Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άλλο Wall Street κι άλλο Main Street!

H αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P συνιστά καλό νέο και πιθανόν τα προεόρτια μιας καλύτερης περιόδου για τις ελληνικές κινητές αξίες. Όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο με την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.

Άλλο Wall Street κι άλλο Main Street!
Η αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης S&P, με επίκληση της αποφασιστικότητας των ηγετών της ευρωζώνης να διατηρήσουν τη χώρα στο κλαμπ των πλούσιων ευρωπαϊκών κρατών, δικαιολογεί τα χαμόγελα, αλλά δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει.

Η σημαντική υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στο 12% περίπου από 16%-17% πριν από λίγους μήνες αντανακλά τη μείωση του ρίσκου μιας άτακτης ελληνικής εξόδου από το ευρώ.

Ως εκ τούτου, η ενέργεια της S&P έρχεται να επικυρώσει τη νέα αποτίμηση του ελληνικού ρίσκου από την αγορά.

Αυτήν τη φορά, η ενέργεια του ξένου οίκου ήταν καλοδεχούμενη και δεν συνοδεύτηκε από τις συνήθεις διαμαρτυρίες και πομπώδεις ανακοινώσεις κατά των «κακών» οίκων αξιολόγησης από την ελληνική πλευρά, όπως συνέβη στο παρελθόν, για να μην ξεχνάμε.

Σίγουρα η κίνηση της S&P και των άλλων δύο οίκων αξιολόγησης που θα ακολουθήσουν λογικά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες συνεισφέρει στη βελτίωση του κλίματος για τα ελληνικά χρεόγραφα και αξιόγραφα.

Το ελληνικό ρίσκο μπορεί να παραμένει ακόμη υψηλό στα μάτια της επενδυτικής κοινότητας, αλλά δεν είναι πλέον σε ακραία επίπεδα (distress levels), όπως παλαιότερα, διευρύνοντας τη βάση των δυνητικών επενδυτών σε ελληνικές κινητές αξίες.

Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις περί επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό του 2013 έναντι ισοσκελισμού των δαπανών πλην τόκων με τα έσοδα, το οποίο προβλέπεται επισήμως, τα εναπομείναντα ελληνικά ομόλογα θα κάνουν πιθανόν ράλι.

Σε αυτήν την περίπτωση, η συμπίεση της απόδοσης του 10ετούς τίτλου προς το 10% ή και χαμηλότερα μέσα στο α΄  εξάμηνο του 2013 δεν πρέπει να εκπλήσσει.

Όμως, τα καλά νέα από το μέτωπο της Wall Street δεν θα συνοδευτούν, όπως όλα δείχνουν, από αντίστοιχα στο μέτωπο της Main Street όπου πηγαινοέρχεται ο απλός κόσμος.

Η ενεργοποίηση των νέων μέτρων λιτότητας από τις αρχές του 2013 θα γίνει αισθητή από πολλούς, οδηγώντας σε συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και σε διαιώνιση της ύφεσης και της υψηλής ανεργίας.

Όσο μάλιστα οι κυβερνητικοί εταίροι επιμένουν να επαναλαμβάνουν ότι δεν θα ληφθούν νέα επώδυνα μέτρα, παρότι αυτό δεν συνάδει με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016 και την πρόσφατη έκθεση της Ε.Ε., ο κίνδυνος μεγάλης απογοήτευσης του κόσμου σε λίγους μήνες από σήμερα ελλοχεύει.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το πιθανό ράλι των ελληνικών χρεογράφων στις κεφαλαιαγορές θα συνοδευτεί από επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα το επόμενο εξάμηνο και πλέον.

Όμως, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν.

Σε κάποιο σημείο στο μέλλον, είτε η Wall Street είτε η Main Street θα ενδώσει.

Οι αισιόδοξοι θέλουν η Main Street να ακολουθεί με χρονική υστέρηση την άνοδο της Wall Street, ενώ οι απαισιόδοξοι εκτιμούν το αντίθετο.

Δεν είναι εύκολο στοίχημα ακόμη κι αν υποθέσει κανείς ότι η Γερμανία έχει αποφασίσει οριστικά να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ.

Κι αυτό γιατί η παρατεταμένη οικονομική δυσπραγία της ελληνικής Main Street θα αυξάνει σταδιακά το πολιτικό ρίσκο, ενώ πλησιάζει το ορόσημο των ευρωεκλογών του Ιουνίου του 2014.

Επομένως, θα πρέπει να περιμένουμε λίγους μήνες ακόμη για να υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα, πριν βγουν συμπεράσματα για την έκβαση του άτυπου αγώνα της Wall Street με τη Main Street.

Dr. Money

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v