Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ισχυρό σήμα από τον Dow

Η "θεωρία του Dow" θεωρείται ευαγγέλιο από πολλούς επενδυτές ανα τον κόσμο, γι’ αυτό και όταν στέλνει νέο σήμα αγοράς ή πώλησης προκαλεί ευρύτερο ενδιαφέρον. Αυτό ακριβώς συμβαίνει εδώ και λίγες μέρες.

Νέο ισχυρό σήμα από τον Dow
Όταν πολλά επενδυτικά news letters έστελναν μήνυμα στους παραλήπτες-πελάτες τους τον περασμένο Νοέμβριο ότι η θεωρία του Dow (Dow theory) έδωσε ισχυρό σήμα πώλησης, πολλοί πείστηκαν και πούλησαν ή τουλάχιστον μείωσαν την έκθεσή τους σε μετοχές.

Δεν το μετάνιωσαν. Η μετέπειτα καθοδική πορεία των τίτλων δικαίωσε την επιλογή τους.

Αντίθετα, δεν τα πήγαν το ίδιο καλά όσοι αγνόησαν εκείνο το σήμα πώλησης, είτε γιατί ποτέ δεν πίστεψαν στη θεωρία του Dow, είτε γιατί θεώρησαν σε εκείνη τη χρονική στιγμή ότι δεν ερμηνεύτηκε σωστά.

Οι τελευταίοι έδωσαν μεγαλύτερο βάρος στις τιμές κλεισίματος του βιομηχανικού δείκτη Dow Jones Industrial Average (DJIA) και του δείκτη μεταφορών Dow Jones Transportation Average (DJTA) και όχι στις ενδοσυνεδριακές τιμές όπως τα πρώτα news letters.

Χρειάστηκε να περιμένουν έως τις 8 Ιανουαρίου για να επιβεβαιώσουν ότι η θεωρία του Dow είχε στείλει σήμα πώλησης και το πλήρωσαν, υπομένοντας τις ενδιάμεσες απώλειες, αν και γλίτωσαν τα χειρότερα των επόμενων μηνών.

Όμως, η θεωρία που ανέπτυξε μέσω κύριων άρθρων του στην εφημερίδα "Wall Street Journal" ο πρώτος διευθυντής της Charles Dow έχει στείλει εδώ και λίγες μέρες ένα νέο σήμα.

Αυτή τη φορά η Dow theory στέλνει σήμα αγοράς σύμφωνα με τους επαΐοντες.

Γιατί ισχυρίζονται ότι συμβαίνει αυτό;

Από τη μια πλευρά, ο πιο γνωστός βιομηχανικός δείκτης DJIA ολοκλήρωσε στις 18 Απριλίου τον γνωστό σχηματισμό "κεφαλιού και ώμων" (head and shoulders), ο οποίος στους κύκλους των τεχνικών αναλυτών σηματοδοτεί τον πυθμένα μιας αγοράς ή μιας μετοχής (bottom formation).

Ο DJIA βρίσκεται πλέον σε ανοδική τροχιά που προσδιορίζεται από νέα, μεγαλύτερα και υψηλά επίπεδα τιμών και ταυτόχρονα νέα μεγαλύτερα χαμηλά επίπεδα.

Aπό την άλλη πλευρά, η κύρια τάση τιμών (primary trend) του άλλου χρηματιστηριακού δείκτη DJTA, ο οποίος είναι λιγότερο διάσημος σήμερα, αν και πιο παλιός από τον DJIA αφού πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1884, είναι εδώ και καιρό ανοδική.

Επομένως, η βασική προϋπόθεση για να βγει συμπέρασμα με βάση τη θεωρία Dow υφίσταται πλέον.

Η κύρια τάση τιμών τόσο του βιομηχανικού δείκτη όσο και του χρηματιστηριακού του κλάδου των μεταφορών είναι ανοδική.

Επομένως, η θεωρία στέλνει πλέον νέο σήμα αγοράς, θέτοντας στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας το προηγούμενο σήμα πώλησης. Αρκεί αυτό για να πάρουν οι "ταύροι" τα πάνω τους και να κρυφτούν οι "αρκούδες"; Ο καιρός θα δείξει.


Dr. Money
[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v