Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όλοι στον ρυθμό του «Let’s twist again»!

Οι διεθνείς αγορές χορεύουν από χθες στον ρυθμό ενός τραγουδιού που έκανε πάταγο στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Την ίδια χρονιά που η Walt Disney κυκλοφορούσε το έργο «Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας».

Όλοι στον ρυθμό του «Let’s twist again»!
To καλοκαίρι του 1960, ο Chubby Checker κυκλοφόρησε ένα τραγούδι ονόματι "Τhe Τwist", που έμελλε να γίνει το αγαπημένο τραγούδι των τότε νέων ανά την υφήλιο.

Xορευόταν σαν να προσπαθεί κανείς να σβήσει με το παπούτσι το τσιγάρο που είχε πετάξει στο έδαφος.

Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε το ακόμη πιο γνωστό στην Ελλάδα τραγούδι "Let’s Twist Again" και έναν χρόνο αργότερα το "Slow Twisting".

Τον Φεβρουάριο του 1961, ο δημοκρατικός και καθολικός John Kennedy αναλάμβανε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, με την οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση και την ομοσπονδιακή τράπεζα, Fed, να προσπαθεί να της δώσει ώθηση, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά ένα πείραμα.

Το πείραμα, όπως μερικοί χαρακτήρισαν εκείνη την εποχή, είχε το κωδικό όνομα Operation Twist (Επιχείρηση Toυίστ).

Όπως ίσως μαντέψατε, το Twist προερχόταν από το ομώνυμο τραγούδι που έκανε πάταγο εκείνη την εποχή.

Σκοπός της Fed ήταν να καταστήσει πιο επίπεδη την καμπύλη των αμερικανικών επιτοκίων, μειώνοντας τα μακροπρόθεσμα επιτόκια ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να κάνουν περισσότερες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και τα νοικοκυριά να παίρνουν στεγαστικά δάνεια για να αγοράσουν σπίτια.

O τρόπος δεν ήταν άλλος από την αγορά των μακροπρόθεσμων ομολόγων ώστε να ενισχυθούν οι τιμές και να πέσουν οι αποδόσεις τους με τα χρήματα από την πώληση βραχυπρόθεσμων ομολόγων, εξ ου και το twist της αμερικανικής καμπύλης επιτοκίων.

H προσφορά χρήματος δεν επηρεαζόταν, γιατί τα λεφτά έμπαιναν από τη μια πλευρά στο σύστημα μέσω της αγοράς των μακροπρόθεσμων ομολόγων και έβγαιναν από την άλλη μέσω της πώλησης βραχυπρόθεσμων χρεογράφων.

Ήταν η εποχή των σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, με τα άλλα νομίσματα να είναι προσκολλημένα στο δολάριο κι εκείνο με τη σειρά του στον χρυσό.

Η Fed σταμάτησε το Operation Twist το 1965 με μικτά αποτελέσματα, αν κρίνουμε από τα λεγόμενα των ειδικών.

Πενήντα χρόνια αργότερα, ο Ben Bernanke, ο νυν πρόεδρος της Fed, ο οποίος έχει μελετήσει, ως ακαδημαϊκός που ειδικευόταν στη νομισματική πολιτική, τις πολιτικές του παρελθόντος, αποφάσισε να επαναφέρει το Operation Twist.

Αντιμέτωπος με σχεδόν μηδενικά βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο δολάριο και την ανάγκη τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, ο κ. Bernanke θα σκέφτηκε ότι η συμπίεση των μακροχρόνιων επιτοκίων μέσω αγοράς ομολόγων σ’ εκείνες τις περιόδους ήταν η σωστή απάντηση.

Όμως, τα επιτόκια των 30ετών στεγαστικών δανείων του δολαρίου βρίσκονταν ήδη κοντά στο 4% πριν ξεκινήσει επίσημα η Επιχείρηση Twist της νέας εποχής.

Πόση λοιπόν διαφορά θα μπορούσε να κάνει στην πραγματική οικονομία αν τα επιτόκια υποχωρούσαν στο 3,7% ή στο 3,5%;

Προφανώς, όλα αυτά έχουν συζητηθεί στη Fed.

Επομένως, ο κ. Bernanke έχει κάποιον λόγο ή λόγους που δεν ήθελε να εφαρμοστεί η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης (Q3) μετά τις δύο προηγούμενες Q1 και Q2.

Η αποφυγή αύξησης της προσφοράς χρήματος για τρίτη συνεχόμενη φορά είναι ένας από αυτούς.

Ίσως γιατί θεωρεί ότι οι συνέπειες από την αναπόφευκτη αντιστροφή της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης σε κάποιο σημείο στο μέλλον θα ήταν σοβαρές, καθώς μεγάλες ποσότητες ρευστότητας θα έπρεπε να απορροφηθούν από το σύστημα.

Ίσως η επιθυμία του να μην αποδυναμωθεί το δολάριο σ’ αυτήν τη φάση και να ενισχυθούν οι τιμές κάποιων εμπορευμάτων.

Δεν έχει μεγάλη σημασία τόσο ο λόγος όσο οι συνέπειες της συγκεκριμένης επιλογής, που είναι ήδη ορατές.

Η αγορά των αμερικανικών ομολόγων έκανε ράλι, αλλά η Wall Street και τα χρηματιστήρια διεθνώς υπέστησαν σημαντικές απώλειες.

Είναι προφανές ότι το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα δεν είναι σε θέση να αντέξει επί μακρόν μια τέτοια περίοδο, γιατί οι συνέπειες στην πραγματική οικονομία πολλών χωρών θα είναι δυσάρεστες.

Επομένως, καλό θα είναι ο κ. Bernanke να ξέρει τι κάνει και, εν πάση περιπτώσει, αν έχει κάνει λάθος να το διορθώσει, επαναφέροντας το κλασικό Q3, αποδεχόμενος τις όποιες παρενέργειες μπορεί να έχει.

Όχι τίποτε άλλο, αλλά, όπως θυμήθηκε κάποιος, άλλο ένα διάσημο τραγούδι κυκλοφόρησε το 1961 που η Fed ξεκίνησε το Operation Twist.

Το "Are you lonesome tonight?" του Έλβις Πρίσλεϊ.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.




Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v