Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όταν το ΔΝΤ έλεγε ψέματα για την αναδιάρθρωση!

Δεν είναι σύνηθες για ένα οργανισμό όπως το ΔΝΤ να παραδέχεται δημοσίως τα λάθη ενός προγράμματος στο οποίο είχε άμεση ανάμιξη. Η αυτοκριτική είναι ευπρόσδεκτη, αλλά θα πρέπει να καλύπτει κι άλλες παλινωδίες του.

Όταν το ΔΝΤ έλεγε ψέματα για την αναδιάρθρωση!
Η δημόσια τοποθέτηση του ΔΝΤ αναφορικά με το πρώτο μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα με τους διεθνείς πιστωτές της τον Μάιο του 2010 και η έμμεση κριτική που άσκησε στους Ευρωπαίους εταίρους με επίκεντρο την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι ασυνήθιστη.

Η αυτοκριτική του ΔΝΤ εντυπωσιάζει, αλλά μάλλον συνδέεται με το ζήτημα της φερεγγυότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, που δεν έχει επιλυθεί οριστικά μέχρι στιγμής, και απαιτεί νέες πρωτοβουλίες για τη μείωσή του ως ποσοστού του ΑΕΠ.

Άλλωστε, οι διαφωνίες των ελεγκτών του ΔΝΤ με εκείνους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της φερεγγυότητας του χρέους είναι γνωστές και έχουν καταγραφεί από πέρυσι το καλοκαίρι όταν ξεκίνησε να συζητείται η επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια.

Αν δεν επέμενε το Ταμείο, είναι πιθανό να μην προχωρούσε το eurogroup πέρυσι τον Νοέμβριο στη λήψη αποφάσεων για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, συμπεριλαμβανομένης της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ περίπου.

Όμως, το ΔΝΤ θα πρέπει να κάνει αυτοκριτική για κάποια άλλα πράγματα και ίσως να ζητήσει συγγνώμη για κάποιους επικοινωνιακούς χειρισμούς τους οποίους έκανε στο παρελθόν και οι οποίοι συνορεύουν με παραπληροφόρηση.

Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στον νου είναι η κατηγορηματική διάψευση από τον εκπρόσωπο του Ταμείου William Murray του στόρι του Dow Jones Wires που υπέγραφαν οι δημοσιογράφοι Costas Paris και Ian Talley για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τον Απρίλιο του 2011.

Ήταν η περίοδος όπου ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε επισκεφθεί τον τότε επικεφαλή του ΔΝΤ κ. Στρος-Καν στο γραφείο του στην Ουάσιγκτον και προφανώς είχαν συζητήσει το θέμα.

Σε εκείνη την ανταπόκριση, οι δύο δημοσιογράφοι επικαλούνταν τρεις πηγές σύμφωνα με τις οποίες το ΔΝΤ είχε διαμηνύσει σε κυβερνητικούς αξιωματούχους χωρών της ευρωζώνης και της ΕΚΤ ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να αναδιαρθρώσει το χρέος της μέχρι το 2012 γιατί ήταν αφερέγγυο (unsustainable).

Εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε ότι το στόρι ήταν σωστό.

Όμως, αυτό δεν εμπόδισε ούτε το ΔΝΤ ούτε τον τότε υπουργό οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου να προχωρήσουν σε διαψεύσεις του θέματος, και μάλιστα επανειλημμένες.

Μάλιστα, ο ένας εκ των δύο δημοσιογράφων που είναι ελληνικής καταγωγής έγινε αντικείμενο έντονης κριτικής από κυβερνητικούς αξιωματούχους εκείνη την περίοδο.

Το συγκεκριμένο περιστατικό αναδεικνύει το θέμα της έγκυρης πληροφόρησης που πρέπει να έχει το κοινό και οι αγορές από το ΔΝΤ και άλλους διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις.

Είναι προφανές ότι υπάρχουν κάποια λεπτά ζητήματα μερικές φορές που χρειάζονται ειδικούς χειρισμούς.

Όμως, αυτό δεν δικαιολογεί δημόσιες τοποθετήσεις που αγγίζουν τα όρια της παραπληροφόρησης.

Μαζί λοιπόν με την αυτοκριτική για το πρώτο μνημόνιο, θα ήταν καλό αν οι αρμόδιοι του ΔΝΤ κι άλλων οργανισμών και κυβερνήσεων έκαναν επίσης το ίδιο για άλλα θέματα όπως το προαναφερθέν.

Dr. Money

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;

Τι γνώμη έχετε;To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v