Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H ανοσία των αγορών απέναντι στην BlackRock!

Η άνοδος που κατέγραψαν οι ελληνικές κεφαλαιαγορές παρά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των συστημικών τραπεζών εκπλήσσει εκ πρώτης όψεως. Όμως, δεν θα έπρεπε. Οι αγορές διαβάζουν το στόρι διαφορετικά.

H ανοσία των αγορών απέναντι στην BlackRock!

Αν κάποιος διάβαζε το πρωί της προηγούμενης Δευτέρας στην πιο έγκυρη οικονομική εφημερίδα της Ευρώπης ότι το ΔΝΤ ανεβάζει τις κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων συστημικών τραπεζών στα 20 δισ. ευρώ και είχε επενδύσει σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, θα τον έπιανε κρύος ιδρώτας.

Είναι φυσιολογικό αφού θα περίμενε οι αγορές να αντιδράσουν αρνητικά, ερμηνεύοντας το σχετικό δημοσίευμα ως σκλήρυνση της στάσης του ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα και ως μέσο πίεσης της τρόικας προς τη χώρα από την πρώτη μέρα που πάτησαν οι ελεγκτές το πόδι τους στην Αθήνα.

Όμως, η αντίδραση των ομολόγων ήταν απροσδόκητα καλή.

Οι τιμές των ομολόγων ανέβηκαν και η διαφορά που χωρίζει την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου από το αντίστοιχο γερμανικό υποχώρησε 12 μονάδες βάσης στις 584 την περασμένη Δευτέρα.

Όμως, το ράλι των ομολόγων δεν σταμάτησε εκεί. Συνεχίσθηκε την Τρίτη αφού το spread υποχώρησε εκ νέου κατά 12 μονάδες στις 572 μονάδες βάσης και χθες έπεσε στις 561 μονάδες βάσης.

Πηγαίνοντας πίσω στον χρόνο, τέτοιο spread βρίσκει κανείς το δεύτερο 15νθήμερο του Απριλίου του 2010 πριν από το πρώτο μνημόνιο.

Ήταν επόμενο το Χρηματιστήριο Αθηνών να ακολουθήσει, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη χθες και προχθές μετά από μια νευρική συνεδρίαση τη Δευτέρα, στον απόηχο του δημοσιεύματος των F.T.

Με τις συζητήσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών σε εξέλιξη, το τελικό ύψος του λογαριασμού δεν είναι ακόμη γνωστό.

Όμως, οι αγορές δεν δείχνουν να προβληματίζονται αν το νούμερο θα είναι 5, 6, 7 δισ. ευρώ ή παραπάνω.

Για την ακρίβεια, το νούμερο δεν ανησυχεί τη μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων στις αγορές.

Αν ενδιαφέρει πρωτίστως κάποιους, αυτοί είναι οι μέτοχοι της Εθνικής, η οποία επηρεάζεται περισσότερο, αφού η Eurobank θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ η Alpha Bank κι η Πειραιώς έχουν μεγάλα μαξιλάρια κεφαλαιακής επάρκειας.

Γιατί συμβαίνει αυτό:

Οι επενδυτές και οι κερδοσκόποι έχουν προεξοφλήσει ότι οι τράπεζες θα χρειασθούν 5,5 με 6 δισ. ευρώ επιπλέον.

Ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι χρειάζονται 1 ή περισσότερα δισ. παραπάνω, δεν θα αλλάξει η ουσία.

Όλοι αυτοί κατανοούν ότι οι τράπεζες θα είναι πολύ φειδωλές στην παροχή νέων δανείων τα επόμενα χρόνια.

Γνωρίζουν επίσης ότι η πορεία των τραπεζών ως «κυκλικά play» εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ελληνική οικονομία.

Εδώ ακριβώς κρύβεται το «μυστικό» της μη ανησυχίας τους για τα νούμερα της BlackRock, της ΤτΕ και της τρόικας.

Ποντάρουν σε ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά και σε μεγαλύτερη πρόοδο στο δημοσιονομικό μέτωπο και στις μεταρρυθμίσεις.

Επίσης δεν δείχνουν να ανησυχούν για το πολιτικό ρίσκο. Τουλάχιστον σ' αυτήν τη φάση.

Αν διαψευσθούν, όλα θα έλθουν τούμπα. Αν επιβεβαιωθούν, θα βγάλουν πολλά λεφτά.

Η επιλογή είναι δική τους. Όπως και τα λεφτά που βάζουν.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v