Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eλληνικός "δάκτυλος" στα ομόλογα;

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν κάνει ένα αξιοπρόσεκτο ράλι τελευταία που θα μπορούσε να έχει συνέχεια και διάρκεια αν δεν ισχύει κάτι που κυκλοφορούσε σε trading desks του εξωτερικού την Παρασκευή.

Eλληνικός δάκτυλος στα ομόλογα;
Μια ματιά στην πορεία του ασφαλίστρου (spread) που πληρώνουν όσοι θέλουν να αγοράσουν ασφάλεια (συμβόλαια CDS) έναντι του ενδεχομένου να φαλίρει η Ελλάδα την επόμενη πενταετία και των αντίστοιχων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας το ίδιο διάστημα είναι άκρως αποκαλυπτική.

Την τελευταία φορά όπου κάποιος έπρεπε να πληρώσει πάνω από 900.000 ευρώ για έναν χρόνο προκειμένου να ασφαλιστεί απέναντι στο ενδεχόμενο να χάσουν την αξία τους ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 10 εκατ. ευρώ που είχε στη κατοχή του ήταν στις 17 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας Markit.

Tην ίδια μέρα, κάποιος θα πλήρωνε 418.000 ευρώ για τα αντίστοιχα ιρλανδικά και 362.000 ευρώ για τα πορτογαλικά CDSs.

Από τις 17 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή το spread στα ελληνικά CDSs ακολουθεί πτωτική πορεία, ενώ των άλλων δύο χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης ανοδική.

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία της προηγούμενης Παρασκευής που έχουμε στη διάθεσή μας, το ελληνικό ασφάλιστρο είχε πέσει στις 735 μονάδες βάσης, δηλαδή στις 735.000 ευρώ, ενώ του ιρλανδικού βρισκόταν στις 423 μονάδες ή στις 423.000 ευρώ και του πορτογαλικού στις 393.000 ευρώ.

Το ελληνικό CDS, λοιπόν, πήγε κόντρα στο ρεύμα όλο αυτό το διάστημα και προφανώς αυτό δεν έγινε από μόνο του.

Κάποιοι βγήκαν αγοραστές στην αγορά των ελληνικών CDSs και ομολόγων.

Αν πιστέψουμε τους ιθύνοντες των ελληνικών ντήλινγκ ρουμ, αυτό θα πρέπει να αποδοθεί κυρίως σε κάποιες θετικές εκθέσεις για τα ελληνικά ομόλογα που έβγαλαν μερικοί μεγάλοι ξένοι οίκοι, π.χ. η HSBC, η Societe Generale κτλ.

Είχε προηγηθεί ασφαλώς το οδοιπορικό παρουσιάσεων της ελληνικής οικονομίας από τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και την τρόικα στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στη Φρανκφούρτη, που σίγουρα έπαιξε κάποιον ρόλο.

Προς την ίδια κατεύθυνση συνέβαλαν οι αγορές ελληνικών ομολόγων από κάποιο ευρωπαϊκό fund την προ προηγούμενη εβδομάδα.

Επίσης, κάποια funds που είχαν σορτάρει την Ελλάδα αγοράζοντας CDS στο παρελθόν έσπευσαν να κλείσουν τις θέσεις τους ασκώντας πιέσεις στα spreads αφού βγήκαν πωλητές.
Ως γνωστόν, οι αγοραστές CDSs χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:

Σε εκείνους που τα αγοράζουν για να ασφαλίσουν τα χαρτοφυλάκια ομολόγων που κατέχουν από ενδεχόμενη χρεοκοπία του εκδότη, π.χ. Ελλάδα, και σε εκείνους που ποντάρουν σε περαιτέρω άνοδο των spreads ώστε να πουλήσουν με κέρδος.

Τα απίστευτα λάθη της ελληνικής πλευράς έχουν κάνει ήδη πολλούς από τους τελευταίους είτε πλούσιους είτε πολύ χαρούμενους με τις υπεραξίες που αποκομίζουν.

Ως εκ τούτου, κάποιοι από τους τελευταίους που δεν θέλουν να αναλάβουν το ρίσκο του τελικού χτυπήματος (killing) πουλάνε τα CDSs και αποχωρούν με γεμάτη την τσέπη.

Όλα αυτά εξηγούν σε κάποιον βαθμό την καλή πορεία των ελληνικών ομολόγων και CDSs το τελευταίο διάστημα.

Όμως, σε αρκετούς στο εξωτερικό έκανε εντύπωση η ασυνήθιστα μεγάλη υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, π.χ. του 5ετούς, σε κάποιο σημείο την Παρασκευή.

Φυσικά, είναι μάλλον απίθανο να γνώριζαν οι αγοραστές τις δηλώσεις του Κινέζου πρωθυπουργού μία μέρα αργότερα περί πρόθεσης αγοράς ελληνικών ομολόγων από την Κίνα όταν η χώρα ξαναβγεί στις αγορές.

Εκείνο που έκανε εντύπωση σε πολλούς στο εξωτερικό ήταν οι αναφορές ξένων traders στα διάφορα desks ότι αγοραστές ήταν ελληνικά accounts.

Προφανώς δεν μπορεί να είναι οι πελάτες private banking και λιανικής των ελληνικών τραπεζών που έχουν προχωρήσει σε επιλεκτικές αγορές ελληνικών χρεογράφων το τελευταίο διάστημα, όπως αναφέρουν τραπεζίτες.

Οι μεγάλες αγορές προέρχονταν προφανώς από άλλους και το μυαλό μερικών ξένων πήγαινε κατευθείαν στις πρώτες ύποπτες, κοινώς στις ελληνικές τράπεζες.

Δεν γνωρίζουμε αν οι ξένοι έχουν δίκιο.

Αυτό θα φανεί αργά ή γρήγορα, καθότι οι ελληνικοί λογαριασμοί από μόνοι τους δεν μπορούν να συντηρήσουν τις τιμές των ελληνικών ομολόγων και CDSs στα τωρινά υψηλότερα επίπεδα και πολύ περισσότερο να τους δώσουν μεγαλύτερη ώθηση.

Αν υπάρχει, λοιπόν, ελληνικός δάκτυλος, όπως υπαινίσσονται, ή όχι θα φανεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι οθόνες δεν λένε ψέματα.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v