Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To ελληνικό PSI και το μήνυμα στο Κίεβο!

Η αναδιάρθρωση χρέους, το γνωστό PSI, δεν έχει φαινομενικά σχέση με άλλες χώρες. Όμως, η κατάληξη της δικαστικής διαμάχης της Ελλάδας με μια σλοβακική τράπεζα και τον βασικό μέτοχό της θα μπορούσε να έχει συνέπειες για κράτη όπως η Ουκρανία.

To ελληνικό PSI και το μήνυμα στο Κίεβο!

Η διαμάχη της Ουκρανίας με τη Ρωσία την έχει φέρει στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.

Αν υπάρχει κάτι στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι η οικονομική βοήθεια που θα πρέπει να δοθεί στην Ουκρανία για να σταθεί στα πόδια της. Πολλοί θεωρούν ότι το ουκρανικό δημόσιο χρέος θα πρέπει να «κουρευτεί» για να τεθούν οι βάσεις για ανάπτυξη.

Η επιτυχής αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, γνωστή ως PSI Plus, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν μοντέλο. Όμως, αναλυτές επισημαίνουν ότι ένα τέτοιο εγχείρημα θα μπορούσε να καταλήξει σε μεγάλες νομικές επιπλοκές για έναν απλό λόγο:

Η Ουκρανία, όπως κι η Ελλάδα, έχει υπογράψει διμερείς επενδυτικές συνθήκες με άλλες χώρες όπου δεν γίνεται διαχωρισμός των κατόχων κρατικών ομολόγων από εκείνους που προχωρούν σε άμεσες επενδύσεις, π.χ. εργοστάσια.

Ορισμένοι θεσμικοί επενδυτές σε κρατικά ομόλογα εκμεταλλεύονται την ασάφεια και προσφεύγουν σε διεθνή διαιτητικά δικαστήρια, κάνοντας αγωγές και ζητώντας αποζημίωση.

Ίσως δεν γνωρίζετε την Postova banka as και το Istrokapital SE. Η Postova banka είναι μια σλοβακική τράπεζα και το Istrokapital SE είναι ο βασικός μέτοχός της. Οι δυo τους έχουν στραφεί εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας για την αναγκαστική ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων στo πλαίσιo της αναδιάρθρωσης του χρέους (PSI) στο Διεθνές Κέντρο για την Επίλυση Επενδυτικών Διαφορών (ICISID) της Ουάσιγκτον.

Η πρώτη συνεδρίαση του διαιτητικού δικαστηρίου έλαβε χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο, δρομολογώντας μια σειρά ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές μέσα στο 2014. Η σλοβακική πλευρά αντιπροσωπεύεται από τη δικηγορική εταιρεία Debevoise & Plimpton LLP και μία ακόμη εταιρεία με έδρα την Πράγα.

Η ελληνική πλευρά αντιπροσωπεύεται από τη γνωστή δικηγορική εταιρεία Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP που είχε ενεργό ρόλο στο PSI και τις κ. Χαριτάκη και Πανοπούλου από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Η σλοβακική τράπεζα και το Istrokapital SE ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα παραβίασε μέσω του PSI τη διμερή επενδυτική συνθήκη που είχε συνάψει με τη Σλοβακία με αποτέλεσμα να υποστούν ζημία. Πρακτικά, αναφέρονται στην αναδρομική εισαγωγή των CACs (συλλογικές ρήτρες) στα ομόλογα ελληνικού δικαίου που οδήγησε στην αναγκαστική ανταλλαγή των παλιών ομολόγων με νέα και στο «κούρεμα».

Φυσικά, η Ελλάδα δεν πήρε την πρωτοβουλία μόνη της, αλλά κατόπιν ενθάρρυνσης από το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και την ΕΚΤ, όμως αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που θα συνεκτιμηθούν.

Η σλοβακική τράπεζα και ο βασικός μέτοχος ποντάρουν προφανώς στην πιθανή ασάφεια της επενδυτικής συνθήκης της Ελλάδας με τη Σλοβακία για να διεκδικήσουν λεφτά.

Η έκβαση της συγκεκριμένης δικαστικής διαμάχης έχει σημασία τόσο για τα εμπλεκόμενα μέρη, όσο και για τρίτες χώρες. Η Ουκρανία είναι μία απ' αυτές αφού φέρεται να έχει υπογράψει δεκάδες παρόμοιες επενδυτικές συνθήκες με άλλες χώρες χωρίς να γίνεται ξεκάθαρος διαχωρισμός των επενδύσεων σε ομόλογα, μετοχές κ.ά. από τις άμεσες επενδύσεις.

Γι' αυτόν τον λόγο, πολλοί περιμένουν με ενδιαφέρον την έκβαση της εκδίκασης της υπόθεσης Postοva banka as και Istrokapital SE εναντίον της Ελλάδας.

Aκόμη και στο παγωμένο Κίεβο.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v