Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σούπερ ντιλ: Αγοράστε ελληνικά ομόλογα!

Είστε φυσικό πρόσωπο που έχει πληγεί από την κρίση και θέλετε να ρεφάρετε; Υπάρχει λύση: αγοράστε ελληνικά ομόλογα. Μοναδική προϋπόθεση είναι να εμπιστεύεστε τον κ. Βενιζέλο.

Το σούπερ ντιλ: Αγοράστε ελληνικά ομόλογα!
Η χθεσινή μέρα ήταν λίγο χαοτική καθώς αρκετοί στην εσπερία ήθελαν μία άποψη για τη νέα συμφωνία στήριξης της Ελλάδας και το PSI Plus και επομένως αρκεστήκαμε στην ενημέρωση από το euro2day.gr για τις δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν, ο υπουργός οικονομικών άφησε να εννοηθεί ότι «θα συμπεριληφθούν στο κούρεμα και στη συνέχεια τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν τίτλους ονομαστικής αξίας 100.000 ευρώ θα αποζημιωθούν για τις απώλειες».


Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, από τα 11.000 πρόσωπα που κατέχουν ελληνικά ομόλογα τα 9.500 έχουν τίτλους έως 100.000 ευρώ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός αναφέρεται στο συγκεκριμένο θέμα, αν και στο παρελθόν ήταν πιο ακριβής, διευκρινίζοντας ότι τα φυσικά πρόσωπα δεν θα κουρευτούν για ποσά μέχρι 100.000 ευρώ, φέρνοντας ως παράδειγμα την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι αυτό το ποσό.

Όμως, ο νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης κ. Buchheit θα πρέπει να του διεμήνυσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει διαφορετική μεταχείριση φυσικών και νομικών προσώπων στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων για ευνόητους λόγους, δηλαδή αγωγές αποζημιώσεων.

Όμως, ο κ. Buchheit θα πρέπει επίσης να έχει διαμηνύσει στον κ. Βενιζέλο ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποζημιώσει εκ των υστέρων τους ιδιώτες με κάποιον τρόπο, αν το επιθυμούσε και αν είχε τη δυνατότητα.

Aν λοιπόν πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα θα αποζημιώσει τους ιδιώτες ομολογιούχους για ομόλογα ονομαστικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ μετά το κούρεμα και είχε κάποια ρευστότητα, θα ήταν αδικαιολόγητος αν δεν έπραττε το αυτονόητο.

Κοινώς, να σπεύσει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα σε χαμηλές τιμές π.χ. 40.000 ευρώ για ομόλογο ονομαστικής αξίας 100.000 ευρώ, αποβλέποντας στο παντελόνιασμα του κέρδους όταν το κράτος θα έσπευδε να πληρώσει την αποζημίωση.

Αν μάλιστα ο ιδιώτης ήταν ιδιαίτερα λαίμαργος, είχε λεφτά και εμπιστευόταν τον κ. Βενιζέλο, θα φρόντιζε να κάνει ομολογιούχους τα μέλη της οικογένειάς του ώστε να αβγατίσει το κέρδος.

Στην προκειμένη περίπτωση, το κέρδος θα ήταν 60.000 ευρώ ανά άτομο, χωρίς να αποκλείεται να ήταν ακόμη μεγαλύτερο για άλλα ομόλογα που πωλούνταν μέχρι πρότινος προς 30-35.000 ευρώ έκαστο.

Κέρδος της τάξεως των 240.000 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια (4Χ60.000 ευρώ) δεν θα ήταν καθόλου ευκαταφρόνητο σε ένα τόσο σύντομο διάστημα αυτήν την εποχή, ακόμη και για ευκατάστατους συμπολίτες μας.

Όμως, κάποιος ίσως ρωτήσει τι γίνεται με αυτούς που πιθανόν είχαν αγοράσει ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ στο παρελθόν γιατί πίστεψαν στα λεγόμενα των Ελλήνων υπουργών, π.χ. Παπακωνσταντίνου, που τους έλεγαν ότι τα ομόλογα είναι ασφαλή.

Μια κίνηση θα ήταν να σπάσουν τα ομόλογα σε εκατό χιλιάδες, προχωρώντας σε αγοραπωλησία με φίλους και συγγενείς ώστε να εισπράξουν την αποζημίωση-κέρδος λίγο αργότερα.

Μια άλλη κίνηση θα ήταν να αναζητήσουν ευθύνες από εκείνους που πιθανόν τους παρέσυραν.

Όπως όμως προαναφέραμε, η συγκεκριμένη τακτική βασίζεται σε μία προϋπόθεση:

Εμπιστοσύνη στον κ. Βενιζέλο και στα λεγόμενά του για το θέμα των ιδιωτών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα.

Υφίσταται; Αν ναι, πρόκειται για σούπερ ντιλ.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v