Τι ξέρει παραπάνω ο Σουηδός υπουργός;

Ο υπουργός οικονομικών της Σουηδίας δεν είναι ο τυπικός κυβερνητικός αξιωματούχος που κρύβει τα λόγια του. Το σκεπτικό του πίσω από τις δυσοίωνες προβλέψεις για τη χώρα μας έχει αξία.

Τι ξέρει παραπάνω ο Σουηδός υπουργός;
O υπουργός οικονομικών της Σουηδίας Anders Borg δεν είναι από τους πολιτικούς που μασάνε τα λόγια τους.

Δεν είχαν περάσει ούτε 24 ώρες από την ολοκλήρωση του Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου, που έλαβε σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα, όταν μιλώντας στο περιθώριο τραπεζικού συνεδρίου στη Στοκχόλμη ο Α. Borg ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα επανέλθουν στο ζήτημα της Ελλάδας την άνοιξη.

Προφανώς, εκτιμά ότι είτε θα υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής είτε κάτι άλλο θα συμβεί.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Σουηδός υπουργός οικονομικών είχε κάνει δηλώσεις για τη χώρα μας.

Μιλώντας στην ετήσια διάσκεψη του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Τόκυο, στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, ο Α. Borg είχε υποστηρίξει ότι η Ελλάδα ήταν πιθανόν να βγεί από την ευρωζώνη μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Δεν ήταν ασφαλώς ο πρώτος αξιωματούχος που δήλωσε κάτι τέτοιο και κατά πάσα πιθανότητα θα διαψευστεί, τουλάχιστον ως προς τον προσδιορισμό του χρονικού ορίζοντα μιας ελληνικής αποχώρησης.

Αν κάτι δεν γνωστοποιήθηκε τότε ήταν το σκεπτικό του Σουηδού επισήμου πίσω από αυτήν την απαισιόδοξη πρόβλεψη.

Όπως λοιπόν μας ανέφερε πρόσφατα συνομιλητής του, ο Α. Borg θεωρεί ότι τα νέα μέτρα λιτότητας θα επιδεινώσουν την οικονομική κατάσταση της χώρας, πλήττοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τα τελευταία θα οδηγηθούν σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους προς το κράτος, κυρίως φόρους, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν τα έσοδα του προϋπολογισμού και να εκτροχιαστεί το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το σκεπτικό δεν διαφέρει από εκείνο που εκφράζουν δημόσια απλοί Έλληνες πολίτες βλέποντας τη νέα φοροκαταιγίδα που έρχεται.

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι τα συνολικά έσοδα της γενικής κυβέρνησης, π.χ. φόροι, ασφαλιστικές εισφορές κ.τ.λ., αυξάνονται συνεχώς ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα συνολικά έσοδα αντιπροσώπευαν το 38,3% του ΑΕΠ το 2009, για να σκαρφαλώσουν στο 40,6% το 2010, στο 42,3% το 2011 και στο 43,9% το 2012, παρά την παρατεταμένη, βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Την ίδια περίοδο, η φορολογική επιβάρυνση αυξάνεται στο 31,7% του ΑΕΠ το 2010 από 30,5% το 2009 και συνεχίζει στο 32,4% το 2011 και στο 34% το 2012, με προοπτική να αυξηθεί παραπάνω το 2013.

Με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται το 2013, η ανεργία να αυξάνεται, οι μισθοί να περικόπτονται, οι φόροι να ανεβαίνουν και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές δεδουλευμένων στον ιδιωτικό τομέα να εντείνονται, κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά.

Φυσικά, οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα έσοδα λαμβάνουν εν μέρει υπόψη τους αυτήν τη δυσμενή προοπτική.

Τα έσοδα από φόρους της γενικής κυβέρνησης σε απόλυτα νούμερα αναμένεται να υποχωρήσουν στα 63,2 δισ. ευρώ το 2013, έναντι εκτίμησης για 66,3 δισ. το 2012, 67,5 δισ. το 2011 και 70,4 δισ. το 2010.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η δυσοίωνη πρόβλεψη του Α. Borg για την Ελλάδα, που βασίζεται στην κατάρρευση των εσόδων λόγω αδυναμίας από σημαντική μερίδα του πληθυσμού, θα επιβεβαιωθεί;

Δεν το γνωρίζουμε.

Εκείνο που μπορούμε να πούμε, όμως, είναι ότι όσο περισσότερο ζορίζεται το σύστημα τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες ενός ελληνικού ατυχήματος είτε το 2013 είτε αργότερα.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v