Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα γυμνάσια και το μαρτύριο της σταγόνας!

Οι Γερμανοί και άλλοι συζητούν εναλλακτικά σενάρια για την Ελλάδα, υποβάλλοντάς την ταυτόχρονα σε γυμνάσια. Ακόμη όμως κι αν συμφωνήσουν στο 2ο πακέτο στήριξης, η Ελλάδα οφείλει να λάβει τα μέτρα της.

Τα γυμνάσια και το μαρτύριο της σταγόνας!
Oι φωνές που θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης αυξάνονται στις χώρες-δορυφόρους και στην ίδια τη Γερμανία.

Οι σχετικές δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Bosch και το αποτέλεσμα του γκάλοπ που έγινε ανάμεσα σε Γερμανούς μάνατζερ επιχειρήσεων, όπου το 57% τασσόταν υπέρ της εξόδου, το αποδεικνύουν.

Όμως, την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι φωνές σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες που θεωρούν ότι η υπερβολική δόση λιτότητας επιδεινώνει την ελληνική κρίση, βυθίζοντας την ελληνική οικονομία στην ύφεση.

Κακά τα ψέματα.

Η αναβολή του Eurogroup και η αντικατάστασή του με τη σημερινή τηλεδιάσκεψη αντικατοπτρίζουν την έκδηλη δυσπιστία των εταίρων μας απέναντί μας.

Η μη αποστολή της δεσμευτικής επιστολής από τους πολιτικούς αρχηγούς προς το Eurogroup μέχρι χθες το απόγευμα και ο μη ακριβής προσδιορισμός των περικοπών ύψους 325 εκατ. ευρώ συνιστούν απλώς προφάσεις για την αναβολή της συνεδρίασης.

Η ψήφος του ελληνικού κοινοβουλίου θα έπρεπε να τους είναι αρκετή.

Η αναβολή αποκαλύπτει επίσης τις διαφωνίες που υπάρχουν στο εσωτερικό κάποιων χωρών σχετικά με το δεύτερο πακέτο στήριξης και κατά συνέπεια με το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Όμως, ο ορθολογισμός υπαγορεύει επίσης την επικράτηση της άποψης για χρηματοδότησή της, αλλά με δόσεις και μεγαλύτερη εποπτεία, ώστε να ελέγχεται η συμμόρφωσή της προς τα συμφωνηθέντα.

Άλλωστε, το πρότζεκτ του ευρώ είναι πολιτικό και οικονομικό.

Τυχόν αδυναμία ή απροθυμία της ευρωζώνης να στηρίξει την Ελλάδα θα έθετε υπό αμφισβήτηση τις ηγετικές ικανότητες της κ. Μέρκελ, του κ. Σαρκοζί και άλλων να κρατήσουν το οικοδόμημα του ευρώ αλώβητο στα μάτια των αγορών και ευρύτερα.

Θα πήγαινε επίσης κόντρα στα οικονομικά συμφέροντα της Γερμανίας.

Η κυβέρνηση της τελευταίας επιθυμεί να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα για παραδειγματισμό άλλων δημοσιονομικά απείθαρχων χωρών και για εσωτερική χρήση, αλλά δεν θέλει να δημιουργήσει αναταραχή που θα έπληττε τις δικές της εξαγωγές και κατά συνέπεια την οικονομία της.

Ως εκ τούτου, το πιθανότερο είναι η Γερμανία και οι δορυφόροι της να υιοθετήσουν τη λογική του σταγονόμετρου στην εκταμίευση των χρημάτων από το δεύτερο πακέτο αφού έτσι κερδίζουν επίσης περισσότερο χρόνο για να «χτίσουν» καλύτερα οχυρωματικά έργα απέναντι στη μετάδοση της κρίσης χρέους.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν βοηθά στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας αφού αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της εξόδου από το ευρώ αργότερα και δεν δίνει κάποια ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα για να αντιστραφεί το κλίμα.

Υπό αυτήν την έννοια, τα ελληνικά κόμματα εξουσίας και η κυβέρνηση θα ήταν σώφρον να χαράξουν μια εθνική στρατηγική, λαμβάνοντας υπόψη το απευκταίο σενάριο της διακοπής της χρηματοδότησης της χώρας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει προετοιμασία για τα χειρότερα, όπως είναι η αύξηση των ελάχιστων αποθεμάτων πετρελαίου της χώρας για κάθε ενδεχόμενο.

Φυσικά, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τους εταίρους να μας τραβήξουν το χαλί όσο εμείς δεν τους δίνουμε αφορμή και λογικά θα εγκρίνουν το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση.

Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v