Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοιτάξτε πίσω από τη βιτρίνα!

Το πρόγραμμα λιτότητας δεν πρόκειται να πετύχει αν η μιζέρια παγιωθεί. Η βιτρίνα δείχνει κινητικότητα και βγάζει ενέργεια, όμως στο εσωτερικό του μαγαζιού συμβαίνει κάτι άλλο.

Κοιτάξτε πίσω από τη βιτρίνα!
Μερικές φορές τα φαινόμενα απατούν, λένε οι γνωρίζοντες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Η έντονη κινητικότητα του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου και οι ακατάπαυστες δηλώσεις ορισμένων υπουργών για νέες πρωτοβουλίες και μέτρα προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας δημιουργούν στον ανυποψίαστο παρατηρητή την εντύπωση ότι το νερό έχει μπει στο αυλάκι στην Ελλάδα.

Με άλλα λόγια, το σύστημα άσκησης και διαχείρισης της εξουσίας, π.χ. η κυβέρνηση και ο δημόσιος τομέας, δουλεύει συντεταγμένα προς την κατεύθυνση της μόνης ορθής επιλογής αυτήν την ώρα.

Της επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για τη συνέχιση των εκταμιεύσεων από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ ώστε να μη χρεοκοπήσει η χώρα και να βγει μια ώρα αρχύτερα από το τούνελ στο οποίο έχει οδηγηθεί.

Μπορεί να μην είναι εύκολο, όμως δεν είναι και ακατόρθωτο να μειωθεί το έλλειμμα στο 8,1% του ΑΕΠ φέτος από 13,6% και πλέον το 2009.

Όμως, ο ανυποψίαστος παρατηρητής παθαίνει κάποιο σοκ όταν πληροφορείται από ανθρώπους που έχουν ιδίαν γνώση της λειτουργίας αρκετών υπηρεσιών σε υπουργεία-κλειδιά ότι εκεί βασιλεύουν η αδράνεια και η αδιαφορία.

Ο παρατηρητής κατανοεί από τη μια πλευρά αλλά αδυνατεί να πιστέψει από την άλλη ότι σ’ αυτήν την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν κατεβάσει κι άλλο ταχύτητα επειδή είναι δυσαρεστημένοι από τις μειώσεις στους μισθούς και στα επιδόματα που λαμβάνουν.

Για να αλλάξουν άποψη θα έπρεπε ίσως να μιλήσουν με ορισμένους από τους ανέργους του ιδιωτικού τομέα που αποτελούν το 12% του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα.

Ίσως τότε να αισθάνονταν πολύ καλύτερα και να ήταν πιο παραγωγικοί στη δουλειά τους.

Μερικοί αποδίδουν την ανωτέρω κατάσταση στην απουσία ηγεσίας, υπό την έννοια ότι σε αρκετές διευθύνσεις παραμένουν στη θέση τους άτομα που είχαν διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και τα οποία απλώς περιμένουν τους διαδόχους τους για να αποχωρήσουν.

Πρόκειται για ελληνική πατέντα, αφού εργοδότης όλων αυτών δεν είναι ασφαλώς η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση που τους διορίζει αλλά οι Έλληνες φορολογούμενοι που τους πληρώνουν, και επομένως οφείλουν να κάνουν τη δουλειά τους κατά τον καλύτερο τρόπο.

Εν πάση περιπτώσει, το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό για να αγνοηθεί σε μια στιγμή που η μιζέρια και η απαισιοδοξία εξαπλώνονται στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, κατεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και δυσχεραίνοντας την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Υπό τις σημερινές συνθήκες δεν είναι εύκολο να αντιστραφεί το διαμορφωνόμενο κλίμα.

Ακόμη κι αν επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος το 2010 δεν θα είναι αρκετό για να αντιστραφεί το κλίμα, καθότι θα χρειαστεί επιπλέον επιβεβαίωση για ανάλογη επιτυχία το α΄ εξάμηνο του 2011.

Με άλλα λόγια χρειάζεται χρόνος.

Επομένως, κάτι άλλο θα πρέπει να γίνει.

Η περαιτέρω μείωση των δαπανών για εξοπλιστικές δαπάνες θα ήταν καλό νέο, αλλά θα γινόταν πιο πειστική αν συνοδευόταν από την κατάργηση χιλιάδων θέσεων στις ένοπλες δυνάμεις.

Ας μη λησμονούμε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός πλήρωνε 170.000 ένστολους στα τέλη του 2009, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ.

Η πραγματοποίηση κάποιων μεγάλων άμεσων επενδύσεων θα λειτουργούσε επίσης θετικά, αλλά κανένα σοβαρό, μεγάλο πρότζεκτ δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτά θέλουν χρόνο.

Τι θα μπορούσε λοιπόν να τονώσει την επενδυτική ψυχολογία και να στρέψει την προσοχή του κόσμου μακριά από τη μιζέρια;

Κάποιο μεγάλο ή μεγάλα ντιλ σε κλάδους, όπως ο τραπεζικός, θα μπορούσαν να παίξουν αυτόν τον ρόλο, αλλά θα πρέπει να βγάζουν νόημα και να προσθέτουν αξία.

Είναι οι πιθανοί πρωταγωνιστές έτοιμοι για τέτοια ντιλ πριν ψηφιστεί το νέο ασφαλιστικό και οι μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται σε άλλους τομείς;

Δεν το γνωρίζουμε, αν και θα προσθέταμε ότι "το γοργόν και χάριν έχει".


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v