Η απομόχλευση δείχνει την κατεύθυνση!

Όπως η αιμορραγία αποδυναμώνει τον ανθρώπινο οργανισμό και η ακατάσχετη τον σκοτώνει, έτσι και η απομόχλευση εξασθενίζει την οικονομία. Στην προκειμένη περίπτωση θα μπορούσε μάλιστα να την αποτελειώσει.

Η απομόχλευση δείχνει την κατεύθυνση!
Όλα τα ωραία πράγματα κάποτε τελειώνουν.

Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που οι Έλληνες επίσημοι χρησιμοποιούσαν το επιχείρημα των θετικών ρυθμών πιστωτικής επέκτασης στη χώρα μας παρά την ύφεση για να στηρίξουν τη θέση τους περί ευελιξίας της ελληνικής οικονομίας.

Είναι όμως πλέον σαφές ότι σε λίγο διάστημα δεν θα μπορούν να το χρησιμοποιούν.

Τα ποσά των νέων δανείων που εκταμιεύονται είναι λιγότερα από εκείνα που λήγουν και αποπληρώνονται εδώ και καιρό, με αποτέλεσμα ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης να είναι οριακά θετικός, κοινώς 0,4% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση, για να περάσει αρνητικός το διάστημα Δεκεμβρίου 2010 - Ιανουαρίου 2011.

Αυτή καθεαυτήν η εξέλιξη δεν εκπλήσσει. Είναι φυσιολογικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο σε περιόδους ύφεσης.

Είναι η περιβόητη απομόχλευση ή deleveraging όπως είναι επίσης γνωστή.

Σε κάποιες χώρες, όπως στις ΗΠΑ, η απομόχλευση συνοδεύεται από αύξηση της ροπής προς την αποταμίευση.

Κάτι τέτοιο δεν παρατηρείται στη χώρα μας.

Τα στοιχεία για τον μήνα Νοέμβριο που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος αποκαλύπτουν νέα μείωση των καταθέσεων τον Νοέμβριο από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, της τάξης των 2 δισ. ευρώ και πλέον, που ανεβάζει τις συνολικές απώλειες του διμήνου Οκτώβριος - Νοέμβριος πάνω από τα 3 δισ. ευρώ.

Αν μάλιστα ο παραδοσιακά καλός -για τεχνικούς λόγους- Δεκέμβριος διαψεύσει τις προσδοκίες, η κατάσταση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σοβαρή, όσο κι αν το σωσίβιο των κρατικών εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ θα ανακουφίσει προσωρινά.

Φυσικά, η τρόικα θα μπορούσε να δώσει το πράσινο φως για ένα ακόμη πακέτο εγγυήσεων αν η αιμορραγία των καταθέσεων συνεχιστεί τους επόμενους μήνες.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν συνιστά λύση.

Είναι μάλιστα επόμενο να αναρωτιέται κανείς μέχρι πού φτάνουν οι αντοχές της ΕΚΤ,
που πριν ακόμη από το πρόσφατο πακέτο εγγυήσεων των 25 δισ. ευρώ είχε δώσει ρευστότητα ύψους 94 δισ. ευρώ περίπου στις ελληνικές τράπεζες αντί ενεχύρων αξίας γύρω στα 137 δισ. ευρώ.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα ήταν οξύμωρο να μην εμμείνουν οι τράπεζες που έχουν δώσει περισσότερα δάνεια από καταθέσεις στην πολιτική της απομόχλευσης, ιδίως όταν δεν υπάρχουν σημάδια για επιστροφή της χώρας στις αγορές στο ορατό μέλλον.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι πιθανό ο ιδιωτικός τομέας να υποχρηματοδοτείται, οξύνοντας το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν ήδη πολλές βιώσιμες εταιρίες, με όλα τα αρνητικά που αυτό συνεπάγεται για την απασχόληση, τα εισοδήματα και εν τέλει την οικονομία.

Θα μπορούσε η ανάκαμψη του τουρισμού, των εξαγωγών και οι μεγαλύτερες εισροές κοινοτικών κεφαλαίων να αντιστρέψουν την κατάσταση;

Μακάρι. Όμως, για να είμαστε ρεαλιστές, κάτι τέτοιο δεν είναι το πιθανότερο σενάριο.

Η μεγάλη εικόνα δείχνει συνέχιση της διαδικασίας της απομόχλευσης, που θα έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα και στο βιοτικό επίπεδο του μέσου νοικοκυριού το 2011.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v