Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι καλύτεροι πελάτες της Γερμανίας!

Στο ποδόσφαιρο, οι καλύτεροι πελάτες είναι οι αντίπαλοι που χάνουν. Στο διεθνές εμπόριο, οι καλύτεροι πελάτες της Γερμανίας είναι οι χώρες με τις οποίες έχει εμπορικό πλεόνασμα. Μαντέψτε ποιες είναι.

Oι καλύτεροι πελάτες της Γερμανίας!
Πριν από την εισαγωγή του ευρώ, το εθνικό νόμισμα της Γερμανίας ήταν το μάρκο.

Μια ματιά στην πορεία του εμπορικού ισοζυγίου αγαθών της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, με τα 81 εκατ. κατοίκους, είναι εξαιρετικά διδακτική.

Κι αυτό γιατί αποδεικνύει πόσο δίκιο είχε ο υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε όταν έλεγε στους συμπατριώτες του ότι τα οφέλη της Γερμανίας από το ευρώ είναι μεγάλα και επομένως συμφέρει να κάνει ό,τι μπορεί για να την κρατήσει ενωμένη.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας της Γερμανίας, η χώρα κατέγραφε εμπορικά πλεονάσματα της τάξεως των 55 δισ. ευρώ ετησίως, στην καλύτερη περίπτωση, πριν από το ευρώ.

Το πλεόνασμα του γερμανικού εμπορικού ισοζυγίου προϊόντων υπερτριπλασιάστηκε την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, με αποτέλεσμα να κυμαίνεται στα 150 - 200 δισ. ευρώ την περίοδο 2007-2011.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι οι γερμανικές εξαγωγές ανήλθαν σε 1,1 τρισ. ευρώ περίπου πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές σε 909 δισ. ευρώ, με το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο να πλησιάζει τα 190 δισ. ευρώ.

Ακόμη κι αν δεχτούμε εν μέρει ότι οι εξαγωγικές επιδόσεις της Γερμανίας δεν οφείλονται στη συναλλαγματική ισοτιμία, αλλά στην ποιότητα κ.α., το σίγουρο είναι πως το ευρώ τις ευνοεί.

Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, αν υπήρχε γερμανικό μάρκο θα είχε ανατιμηθεί σε επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου κι άλλων νομισμάτων, πλήττοντας τις εξαγωγές τους και επομένως την οικονομία τους, που εξαρτάται από τις επιδόσεις της σε αυτόν τον τομέα.

Όμως, ποιοι είναι οι καλύτεροι πελάτες της Γερμανίας;

Με βάση τα στοιχεία του 2012 , η Γαλλία καταλαμβάνει την πρώτη θέση αφού η Γερμανία έχει πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο με τη Γαλλία ύψους 40 δισ. ευρώ περίπου έναντι 35 δισ. σχεδόν το 2011.

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τις οποίες η Γερμανία έχει πλεόνασμα ύψους 36 δισ. το 2012 από 25,3 δισ. το 2011.

Τη λίστα κοσμούν επίσης η Ισπανία με πλεόνασμα 8,8 δισ. ευρώ, η Ιταλία με 6,8 δισ. έναντι 13,9 δισ. το 2011, η Πορτογαλία με 1,25 δισ. ευρώ, η Κύπρος με 531 εκατ. ευρώ και φυσικά η Ελλάδα.

Η Γερμανία καταγράφει πλεόνασμα στο εμπορικό της ισοζύγιο ύψους 2,28 δισ. ευρώ με την Ελλάδα για το 2012 και είναι αισθητά χαμηλότερο έναντι του 2011, όταν ανήλθε σε 3,12 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση της γενικής κατάταξης με κριτήριο το ύψος του πλεονάσματος και στην 39η με βάση τις γερμανικές εξαγωγές, που ανήλθαν σε 4,69 δισ. ευρώ.

Οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Γερμανία καταλάμβαναν την 47η θέση, με την αξία των προϊόντων να ανέρχεται σε 1,83 δισ. ευρώ.

Όμως, αν παραβλέψει κανείς τα συγκεντρωτικά στοιχεία για το πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας, αλλά λάβει υπόψη τον πληθυσμό κάθε χώρας, δηλαδή στο κατά κεφαλήν εμπορικό πλεόνασμα, το συμπέρασμα είναι εντυπωσιακό.

Η Ελλάδα ξοδεύει πολύ περισσότερα από τις ΗΠΑ κατά κεφαλήν για την αγορά Mercedes, BMW και άλλων καταναλωτικών προϊόντων.

Συγκεκριμένα, ο μέσος Έλληνας ξόδεψε κάπου 207 ευρώ κατά κεφαλήν έναντι 115 ευρώ του μέσου Αμερικανού.

Η ίδια αναλογία κατά κεφαλήν ανερχόταν σε 290 ευρώ έναντι 81 το 2011.

Υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί κανείς εύκολα να συμπεράνει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ και η κυβέρνησή της έχει κάθε λόγο να υποστηρίζει το ευρώ αφού η χώρα της είναι από τις πιο ωφελημένες από αυτό.


Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v