Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Eλλάδα χρειάζεται τα όρνεα των αγορών!

Τα όρνεα, vulture funds, καταφθάνουν όταν υπάρχει πείνα και μιζέρια στην επιχειρηματική κοινότητα και φεύγουν όταν ξαναέλθει ξαστεριά. Όμως, απουσιάζουν από την Ελλάδα σήμερα, παρότι τα χρειάζεται.

H Eλλάδα χρειάζεται τα όρνεα των αγορών!
Το Δημόσιο έχει κηρύξει μια άτυπη στάση πληρωμών προς τους εγχώριους πιστωτές του, σε μια προσπάθεια συγκράτησης του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Οι εγχώριες τράπεζες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας καθώς οι καταθέσεις μειώνονται, οι αγορές χονδρικής παραμένουν κλειστές και η αξία των εγγυήσεων στην ΕΚΤ μειώνεται, με αποτέλεσμα να έχουν σχεδόν κλείσει τις στρόφιγγες των δανείων.

Υπερεθνικές οντότητες, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν, παρέχοντας πιστώσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε άλλους φορείς στη χώρα, αλλά το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ περίπου που αναμένεται να διαθέσουν φέτος δεν φθάνει.

Την ίδια στιγμή, αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αισθάνονται στο πετσί τους τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της πιστωτικής στενότητας, καθώς οι τράπεζες δεν κάνουν δεκτές τις προσωπικές εγγυήσεις των ιδιοκτητών τους όπως στο παρελθόν.

Σε ανάλογες περιπτώσεις, στο εξωτερικό, κάνουν συνήθως την εμφάνισή τους hedge funds που αντικαθιστούν ουσιαστικά τις τράπεζες, παρέχοντας ακριβή χρηματοδότηση στις ζορισμένες επιχειρήσεις, έχοντας παράλληλα εξασφαλίσει το δικαίωμα να αγοράσουν μετοχές σε πολύ χαμηλή τιμή.

Αν οι επιχειρήσεις καταφέρουν να περάσουν τον Ρουβίκωνα, τα hedge funds που είχαν χρηματοδοτήσει τέτοιες distressed εταιρίες θα αποκομίσουν μεγάλες αποδόσεις.

Αν όχι, τα hedge funds θα τις αναλάβουν με σκοπό να τις αναδιαρθρώσουν και να τις πουλήσουν, βγάζοντας κέρδος.

Σε μερικές περιπτώσεις, η χρηματοδότηση αποβλέπει ευθύς εξαρχής στο ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή στην ιδιοκτησία και εν συνεχεία στην αναδιάρθρωση, με απώτερο σκοπό την πώληση.

Φυσικά, δεν είναι μόνο τα distressed hedge funds που εμπλέκονται σε τέτοιες ριψοκίνδυνες χρηματοδοτήσεις.

Παρόμοιες επενδύσεις πραγματοποιούν επίσης τα private equity funds "ειδικών ευκαιριών", τα οποία επιλέγουν να τοποθετηθούν σε εταιρίες οι οποίες βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας ή έχουν χρεοκοπήσει.

Με την ελληνική οικονομία να εισέρχεται στον τρίτο χρόνο ύφεσης και τα εταιρικά θύματα να αυξάνονται, το έδαφος είναι θεωρητικά πρόσφορο για τα όρνεα των αγορών, όπως αποκαλούνται τα vulture funds.

Πιθανόν να είναι ακόμη πιο πρόσφορο από πλευράς αποτιμήσεων σε ένα εξάμηνο από σήμερα.

Όμως, αυτό δεν αλλάζει τα δεδομένα γιατί είναι δύσκολο να πετύχει ένας επενδυτής, ακόμη κι ένα όρνεο, την κατάλληλη χρονική στιγμή.

Άλλωστε, από τη θεωρία του "πρόσφορου" μέχρι την πράξη υπάρχει απόσταση.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η απόσταση εξηγείται σε σημαντικό βαθμό από το πτωχευτικό δίκαιο, το οποίο αναμένεται να υποστεί αλλαγές.

Άλλο πράγμα προφανώς είναι το ελληνικό άρθρο 99 κι άλλο το Chapter 11 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν είναι τυχαίο ότι η πιο γνωστή περίπτωση επένδυσης από ξένα distressed funds στην Ελλάδα είναι το ντιλ στην εταιρία κινητής τηλεφωνίας Wind Hellas, που πιθανόν δεν θα είχε ολοκληρωθεί αν δεν υπόκειτο στον αγγλικό νόμο.

Ακόμη λοιπόν κι αν δεν μας αρέσει, η πιστωτική ασφυξία δημιουργεί ανάγκες σε επιχειρήσεις που τα distressed funds θα μπορούσαν να καλύψουν.

Αρκεί φυσικά να φροντίσουν οι αρμόδιοι να άρουν μερικά από τα εμπόδια όπως αυτά που προκαλεί ο υφιστάμενος πτωχευτικός κώδικας.


Dr. Money



* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v