Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nα φύγουμε από τα πρωτοσέλιδα!

Η συνεπής εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας είναι απαραίτητη για να ξεφύγουμε κάπως από τον στενό κορσέ των αγορών. Όμως, δεν αρκεί. Θέλει κι άλλα πράγματα.

Nα φύγουμε από τα πρωτοσέλιδα!
Η ερώτηση είναι συνηθισμένη. Το ίδιο και η απάντηση για όποιον μιλά σε άτομα που δουλεύουν σε dealing room ελληνικών, και όχι μόνο, τραπεζών.

Ερώτηση: Πότε θα δούμε άσπρη μέρα;

Απάντηση: Όταν σταματήσουμε να είμαστε πρωτοσέλιδο στους "Financial Times".

Ακόμη και οι βετεράνοι της τραπεζικής, που έζησαν τα γεγονότα των τελευταίων δεκαετιών, δυσκολεύονται να θυμηθούν άλλη περίοδο όπου η Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πάντως, όλοι συμφωνούν ότι αυτή η προβολή δεν έχει κάνει καθόλου καλό στη χώρα.

Τουναντίον, έχει επιδεινώσει το πρόβλημα, γιατί το έχει διογκώσει τόσο πολύ με αποτέλεσμα να δυσκολεύει τη διαχείρισή του.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα ΜΜΕ, ελληνικά και ξένα, κάνουν τη δουλειά τους.

Αλλά καλά και άλλα όχι. Άλλα υπερβάλλοντας και άλλα όχι.

Είναι όμως σαφές ότι αρκετά από αυτά που μεταφέρθηκαν προς τα έξω και έγιναν αντικείμενο συζητήσεων, σχολιασμού κτλ συνέβαλαν στην αύξηση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου.

Γιατί; Πολύ απλά, διότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν κατανοούσαν τις επιπτώσεις που θα είχαν τα λεγόμενά τους στις αγορές.

Δεν χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Πάγκαλος, απαντά σε προκλητικά σχόλια και σε πρωτοσέλιδα γερμανικών περιοδικών, ξαναθέτοντας θέμα γερμανικών αποζημιώσεων για τις καταστροφές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κάποιος μας υπενθύμισε ότι το είχε ξανακάνει όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών την προηγούμενη δεκαετία, προκαλώντας τη μήνιν των Γερμανών.

Το πρωτοσέλιδο της βρετανικής ταμπλόιντ "Daily Mail" την επομένη τα έλεγε όλα: Η Ελλάδα κατηγορεί τη ναζιστική Γερμανία για την κρίση της.

Ποιον ωφέλησε η διαιώνιση της κόντρας με τους Γερμανούς που έδωσε πάτημα στους Έλληνες πατριώτες να ξιφουλκίσουν;

Σίγουρα όχι την Ελλάδα και τον λαό της, που χρειάζεται να δανειστεί μεγάλα ποσά κάθε χρόνο για να χρηματοδοτεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού και να αναχρηματοδοτεί τα ομόλογα και τα έντοκα που λήγουν.

Έρχεται μετά ο κ. Παπουτσής, ο οποίος έχει ψηφιστεί ως ο χειρότερος Ευρωπαίος επίτροπος κατά τη διάρκεια της θητείας του, και επιτίθεται στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Σαχινίδη στη Βουλή, την ώρα που ο πρωθυπουργός ήταν στο Βερολίνο.

Δεν είναι όμως μόνο τα παραπάνω περιστατικά.

Όμως, ακόμη και άνθρωποι που καταλαβαίνουν από αγορές κάνουν λάθη.

Επικοινωνιακά λάθη.

Πώς;

Πρώτον, τροφοδοτώντας με ειδήσεις τα ΜΜΕ, κυρίως τα ξένα, που είναι πεινασμένα για κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα η χώρα να παραμένει στο προσκήνιο.

Δεύτερον, δημιουργώντας σύγχυση που δίνει την εντύπωση στους τρίτους ότι δεν γνωρίζει η αριστερά τι ποιεί η δεξιά.

Νομίζουμε ότι τα στελέχη των dealing roοm έχουν δίκιο ότι η Ελλάδα δεν θα δει άσπρη μέρα αν δεν σταματήσει να είναι πρωτοσέλιδο στους "F.T.", τη "Wall Street Journal" κι αλλού λόγω αρνητικών ειδήσεων.

Όπου λαλούν πολλά κοκόρια αργεί να ξημερώσει, λέει ο λαός κι έχει δίκιο.

Θα ήταν καλύτερα για όλους αν η κυβέρνηση το ενστερνιζόταν επίσης και επιπλέον αν τα λίγα κοκόρια κατανοούσαν πώς δουλεύει όχι μόνο η πολιτική αλλά και οι αγορές.



Dr. Money

[email protected]



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v