Ποιοι «φοβούνται» το ραντεβού Σαμαρά-Μέρκελ;

Ο πρωθυπουργός δεν χρειάζεται να δει την Α. Μέρκελ από κοντά για να την ενημερώσει. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι, όπως τα sms. Επομένως, η συνάντηση στο Βερολίνο δεν θα είναι απλώς ενημερωτική. Θα είναι κάτι παραπάνω. Είναι λοιπόν εύλογο να ανησυχούν κάποιοι.

Ποιοι «φοβούνται» το ραντεβού Σαμαρά-Μέρκελ;

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ζάιμπερτ ανέφερε χθες ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ στο Βερολίνο θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, προειδοποιώντας εναντίον της δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων.

Ο κ. Ζάιμπερτ έπραξε σωστά γιατί η καλλιέργεια υψηλών προσδοκιών εν όψει τις συνάντησης της Παρασκευής που αργότερα μπορεί να διαψευσθούν είναι χειρότερη από την εξαρχής προσγείωσή τους.

Όμως, η συνάντηση του κ. Σαμαρά με την κ. Μέρκελ δεν θα είναι απλώς ενημερωτική.

Αν ο κ. Σαμαράς ήθελε να ενημερώσει τη Γερμανίδα καγκελάριο ή η τελευταία επιθυμούσε να πληροφορηθεί κάτι από τον Έλληνα πρωθυπουργό θα μπορούσαν να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία ή ανταλλαγή μέσω sms, όπως έχει γίνει στο παρελθόν.

Προφανώς, ο πρωθυπουργός εκμεταλλεύεται την παρουσία του στην εκδήλωση γερμανικής εφημερίδας για να συναντήσει την κ. Μέρκελ και να της εκθέσει την κατάσταση, ζητώντας κάποια συγκεκριμένα πράγματα.

Ποια μπορεί να είναι αυτά, σύμφωνα με την κοινή λογική;

Πρώτον, η κ. Μέρκελ να ασκήσει την επιρροή της ώστε να αμβλύνει η τρόικα τη στάση της στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση σε θέματα όπως το δημοσιονομικό κενό.

Προφανώς, ο κ. Σαμαράς θα επικαλεστεί την τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει από τη χώρα για να ζητήσει τη μη λήψη νέων μέτρων, δεσμευόμενος για την εφαρμογή των διαρθρωτικών.

Γι' αυτόν τον λόγο θα επικαλεστεί πιθανόν το ρευστό πολιτικό σκηνικό και τις δυσκολίες που έχει το ΠΑΣΟΚ στην ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων, κάνοντας αναφορά στην ανοικτή πρόσκληση του κ. Τσίπρα προς αυτούς να εγκαταλείψουν το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Δεύτερον, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει να ληφθούν οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από το Εurogroup πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Σε αυτό το σημείο θα επικαλεσθεί πιθανόν τους κινδύνους που απορρέουν από την ενίσχυση της Χρυσής Αυγής.

Φυσικά γνωρίζει ότι η κ. Μέρκελ έχει επίσης να σκεφθεί τον δικό της μπελά, δηλαδή το κόμμα AfD, που τάσσεται εναντίον του ευρώ.

Τρίτον, και ίσως ευκολότερο.

Ο κ. Σαμαράς θα μπορούσε να ζητήσει από την κ. Μέρκελ να μεσολαβήσει για να στείλει κάποιου είδους μήνυμα το Εurogroup σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του προς τις αγορές ότι το ελληνικό χρέος είναι ουσιαστικά δική του υπόθεση.

Με αυτόν τον τρόπο θα διευκόλυνε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές τους επόμενους μήνες.

Όμως, δεν είναι σίγουρο ότι η Γερμανία επιθυμεί κάτι τέτοιο αφού αντιλαμβάνεται τις συνέπειες.

Όλα αυτά είναι εύλογα και δεν πρέπει να εκπλήσσουν.

Όμως, η συνάντηση του πρωθυπουργού με την κ. Μέρκελ ενδιαφέρει κι άλλους. Ας πούμε τα μέλη της τρόικας.

Δεν είναι ωραίο για την καριέρα ενός γραφειοκράτη να πληροφορείται ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έκανε παράπονα για τη στάση που τηρεί στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

Οι κακές γλώσσες θέλουν ο επικεφαλής του ΔΝΤ Π. Τόμσεν να έχει δεχθεί κριτική από τον κ. Σαμαρά για τη στάση του σε παλαιότερη συνάντηση του πρωθυπουργού με την κ. Μέρκελ.

Είναι προφανές ότι δεν άρεσε στον κ. Τόμσεν, παρότι το αφεντικό του είναι η κ. Λαγκάρντ.

Αυτό ίσως εν μέρει εξηγεί γιατί ο ίδιος είπε αυτό που είπε στη συνεδρίαση με την ελληνική πλευρά στο υπουργείο Οικονομικών το βράδυ που ο κ. Βίζερ έκανε τη γνωστή δήλωση περί μιλίων στις Βρυξέλλες.

Η φράση του επικεφαλής ελεγκτή του ΔΝΤ προκάλεσε την έκρηξη του συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Παπασταύρου, που τον έψεξε, λέγοντάς του σε αυστηρό τόνο να προσέχει πώς μιλάει για τον πρωθυπουργό.

Φυσικά, τα μέλη της τρόικας δεν είναι οι μόνοι που ανησυχούν για το τι θα πει ο κ. Σαμαράς στην κ. Μέρκελ.

Υπάρχουν κι άλλοι σε θεσμικά όργανα της Ε.Ε., π.χ. Γερμανοί αξιωματούχοι, που φέρονται να έχουν κάνει αρνητικές δηλώσεις για την Ελλάδα και την οικονομία της στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν και διεκδικούν θέση στη νέα γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού.

Είναι σαφές ότι δεν θα τους άρεσε καθόλου να μάθουν ότι ο κ. Σαμαράς έψεξε τη συμπεριφορά τους στη συνάντηση με την κ. Μέρκελ γιατί μπορεί να τους κοστίσει υψηλό αξίωμα στη νέα κυβέρνηση.

Επομένως, δεν εκπλήσσει που οι ίδιοι προσπαθούν να επαναπροσεγγίσουν την ελληνική πλευρά.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v