Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι και Ελλάδα στο ίδιο πλοίο!

Ο Μ. Ντράγκι ζητά από τις αγορές να τον πιστέψουν όταν δηλώνει ότι η ΕΚΤ δεν θα εγκαταλείψει το ευρώ. Κάτι αντίστοιχο ζητά η ελληνική κυβέρνηση, με φόντο τις μεταρρυθμίσεις. Όμως, κάτι κοινό λείπει.

Ντράγκι και Ελλάδα στο ίδιο πλοίο!
Για τους φίλους του είναι ένας επιτυχημένος τραπεζίτης, αλλά για εκείνους που τον αντιπαθούν ένα ακόμη πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, που βρέθηκε στην προεδρία ενός μεγάλου «παίκτη» της διεθνούς σκηνής.

Αναφερόμαστε ασφαλώς στον Μάριο Ντράγκι, τον Ιταλό πρόεδρο της ΕΚΤ, που έτυχε να προβεί σε βαρυσήμαντες δηλώσεις την ίδια περίοδο όπου η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ πήγε διακοπές.

Ο τελευταίος έκλεψε χθες την παράσταση στις αγορές πυροδοτώντας ράλι με τις δηλώσεις του ότι η ΕΚΤ θα κάνει τα πάντα για το ευρώ, το οποίο χαρακτήρισε μη αναστρέψιμο νόμισμα.

Ο Μ. Ντράγκι ζήτησε από τους ακροατές του να τον «πιστέψουν» καθώς άφηνε να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ θα στηρίξει τις αγορές κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Όμως, φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετοί άπιστοι Θωμάδες στις αγορές, με προεξάρχουσες την Goldman Sachs και τη Citi, που δεν πιστεύουν ότι αυτά που υπονοεί ο κ. Ντράγκι μπορούν να εφαρμοστούν σύντομα.

Θεωρητικά, η ΕΚΤ θα μπορούσε να παρέμβει στις αγορές ομολόγων με 4 τρόπους.

Με έναν έμμεσο και δοκιμασμένο τρόπο, δηλαδή ένα τρίτο LTRO (παροχή μακροχρόνιας ρευστότητας) στις τράπεζες, που εν συνεχεία θα χρησιμοποιούσαν μέρος του για αγορές κρατικών ομολόγων. Συνήθως της χώρας τους.

Όμως, η ΕΚΤ ίσως θα έπρεπε να κάνει κάποιες υποχωρήσεις στο θέμα της ποιότητας των εγγυήσεων που καταθέτουν οι τράπεζες για να πάρουν ρευστότητα αν το τρίτο LTRO 3ετούς διάρκειας ήταν μεγάλο σε μέγεθος, αφού ένα μεγάλο μέρος των καλών εγγυήσεων (collateral) ήδη χρησιμοποιείται.

Οι άλλοι τρόποι είναι η επανενεργοποίηση του υφιστάμενου προγράμματος αγοράς ομολόγων (SMP), η εισαγωγή ενός ευρωπαϊκού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) κατά τα πρότυπα της Fed και, τέλος, η δανειοδότηση του μόνιμου μηχανισμού (ESM) ώστε να προβαίνει σε αγορές ομολόγων.

Σε αυτήν τη φάση, οι αγορές ομολόγων μέσω ESM φαίνονται να έχoυν κάποιο προβάδισμα, αλλά τίποτε δεν μπορεί να γίνει πριν εκδοθεί η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Είναι επόμενο λοιπόν στην αγορά να είναι πολλοί «δύσπιστοι» απέναντι στον Μ. Ντράγκι και στις εκκλήσεις του να τον «πιστέψουν» και να προτιμούν να δώσει πρώτα η ΕΚΤ δείγμα γραφής.

Κοινώς, να δείξει αποτελέσματα στη στήριξη της αγοράς ομολόγων της ευρωζώνης.

Όμως, αποτελέσματα δεν ζητούν μόνο οι αγορές από τον κ. Ντράγκι για να τον πιστέψουν.

Αποτελέσματα ζήτησε χθες και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Μπαρόζο, από την ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα για να συνεχιστεί η ροή των δόσεων προς την Ελλάδα.

Δεν είναι ασφαλώς ο πρώτος κοινοτικός αξιωματούχος ή Ευρωπαίος κυβερνητικός παράγοντας που ζητά κάτι τέτοιο από τον Μάιο του 2010, όπου η Ελλάδα μπήκε στο πρόγραμμα στήριξης, και δεν πρόκειται να είναι ο τελευταίος.

Φυσικά, η αξιοπιστία της χώρας βρίσκεται στο ναδίρ και είναι επόμενο να μην την παίρνουν οι υπόλοιποι στα σοβαρά όταν υπόσχεται κάτι.

Δεν συμβαίνει ασφαλώς το ίδιο με τον κ. Ντράγκι.

Όμως, η εξέλιξη της κρίσης χρέους της ευρωζώνης έχει φέρει έτσι τα πράγματα που η Ελλάδα και ο κ. Ντράγκι είναι στο ίδιο πλοίο.

Και οι δύο, ιδίως η Ελλάδα, θα πρέπει να δείξουν δείγμα γραφής για να τους πιστέψουν οι υπόλοιποι.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v