Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιο 2014; Καλό 2015 με τις δόσεις της ΕΕ!

Η χθεσινοβραδινή απόφαση του Eurogroup για το σπάσιμο και μη καταβολή ολόκληρης της αναμενόμενης δόσης των 8,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα δείχνει ότι η ΕΕ θα ψήσει το ψάρι στα χείλη της κυβέρνησης πριν εκταμιεύσει τις τελευταίες δόσεις από τα 145 δισ. ευρώ.

Ποιο 2014; Καλό 2015 με τις δόσεις της ΕΕ!
Η κυβέρνηση, και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η έξοδος από το μνημόνιο είναι ορατή, οριοθετώντας την το α' εξάμηνο του 2014.

Η τοποθέτηση δεν είναι απολύτως ακριβής αφού οι δόσεις από την Ε.Ε., δηλαδή το EFSF-ESM, πρόκειται να ολοκληρωθούν το τελευταίο τρίμηνο του 2014 και του ΔΝΤ να συνεχισθούν μέχρι τις παρυφές του 2016.

Όμως, τουλάχιστον θα έπεφτε πολύ μέσα αν οι εκταμιεύσεις των δόσεων από το EFSF-ESM και η επιστροφή των υπεραξιών από το παλαιότερο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (SMP) της ΕΚΤ ακολουθούσαν το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Όλα δείχνουν ότι δεν θα ξεμπερδέψουν τόσο εύκολα.

Η χθεσινοβραδινή εξέλιξη στο Eurogroup, που κατέληξε στη σταδιακή και κολοβή καταβολή της πολυδιαφημισμένης δόσης των 8,1 δισ. ευρώ, δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν έχουν πρόθεση να ολοκληρώσουν τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2014.

Αντίθετα, η συμπεριφορά τους δείχνει ότι θέλουν να έχουν λόγο στις οικονομικές εξελίξεις της χώρας πέρα από αυτόν τον ορίζοντα, βρίσκοντας διάφορες προφάσεις, όπως η χθεσινοβραδινή από τη Γερμανία για το εναπομείναν 1,3 δισ. ευρώ από τη δόση των 8,1 δισ.

Αυτό θα μπορούσε επίσης να γίνει αν αναλάμβαναν να σηκώσουν το σχετικά μικρό εναπομείναν βάρος των δανείων του «ενοχλητικού» ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εκπαραθυρώνοντάς το, ή πρόσφεραν μια σχετικά μικρή πρόσθετη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα για να κλείσουν κάποιες τρύπες και να μειωθεί το δημόσιο χρέος στο πλαίσιο ενός νέου μνημονίου.

Υπενθυμίζεται ότι η συνολική χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ της ελληνικής οικονομίας θα ανέλθει σε 240 δισ. ευρώ υπό φυσιολογικές συνθήκες, εκ των οποίων 145 δισ. περίπου προέρχονται από το EFSF.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ είχε καθορισθεί στα 28 δισ. ευρώ συνολικά από τις αρχές του 2012 μέχρι το τέλος του προγράμματος.

Είτε έτσι, είτε αλλιώς, οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν δείχνουν καμία διάθεση να αφήσουν το χαλινάρι αφού δεν δείχνουν να εμπιστεύονται την ελληνική πολιτική τάξη.

Το χθεσινό σχόλιο της γερμανικής Süddeutsche Zeitung που έφερε τον τίτλο «Προσοχή πλεόνασμα» ίσως καταγράφει καλύτερα από άλλα τις ανησυχίες των δανειστών για την ελληνική στάση όταν η χώρα μπει στον γαλαξία των πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Προς το παρόν οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ κρατούν έναν αποφασιστικής σημασίας άσο στο μανίκι. Έχουν τα χρήματα τα οποία χρειάζεται η Αθήνα(...). Αυτό όμως θα αλλάξει. Ήδη στο τέλος του χρόνου ο άσος αυτός των δανειστών δεν θα αξίζει τίποτα, όταν η Ελλάδα θα πετύχει και πάλι πρωτογενές πλεόνασμα. Όταν ο ελληνικός προϋπολογισμός θα έχει -χάρη στις δικές του δυνάμεις- θετικό πρόσημο, τότε οι δανειστές θα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Και μάλιστα εις διπλούν», ανέφερε.

Οι δανειστές θα χάσουν το σημαντικότερο μέσο άσκησης πιέσεων για μεταρρυθμίσεις αφού ο κ. Σαμαράς δεν θα εξαρτάται πλέον από τα χρήματά τους και θα μπορεί να κυβερνά χωρίς τα δάνεια αυτά, τα οποία λαμβάνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η εφημερίδα πάει ένα βήμα παραπέρα, εικάζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να ζητήσει επιτακτικά «κούρεμα» του χρέους, πατώντας πάνω στις διαπιστώσεις του ΔΝΤ για τα μεγάλα λάθη που έγιναν στο ελληνικό πρόγραμμα ευθύς εξαρχής.

Επομένως, η αναφορά του κ. Ντράγκι, προέδρου της ΕΚΤ, στις πλημμελείς και λανθασμένες πληροφορίες που σύμφωνα με τον ίδιο έδωσε η τότε κυβέρνηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ίσως δεν είναι καθόλου τυχαία.

Ίσως δείχνει μια νέα γραμμή άμυνας της Ε.Ε. σε αυτό το θέμα αφού τα προηγούμενα επιχειρήματα αξιωματούχων της, π.χ. το ΔΝΤ δεν έφερε αντιρρήσεις στο αρχικό πρόγραμμα, δεν ήταν τόσο πειστικά και σίγουρα δεν αφορούσαν την Ελλάδα.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η κυβέρνηση και η χώρα δεν θα ξεμπερδέψουν τόσο εύκολα από τους διεθνείς δανειστές και ειδικά από την Ε.Ε.

Θέλοντας να βεβαιωθεί, στο μέτρο του δυνατού, ότι θα πάρει τουλάχιστον μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων της πίσω, η Ε.Ε. δείχνει να καθυστερεί την καταβολή των δόσεων πέρα από το 2014.

Υπάρχει εναλλακτική για την ασφυκτιούσα Ελλάδα σε μια τέτοια περίπτωση;

Η απάντηση εξαρτάται από τη δυνατότητά της να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση από άλλες πηγές και να συνεχίσει να βελτιώνει τα δημοσιονομικά της.

Dr. Money

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;

Τι γνώμη έχετε;To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v