Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Αναθεωρεί το 120% του ΑΕΠ το 2020;

Η βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους συνεχίζει να χωρίζει το ΔΝΤ από την Ε.Ε. Όμως, οι τεχνοκράτες του ταμείου ίσως αναγκαστούν να υποκύψουν στις επιταγές του πολιτικά εφικτού.

ΔΝΤ: Αναθεωρεί το 120% του ΑΕΠ το 2020;
To ΔΝΤ και η Ε.Ε. διαφωνούν μέχρι στιγμής στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους με κριτήριο τη μείωσή του στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Όμως, συμφωνούν ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, αίτημα που έχει θέσει η ελληνική πλευρά.

Προς το παρόν, το ΔΝΤ έχει τοποθετηθεί με επίσημο τρόπο επ’ αυτού μέσω της κυρίας Λαγκάρντ, υιοθετώντας το ελληνικό αίτημα.

Όμως, το ΔΝΤ απειλεί ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το ελληνικό πρόγραμμα αν δεν βρεθεί τρόπος να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

Όπως πληροφορούμαστε, ορισμένοι τεχνικοί αναλυτές του ΔΝΤ θεωρούν ότι η ευρωζώνη δεν θα συμφωνήσει σε κάποιον κοινά αποδεκτό τρόπο απομείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020 κι ως εκ τούτου το ταμείο θα σταματήσει την περαιτέρω χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η ευρωζώνη δεν θα δεχθεί να αναλάβει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που θα αφήσει το ΔΝΤ και η Ελλάδα θα οδηγηθεί εκτός ευρωζώνης.

Πρόκειται για ένα απαισιόδοξο, αλλά ευλογοφανές σενάριο από τεχνικούς αναλυτές, που δεν λαμβάνει υπόψη τον πολιτικό παράγοντα.

Με την κρίση στην Ισπανία και στην Πορτογαλία να σιγοκαίει και τις γερμανικές εκλογές να απέχουν έναν χρόνο, η κ. Μέρκελ δεν θα ήθελε με τίποτε να υπάρξει ανάφλεξη στον Νότο, θέτοντας σε κίνδυνο το ευρώ και την επανεκλογή της.

Η συμβολική επίσκεψή της στην Αθήνα είχε αυτό ακριβώς το νόημα, στέλνοντας μήνυμα ότι η Ελλάδα παραμένει προς το παρόν μέλος της ευρωζώνης.

Υπό το πολιτικό πρίσμα, ούτε «κούρεμα» των διακρατικών δανείων που έχουν δώσει οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. στην Ελλάδα στο πλαίσιο του μνημονίου Ι μπορεί να υπάρξει, ούτε φυσικά τρίτο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα.

Οι τεχνικοί αναλυτές του ΔΝΤ ίσως το διαπιστώσουν τις επόμενες εβδομάδες.

Ιδίως αν αποδειχθεί ότι έχουν βάση κάποιες φήμες στην αγορά του Λονδίνου που ήθελαν το ΔΝΤ να ερμηνεύει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με κριτήριο τις «χρηματοδοτικές ροές», εγκαταλείποντας τον στόχο του 120% του ΑΕΠ το 2020.

Κάτι που οι τεχνικοί αναλυτές απορρίπτουν μετά βδελυγμίας, όταν τους επισημαίνεται, παρότι δεν είναι «γραμμένο σε πέτρα», όπως λένε οι Αγγλοσάξονες.

Φυσικά, η απάλειψη ή τουλάχιστον η υποβάθμιση της αναφοράς στο 120% του ΑΕΠ στην ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους δεν μπορεί να γίνει χωρίς «ανταλλάγματα» από την Ε.Ε., ώστε να επιτευχθεί συμφωνία που θα επιτρέψει τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας από το ΔΝΤ.

Η μείωση του spread
με το οποίο δανείστηκε η Ελλάδα κάπου 57 δισ. ευρώ από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. είναι ένα από αυτά.

Η επιστροφή των υπεραξιών που αποκόμισε και θα αποκομίσει η ΕΚΤ στο μέλλον από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε μέσω του εγκαταλειφθέντος προγράμματος SMP είναι ένα άλλο.

Η υπόσχεση για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αναδρομικά στο μέλλον μέσω του ESΜ, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος που θα περιλαμβάνει τις ισπανικές κι άλλες τράπεζες, υπό κάποιες προϋποθέσεις, είναι επίσης πιθανή.

Η λήψη επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων από την ελληνική πλευρά για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που δημιουργεί η διετής επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής μπορεί να είναι μέρος του συμβιβασμού.

Οι κίνδυνοι για την ευρωζώνη και το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα από μια ελληνική έξοδο είναι πολύ μεγάλοι για να αγνοηθούν από το ΔΝΤ και την ευρωζώνη - λέγε με Γερμανία.

Επομένως, το πιθανότερο είναι οι τεχνικοί αναλυτές του ΔΝΤ να διαπιστώσουν με αφορμή την περίπτωση της Ελλάδας ότι ο κόσμος της πολιτικής διαφέρει πολύ από τον κόσμο των τεχνοκρατών.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v