H ευκαιρία της τρόικας και το βαθύ κράτος!

Η τρόικα θα μπορούσε να βοηθήσει την κυβέρνηση να εφαρμόσει το μνημόνιο, πράττοντας κάτι πιο ουσιαστικό από τις εκκλήσεις για συναίνεση που απευθύνει η Ε.Ε.

H ευκαιρία της τρόικας και το βαθύ κράτος!
Αν οι εταίροι μας στην ευρωζώνη μπορούσαν να το κάνουν, θα μας είχαν ευχαρίστως πετάξει στη θάλασσα αντί να χάνουν τον χρόνο τους ζητώντας κάθε φορά από τους κυβερνώντες να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα στο μνημόνιο και οι τελευταίοι να μην το πράττουν.

Όμως, δεν μας πετάνε, γιατί αντιλαμβάνονται ότι το κόστος μιας τέτοιας ενέργειας είναι πολύ μεγαλύτερο από τα όποια οφέλη για τους ίδιους και πιθανόν για το πρότζεκτ του ευρώ.

Προς την κατεύθυνση της συνέχισης της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα «σπρώχνουν» επίσης οι προνοητικές Ηνωμένες Πολιτείες, γιατί αντιλαμβάνονται ότι, αν πιάσει φωτιά ο κάμπος της ευρωζώνης, μπορεί ο ισχυρός αέρας της παγκοσμιοποίησης να τη μεταφέρει στη δική τους αυλή.

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι εντελώς παράδοξο να αφεθεί η Ελλάδα στη μοίρα της, παρά την ασυνέπεια που επιδεικνύει η κυβέρνηση στην εφαρμογή του μνημονίου που η ίδια διαπραγματεύτηκε πέρυσι, χωρίς τότε να ζητά τη συναίνεση ή την εθνική συνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματα.

Είναι προφανές ότι η κυβερνητική δυστοκία οφείλεται κυρίως στις αντιδράσεις που υπάρχουν μέσα στο ίδιο το κυβερνών κόμμα, το αποκαλούμενο «βαθύ ΠΑΣΟΚ», απέναντι στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις και φυσικά στο πολιτικό κόστος των μέτρων λιτότητας που διογκώνει η ύφεση.

Αν υπάρχει όμως κάποιος που μπορεί να ουδετεροποιήσει την παλιά φρουρά, αυτός δεν είναι άλλος από τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου.

Δεν θα είναι εύκολο, γιατί, όπως μας υπενθύμισε στέλεχος της εκσυγχρονιστικής πτέρυγας του κόμματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμμάχησε με την παλαιά φρουρά για να επανεκλεγεί αρχηγός πριν από μερικά χρόνια.

Φυσικά, σκληροπυρηνικοί - αντιμεταρρυθμιστές συνδικαλιστές και άλλοι υπάρχουν σ’ όλα σχεδόν τα κόμματα, αλλά δεν έχουν την ίδια δύναμη και επιρροή στην κοινοβουλευτική ομάδα, στους χώρους εργασίας κι αλλού με αυτούς του κυβερνώντος κόμματος.

Η εφαρμογή του μνημονίου δεν σκοντάφτει τόσο στη συναίνεση ή μη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όσο στην αδυναμία της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος να «ελέγξει» τους σκληροπυρηνικούς.

Αναμφισβήτητα, θα βοηθούσε περισσότερο στην εφαρμογή του μνημονίου αν τα υπόλοιπα κόμματα συνέπλεαν με την κυβέρνηση.

Όμως, σε σημαντικό βαθμό αυτό συμβαίνει ήδη με τη Δημοκρατική Συμμαχία και τον ΛΑΟΣ, παρά τις εύλογες διαφοροποιήσεις.

Ακόμη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψηφίζει συνήθως υπέρ των διαρθρωτικών μέτρων, ενώ συμφωνεί με τους επιμέρους στόχους για το έλλειμμα και τις αποκρατικοποιήσεις.

Σ’ αυτήν την κρίσιμη φάση, η τρόικα θα μπορούσε να «βοηθήσει» την κυβέρνηση στον «συνετισμό» των αντιδρώντων στον δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ, συνιστώντας τη μη καταβολή της επόμενης δόσης στην ώρα της.

Με δεδομένο ότι έχει προνοηθεί η κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης του χρέους για το επόμενο δίμηνο και βάλε, και επομένως δεν τίθεται θέμα στάσης πληρωμών από τη χώρα, η καταβολή των μισθών στο Δημόσιο με καθυστέρηση κάποιων εβδομάδων θα μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά.

Πρώτον, αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι θα καταλάβαιναν πόσο οριακά είναι τα πράγματα και πώς είναι να μην πληρώνεσαι στην ώρα σου, όπως συμβαίνει με πολύ κόσμο στον ιδιωτικό τομέα.

Δεύτερον, αρκετοί ίσως εκτιμούσαν περισσότερο τη μονιμότητα που απολαμβάνουν στο Δημόσιο, η οποία τους επιτρέπει να σχεδιάζουν τη ζωή τους χωρίς να σκέφτονται ότι ίσως βρεθούν έπειτα από καιρό στον δρόμο.

Τρίτον, ίσως κάποιοι είχαν δεύτερες σκέψεις για την ιδιότυπη λευκή απεργία στην οποία συμμετέχουν.

Φυσικά, κάθε τέτοια κίνηση θα πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά, γιατί θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Η απόσυρση καταθέσεων είναι μία απ’ αυτές που έρχονται στον νου, και επομένως απαιτείται σωστή επικοινωνία της κίνησης στην κοινή γνώμη.

Αυτό όμως δεν αναιρεί, πιστεύουμε, τη χρησιμότητα μιας τέτοιας κίνησης από την πλευρά της τρόικας και των θεσμικών πιστωτών μας, ασχέτως αν κάποιος συμφωνεί ή όχι με το μνημόνιο.

Η κυβέρνηση έχει ισχυρή λαϊκή εντολή να κυβερνήσει, αλλά δυσκολεύεται να υλοποιήσει το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που υπέγραψε με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, λόγω κυρίως των αντιδράσεων στο «βαθύ ΠΑΣΟΚ» και του πολιτικού κόστους των μέτρων.

Η τρόικα θα μπορούσε να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τους αντιδρώντες με τη μη έγκαιρη καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ και επομένως τη μη έγκαιρη καταβολή των μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους.

Για ένα κράτος που έχει ήδη κηρύξει στάση πληρωμών στους ιδιώτες προμηθευτές του και σε άλλους, συμβάλλοντας στην αύξηση της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα, κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v