Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To ευρώ, η δραχμή και το δίλημμα!

Η Α. Μέρκελ απάντησε στο δίλημμα ευρώ ή δραχμή για την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2012. Όμως, στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ μια συζήτηση χωρίς εντάσεις για το ίδιο θέμα. Αξίζει λοιπόν να γίνει τώρα, που η χώρα είναι με τα δύο πόδια στο ευρώ, ως παρακαταθήκη για το μέλλον.

To ευρώ, η δραχμή και το δίλημμα!

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος είχε αναφέρει παλαιότερα ότι του είχε γίνει πρόταση από Ευρωπαίους αξιωματούχους να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ με αντάλλαγμα κάποια οικονομική βοήθεια που θα διευκόλυνε την έξοδο.

Όμως, την τελική απόφαση για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη την πήρε η καγκελάριος Α. Μέρκελ το καλοκαίρι του 2012.

Αμφιταλαντευόμενη, σύμφωνα με άτομα που της είχαν μιλήσει εκείνη την περίοδο, η ίδια επέλεξε τελικά να μη ρισκάρει την υστεροφημία της, βάζοντας σε κίνδυνο το πολιτικό και το οικονομικό πρότζεκτ του ευρώ.

Σημαντικό ρόλο φέρεται να έπαιξαν διάφοροι παράγοντες.

Αφενός η αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος, με δεδομένο το μάθημα από την κατάρρευση της Lehman Brothers, οι θετικές εισηγήσεις κάποιων Γερμανών αξιωματούχων σε θέσεις-κλειδιά στην ΕΚΤ κι αλλού και αφετέρου η καταλυτική παρέμβαση των Κινέζων.

Οι τελευταίοι φέρονται να ξεκαθάρισαν στην Α. Μέρκελ ότι ανησυχούσαν πολύ για τις επιπτώσεις που θα είχε η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη στις επενδύσεις τους, και κατά συνέπεια στις εμπορευματικές συναλλαγές τους με τις χώρες-μέλη της.

Φυσικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποπεμφθεί αργότερα αν εξακολουθούσε να μην εφαρμόζει το πρόγραμμα, όμως δεν χρειάσθηκε.

Τώρα πλέον, ελάχιστοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με έξωση από το ευρώ. Ούτε καν οι πρώην διάσημοι οπαδοί του Grexit, όπως ο Buiter της Citi, ο Paul Krugman, ο Roubini κ.ά.

ίσως λοιπόν έχει έλθει η ώρα να γίνει και στην Ελλάδα μια σοβαρή συζήτηση χωρίς εντάσεις και αφορισμούς για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του ευρώ ή της δραχμής.

Είναι κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει προ πολλού, αλλά δεν έγινε γιατί ίσως δεν είχαν ωριμάσει οι πολιτικές και οι οικονομικές συνθήκες.

Δεν είναι τυχαίο ότι κανένα κόμμα εξουσίας, ούτε καν η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν αμφισβητεί τη θέση της χώρας στην ευρωζώνη.

Ίσως γιατί όλοι κατανοούν το πολιτικό ρίσκο όταν οι υποστηρικτές του ευρώ φθάνουν το 70% στα διάφορα γκάλοπ, ίσως γιατί αντιλαμβάνονται ότι τα κόστη πιθανής εξόδου είναι πολύ μεγαλύτερα από τα οφέλη, ίσως γιατί δεν έχουν κότσια και σχέδιο, ίσως για κάποιον άλλον λόγο.

Φυσικά, μερικοί ισχυρίζονται ότι δεν τέθηκε ποτέ θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ΟΝΕ γιατί δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο στη Συνθήκη.

Αν όμως η ΕΚΤ έκοβε την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, η χώρα δεν θα μπορούσε να κρατηθεί στο ευρώ καθώς θα προκαλούνταν πανικός.

Έχει έλθει λοιπόν η ώρα να υπάρξει μια ήρεμη συζήτηση για τα συν και τα πλην της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη σε πιο ήπιο κλίμα, τώρα που τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους.

Ίσως ρωτήσει κάποιος γιατί θα πρέπει να συμβεί κάτι τέτοιο από τη στιγμή που το δίλημμα ευρώ ή δραχμή έχει απαντηθεί.

Δύο απαντήσεις μπορούμε να σκεφθούμε:

Πρώτον, γιατί αξίζει ο κόσμος να γνωρίζει τα συν και τα πλην μιας από τις πιο κρίσιμες επιλογές του.

Δεύτερον, γιατί αν οι απαισιόδοξοι επιβεβαιωθούν και η οικονομία μείνει στάσιμη ή αναπτύσσεται με αναιμικούς ρυθμούς την επόμενη 10-15ετία, το ερώτημα ευρώ ή δραχμή ίσως επανέλθει.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v