Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O επαναλαμβανόμενος χορός του χρυσού!

Το ράλι του χρυσού κρατά πάνω από μία δεκαετία, αλλά όπως όλα τα πράγματα έτσι κι αυτό έχει μια αρχή και ένα τέλος. Σηματοδοτεί το δ΄ τρίμηνο του 2011 το τέλος;

O επαναλαμβανόμενος χορός του χρυσού!
Για τους θιασώτες της τεχνικής ανάλυσης, η υποχώρηση και η παραμονή της τιμής του χρυσού κάτω από τον μεσοσταθμικό όρο των 200 ημερών δεν συνιστούν καλό νέο.

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου αργά χθες βρισκόταν κοντά στα 1.590 δολάρια η ουγκιά, δηλαδή κάτω από το όριο των 1.600 δολαρίων, στο οποίο έπεσε για πρώτη φορά μετά από καιρό στις 14 Δεκεμβρίου.

Την προηγούμενη φορά όπου ο χρυσός βρέθηκε κάτω από τον μεσοσταθμικό μέσο όρο των 200 ημερών, δηλαδή τα 1.610 δολάρια περίπου, το ημερολόγιο έδειχνε Ιανουάριος 2009.

Παρά τη σημαντική πτώση της τιμής από τις αρχές Δεκεμβρίου και πολύ περισσότερο από τα υψηλά επίπεδα του περασμένου Σεπτεμβρίου, γεγονός που πολλοί αποδίδουν στις ρευστοποιήσεις από Hedge Funds, ο χρυσός συνεχίζει να αποζημιώνει τους πιστούς του σε 12μηνη βάση.

Το κοντέρ δείχνει κέρδη της τάξης του 15% περίπου σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Αν όμως συνεχίσει να χάνει έδαφος, τότε αρκετοί ίσως αρχίσουν να χάνουν την πίστη τους και να ρευστοποιούν, συμπιέζοντας περισσότερο την τιμή του μετάλλου και δημιουργώντας προσδοκίες ότι ο σούπερ κύκλος του χρυσού της τελευταίας 10ετίας φθάνει στο τέλος του.

Όμως, δεν συμμερίζονται όλοι αυτήν την άποψη.

Η πλειονότητα των οπαδών της θεμελιώδους ανάλυσης, η οποία λαμβάνει υπόψη τη ζήτηση και την προσφορά στην αγορά του πολύτιμου μετάλλου, είναι πιο αισιόδοξη.

Ίσως γιατί θυμάται ότι ο χρυσός είχε επιδείξει ανάλογη συμπεριφορά το β΄ εξάμηνο του 2008, όταν η χρηματοδότηση δεν ήταν εύκολη υπόθεση, οι τράπεζες δεν εμπιστεύονταν η μία την άλλη και πιέζονταν από ρευστότητα.

Αν όμως το α΄ εξάμηνο του 2011 είναι ανάλογο με το α΄ εξάμηνο του 2009, όπου ο χρυσός ξαναπήρε πάνω του, θα φανεί στο μέλλον.

Προς το παρόν, η ισχυροποίηση του δολαρίου έχει αποτελέσει ανασχετικό παράγοντα στην ανοδική τροχιά της τιμής του πολύτιμου μετάλλου.

Προς την ίδια κατεύθυνση συνέδραμε η τάση των ευρωπαϊκών τραπεζών να δανείζουν χρυσό για να εξασφαλίσουν δολάρια.

Το ίδιο ασφαλώς ισχύει με τις πωλήσεις από Hedge Funds, που ήθελαν ρευστότητα για να ικανοποιήσουν αιτήματα εξαγοράς από πελάτες τους και επιπλέον να αποκομίσουν κέρδη, καθώς το 2011 πλησιάζει στο τέλος του.

Η κατάρρευση της MF Global έπαιξε πιθανόν κάποιον ρόλο στις ρευστοποιήσεις από Hedge Funds.

Ρόλο στην υποχώρηση του χρυσού έπαιξε επίσης η υποχώρηση της ζήτησης για χρυσό από την Ινδία, καθώς η διολίσθηση της ρουπίας κατέστησε πιο ακριβό το πολύτιμο μέταλλο σε τοπικές τιμές.

Η ασθενής ζήτηση για χρυσό από την Κίνα δεν βοήθησε επίσης το πολύτιμο μέταλλο τον τελευταίο ενάμιση μήνα.

Αναμφισβήτητα, δεν είναι καθόλου ευχάριστο να βλέπει κανείς την τιμή ενός μετάλλου που αγοράστηκε από πολλούς για ασφάλεια έναντι της κρίσης χρέους της ευρωζώνης να υποχωρεί.

Όμως, δεν θεωρούμε ότι η θεμελιώδης ανάλυση σφάλλει.


Επομένως, οι πιθανότητες να αποδειχθεί το δ΄ τρίμηνο του 2011 παρόμοιο με το αντίστοιχο του 2008 είναι αυξημένες.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v