Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΚΤ θυσιάζει Ελλάδα και τα άλλα PIGS

Οι αγορές έχουν κάνει ράλι αλλά η πιστωτική πολιτική παραμένει αυστηρή στο Νότο και ιδίως στην Ελλάδα. Η ιστορία της προηγούμενης δεκαετίας με την ΕΚΤ επαναλαμβάνεται από την αντίστροφη.

Η ΕΚΤ θυσιάζει Ελλάδα και τα άλλα PIGS
Ο ελληνικός λαός και πολλοί αναλυτές εντός κι εκτός Ελλάδας επικεντρώνονται στη λιτότητα που επιβάλει η δημοσιονομική πολιτική για να εξηγήσουν την μεγάλη και παρατεταμένη συρρίκνωση της οικονομίας και την κατακόρυφη άνοδο της ανεργίας.

Οι θεσμικοί πιστωτές, π.χ. Γερμανία, δεν συμφωνούν και αποδίδουν την μεγάλη ύφεση στις καθυστερήσεις και στη μη υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Όπως έχουμε αναφέρει κι άλλες φορές στο παρελθόν δεν θεωρούμε οτι οι πιστωτές έχουν δίκιο καθότι οι διαρθρωτικές αλλαγές έχουν ευεργετικές επιπτώσεις στην οικονομία μετά από χρόνια ενώ η υπερβολική λιτότητα άμεσα.

Όμως, η μεγάλη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας δεν οφείλεται μόνο στους δυο προαναφερθέντες παράγοντες.

Οφείλεται επίσης στις ασφυκτικές πιστωτικές συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική οικονομία και είναι άμεσα συνυφασμένες με την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Το ίδιο ισχύει, έστω σε μικρότερο βαθμό, σε άλλες οικονομίες της ευρωπεριφέρειας όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και σε κάποιο βαθμό στη Γαλλία.

Ενας τρόπος να μετρήσει κανείς το μέγεθος του προβλήματος είναι να ρίξει μια ματιά στη διαφορά των επιτοκίων χορηγήσεων που χρεώνουν οι τράπεζες στους πελάτες τους και στο βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ.

Μια πρόσφατη μελέτη της Nomura έδειξε ότι το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ βρισκόταν στο κατάλληλο επίπεδο μεταξύ 2001 και 2007.

Όμως, η ίδια μελέτη εκτιμά ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ είναι πλέον αρκετά υψηλό με δεδομένη την σημερινή και την προβλεπόμενη μακροοικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη και τις επιμέρους οικονομίες την επόμενη διετία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο ένα άκρο και η Γερμανία στο άλλο.

Το μεν βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα πρέπει να μειωθεί κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες και πλέον με βάση τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας αλλά να αυξηθεί κατά 0,75% της μονάδας με βάση τις γερμανικές.

Κοινώς, το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα πρέπει να είναι αρνητικό για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικότερα η ύφεση στην Ελλάδα και στην ευρωπεριφέρεια γενικότερα αλλά στα ίδια ή πιο υψηλά επίπεδα από τα τωρινά για την γερμανική οικονομία το 2013.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια αντιστροφή της κατάστασης που επικρατούσε στην ευρωζώνη στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

Τότε, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ελληνική οικονομία χρειαζόταν υψηλότερα επιτόκια ενώ η ασθμαίνουσα γερμανική οικονομία ήθελε χαμηλότερα.

Με δεδομένο το μεγάλο ειδικό βάρος της Γερμανίας στην ευρωζώνη ήταν επόμενο η ΕΚΤ να προσδιορίσει τα επιτόκια παρέμβασης με βάση τις ανάγκες της μεγαλύτερης οικονομίας στην ΟΝΕ, συμβάλλοντας άθελά της στη διόγκωση των ανισορροπιών στην ελληνική οικονομία.

Φυσικά, το πρόβλημα των επιπτώσεων στην οικονομία από τις συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας που επικρατούν στην ελληνική οικονομία και τις υπόλοιπες της ευρωπεριφέρειας θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί εν μέρει με άλλους τρόπους όπως η χαλάρωση της δημοσιονομικής λιτότητας κ.τλ.

Όμως, οι πιστωτές δεν δείχνουν καμία τέτοια διάθεση χαλάρωσης, ειδικά στη περίπτωση της Ελλάδας.

Αν λοιπόν η ΕΚΤ δεν προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων παρέμβασης το 2013 για να αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομίες του Νότου ή σε ενέργειες μη συμβατής νομισματικής πολιτικής προς την ίδια κατεύθυνση, οι νομισματικές συνθήκες θα παραμείνουν ασφυκτικές.

Δεν είναι προφανώς αυτό που χρειάζεται ούτε η ευρωπεριφέρεια σ’ αυτή την φάση, ούτε οι χώρες του σκληρού πυρήνα από την στιγμή που θα αναδειχθούν οι μεγάλες διαφορές Βορρά-Νότου και η αδυναμία της ΕΚΤ να τις αντιμετωπίσει.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v