Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «κρύα γαλοπούλα» και η επιμήκυνση!

Η απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη θα είναι πολιτική. Μερικοί θεωρούν ότι η χώρα θα κέρδιζε το στοίχημα αν προτιμούσε την προσέγγιση της «κρύας γαλοπούλας» από την επιμήκυνση.

Η «κρύα γαλοπούλα» και η επιμήκυνση!
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συνοχή της σημερινής κυβέρνησης θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ο κυριότερος λόγος είναι η λήψη και η ψήφιση των μέτρων για τη μείωση των πρωτογενών δαπανών του προϋπολογισμού κατά 11,5 δισ. ευρώ και την εκπλήρωση της δέσμευσης που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στους δανειστές της μέσω του μνημονίου ΙΙ.

Η ανωτέρω κίνηση ίσως δεν είναι πολιτικά αναίμακτη αφού μπορεί να οδηγήσει σε αποχωρήσεις βουλευτών και στελεχών από κάποιο ή κάποια από τα 3 κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση.

Όμως, τα επιχειρήματα της εξασφάλισης της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ ή τουλάχιστον της τμηματικής καταβολής της, από τη μία πλευρά, και η πιθανότητα εξώθησης της χώρας από το ευρώ, από την άλλη, θεωρούνται αρκετά ισχυρά ώστε να διασφαλίσουν την ψήφιση του νέου πακέτου λιτότητας από τη Βουλή.

Είναι γνωστό ότι τα 3 κόμματα θεωρούν απαραίτητη την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ΙΙ, παρότι έχουν περάσει λίγοι μόλις μήνες από τότε που ψηφίστηκε, με βασικό στόχο την επιμήκυνση του προγράμματος στο 2016 από το 2014.

Η βασική ιδέα είναι ότι η ελληνική οικονομία και η κοινωνία δεν μπορούν να αντέξουν μια νέα μεγάλη δόση λιτότητας την επόμενη διετία μετά την παρατεταμένη ύφεση των τελευταίων 4-5 χρόνων.

Η βάσιμη ελπίδα είναι ότι το σπάσιμο των περιοριστικών μέτρων σε 4 αντί των δύο χρόνων θα δώσει κάποιες ανάσες στην ελληνική οικονομία, αμβλύνοντας τις υφεσιακές επιπτώσεις και στρώνοντας τον δρόμο για επιστροφή στην ανάπτυξη.

Ο εκτιμώμενος καλύτερος μέσος ρυθμός ανάπτυξης θα βελτιώσει επίσης τη φερεγγυότητα του ελληνικού χρέους, με τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ να υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα το 2020.

Όμως, η επιμήκυνση του προγράμματος θα απαιτήσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση σε μια περίοδο όπου οι δανειστές δεν θέλουν να ακούνε για κάτι τέτοιο, δημιουργώντας προβλήματα.

Ο τελευταίος είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους μια μικρή ομάδα αναλυτών και άλλων ισχυρίζεται ότι η καλύτερη αντιμετώπιση της κρίσης από την ελληνική πλευρά θα ήταν η αποκαλούμενη προσέγγιση της κρύας γαλοπούλας.

Κοινώς, η εμπροσθοβαρής εφαρμογή των περισσότερων περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ, ακόμη κι αν οδηγούσε βαθύτερη ύφεση το 2013, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με αυτή την άποψη, οι πιστωτές και οι αγορές θα υποδεχόντουσαν θερμά μια τέτοια εξέλιξη, ενώ θα εξαλείφονταν οι όποιες αμφιβολίες υπήρχαν για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, με αποτέλεσμα η χώρα να γίνει επενδυτικός προορισμός.

Αναμφίβολα, η προσέγγιση της κρύας γαλοπούλας έχει κάποια πλεονεκτήματα, αλλά έχει επίσης κάποια σοβαρά μειονεκτήματα.

Κατ’ αρχάς, η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην αρχή ενός πολιτικού κύκλου, οπότε η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση θα είχε χρόνο μπροστά της για να ξανακερδίσει τις καρδιές των ψηφοφόρων μετά την εφαρμογή ενός εμπροσθοβαρούς προγράμματος.

Η σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού των 3 κομμάτων έχει το πολύ δύο χρόνια ζωής μέχρι τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2014, κατά κοινή ομολογία.

Επομένως, ο πολιτικός κύκλος δεν ευνοεί τη λήψη τέτοιας κλίμακας εμπροσθοβαρών μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ ή περίπου 6 μονάδων του ΑΕΠ.

Επιπλέον, η ελληνική οικονομία είναι ήδη αρκετά εξαντλημένη καθώς βρίσκεται λίγο μετά το μέσον μιας μεγάλης δημοσιονομικής απόστασης.

Επομένως, η σχεδόν άμεση εφαρμογή των μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη βαθύτερη ύφεση, που θα υποσκάψει την προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η προσέγγιση της κρύας γαλοπούλας στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής εμφανίζεται να είναι υποδεέστερη της στρατηγικής της επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής στα 4 χρόνια που επιδιώκουν τα 3 κόμματα εξουσίας, κατά την ταπεινή μας άποψη.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v