντανακλά τις υποβόσκουσες αδυναμίες στην ευρωζώνη, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα επενδυτών που πραγματοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Αυτοί που εκφράζουν αμφιβολίες, χωρίζονται σε δύο «στρατόπεδα»: 29% εξ αυτών θεωρούν ότι αυτή είναι μια βραχύβια περίοδος ηρεμίας στις αγορές και 30% υποστηρίζουν πως οι αγορές είναι παράλογα αισιόδοξες, αγνοώντας τις αδύναμες οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης. Το υπόλοιπο 41% των ερωτηθέντων θεωρεί πως τα χειρότερα της κρίσης έχουν περάσει, λόγω της ισχυρής στήριξης από την ΕΚΤ και τους νομοθέτες.

Υπάρχει μια ξεκάθαρη διχοτόμηση μεταξύ της συνεχιζόμενης ύφεσης και της αυξανόμενης ανεργίας σε όλη την Ευρώπη, και του ράλι των χρηματαγορών, εκτιμά η Fitch. Αν το ράλι στις αγορές δεν «επικυρωθεί» από μια οικονομική σταθεροποίησης και μια πρόοδο προς την δημιουργία τραπεζικής ένωσης, υπάρχει κίνδυνος η αστάθεια στις αγορές να επιστρέψει δριμύτερη το καλοκαίρι, όπως έγινε το 2012 και το 2011.

Στην έρευνα, η ανησυχία των επενδυτών για την οικονομία γίνεται εμφανής και από τις απόψεις τους για την ύφεση και τον κίνδυνο πληθωρισμού. Το 86% δήλωσε πως μια παρατεταμένη ύφεση αποτελεί υψηλό κίνδυνο για τις πιστωτικές αγορές της Ευρώπης, ποσοστό το οποίο αποτελεί ιστορικό υψηλό και είναι σημαντικά αυξημένο έναντι του 69% στην τελευταία έρευνα. Επιπλέον ένδειξη της χαμηλής εμπιστοσύνης στην οικονομική ανάκαμψη, αποτελεί και το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες θεωρούν απίθανο τον πληθωρισμό, με μόλις το 9% να θεωρεί ότι αποτελεί υψηλό ρίσκο και το 29% να θεωρεί πως ο αποπληθωρισμός αποτελεί υψηλό ρίσκο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v