Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To μυστήριο με την υποχώρηση της… ύφεσης!

Η ύφεση υποχώρησε πέρυσι στο 3,9% έναντι 7% το 2012 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ενισχύοντας την πεποίθηση της αγοράς ότι η οικονομία μπαίνει σε φάση ανάκαμψης. Όμως, καμιά φορά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

To μυστήριο με την υποχώρηση της… ύφεσης!

Η πορεία του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) σε σταθερές τιμές του 2005 προσδιορίζει την αύξηση, τη στασιμότητα ή τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Αρκετοί ισχυρίζονται ότι η μεταβολή του ΑΕΠ δεν συνιστά τον καλύτερο τρόπο μέτρησης του οικονομικού παλμού μιας χώρας γιατί δεν λαμβάνει υπόψη άλλες παραμέτρους, π.χ. ποιότητα ζωής κ.ά.

Πρόκειται για μια θεωρητική συζήτηση που ενδιαφέρει περισσότερο κάποιους οικονομολόγους, παρά το ευρύ κοινό.

Επι του πρακτέου, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 0,2% το 2008, 3,1% το 2009, 4,9% το 2011, 7,1% το 2011 και 7% το 2012 σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Κοινό χαρακτηριστικό της περιόδου 2010-2012 ήταν η υποτίμηση της ύφεσης από την κυβέρνηση, το ΔΝΤ, την Ε.Ε., την ΕΚΤ και τον ΟΟΣΑ.

Οι όροι φάνηκε να αντιστρέφονται το 2013 αφού το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε λιγότερο από τις αρχικές προβλέψεις όλων.

Πέρυσι, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3,9% σύμφωνα με την πιο πρόσφατη, προσωρινή εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, έναντι 4,5% που ήταν η αρχική πρόβλεψη της κυβέρνησης και των θεσμικών πιστωτών.

Όμως, μια ματιά στα επιμέρους στοιχεία προβληματίζει.

Αυτό συμβαίνει γιατί η βελτίωση προέρχεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από ένα μέγεθος στο οποίο λίγοι δίνουν σημασία και σε πολύ μικρότερο βαθμό στη μικρότερη της εκτιμώμενης μείωση των δαπανών της γενικής κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, η αποκλιμάκωση της ύφεσης στο 3,9% οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αύξηση των αποθεμάτων κατά 2 δισ. ευρώ και πλέον.

Χωρίς την εκτιμώμενη αύξηση των αποθεμάτων των επιχειρήσεων, το πραγματικό ΑΕΠ θα είχε συρρικνωθεί με ρυθμό 5,2% το 2013 σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχικές προβλέψεις τόσο της κυβέρνησης όσο και των πιστωτών μιλούσαν για μηδενική μεταβολή αποθεμάτων.

Το αντίστοιχο νούμερο ήταν θετικό κατά 900 χιλ. ευρώ το 2012 και κάπου 600.000 ευρώ το 2011, αλλά αρνητικό το 2009 και το 2010.

Δεν γνωρίζουμε πώς η ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζει τα αποθέματα, όμως η περσινή μεταβολή είναι τόσο μεγάλη που προκαλεί απορίες.

Να σημειώσουμε ότι η μεταβολή των αποθεμάτων προστίθεται στον ακαθάριστο σχηματισμό πάγιου κεφαλαίου για να προκύψει ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου (επενδύσεις).

Ο τελευταίος, μαζί με την καταναλωτική δαπάνη νοικοκυριών και γενικής κυβέρνησης και το εξωτερικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών, προσδιορίζει το ΑΕΠ.

Θα ήταν λοιπόν ενδιαφέρον να μαθαίναμε από την ΕΛΣΤΑΤ πώς υπολογίζει τη μεταβολή των αποθεμάτων από το 2012 στο 2013.

Πάντως, η ΕΛΣΤΑΤ κράτησε αποστάσεις, προειδοποιώντας τους χρήστες των στοιχείων στο τελευταίο δελτίο Τύπου που έβγαλε για το ΑΕΠ ότι μπορεί να προκύψουν σημαντικές αλλαγές λόγω στατιστικών εργασιών τον Σεπτέμβριο του 2014.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Όμως, τότε θα είναι περσινά ξινά σταφύλια, που λέει κι ο λαός.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v