Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έξοδος από το μνημόνιο με... μνημόνιο!

Είναι θεμιτό να επιθυμεί η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο. Όμως, ο Β. Σόιμπλε μας υπενθύμισε χθες κάτι που συχνά ξεχνάμε. Λογαριάζουμε συχνά χωρίς τον ξενοδόχο.

Έξοδος από το μνημόνιο με... μνημόνιο!

Για την πλειονότητα του κόσμου, το μνημόνιο είναι συνυφασμένο με τη χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου του λαού, την ανεργία και γενικά με την οικονομική δυσπραγία.

Για μια μικρή μειοψηφία, τα αίτια της οικονομικής κρίσης οφείλονται στην πολιτική των μεγάλων ελλειμμάτων που χρηματοδοτούνταν με δανεικά επί πολλά χρόνια και στην παροχή προνομίων σε διάφορες ομάδες πίεσης.

Ακόμα λιγότεροι βρίσκονται ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα.

Είναι λοιπόν επόμενο τα πολιτικά κόμματα που επιζητούν την ψήφο του λαού να επιθυμούν την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και να το συνδέουν με την αντιστροφή των μέτρων λιτότητας.

Όμως, όλοι σχεδόν λησμονούν ότι η Ελλάδα ζήτησε τη στήριξη των εταίρων της και του ΔΝΤ τον Μάιο του 2010 γιατί είχε ανάγκη χρηματοδότηση και οι αγορές είχαν σταματήσει να τη δανείζουν.

Ομοίως, για να φύγει από το μνημόνιο θα πρέπει να μη χρειάζεται πλέον τα δάνεια των εταίρων της και του ΔΝΤ.

Όλα τα άλλα είναι λόγια για να αγαπιόμαστε.

Αν η χώρα δεν είχε ανάγκη τα χρήματα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ θα είχε εξέλθει από το μνημόνιο όποια κι αν ήταν η κυβέρνηση γιατί η τελευταία θα μπορούσε να την κεφαλαιοποιήσει πολιτικά σε ψήφους.

Με βάση τον γνωστό προγραμματισμό, η Ελλάδα θα εξέλθει από το μνημόνιο ΙΙ στα τέλη του 2014, αν προηγουμένως έχει υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της.

Οι τελευταίες αφορούν μια σειρά μεταρρυθμίσεις, αν δεχθούμε την κυβερνητική επιχειρηματολογία ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα λιτότητας από τη στιγμή που δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό.

Σε αυτήν την πορεία προς την έξοδο, η σημερινή κυβέρνηση έχει έναν ακόμη αντίπαλο.

Τη δυσπιστία των εταίρων-δανειστών λόγω της μη επαρκούς τήρησης των δεσμεύσεων από τους προκατόχους της στο παρελθόν. Η δημόσια παρέμβαση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε που ζήτησε συμμόρφωση της Ελλάδας με τις απαιτήσεις της τρόικας δεν είναι άσχετη με την εμπειρία του από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις.

Η τοποθέτηση είναι προφανώς απόρροια των πληροφοριών που θέλουν αφενός η κυβέρνηση να ετοιμάζει χάρτη για φοροελαφρύνσεις μετά την ήττα στις ευρωεκλογές και αφετέρου ανασχηματισμό με αλλαγή πολιτικής προς το φιλολαϊκότερο.

Στα μάτια του Β. Σόιμπλε και πολλών άλλων στη Γερμανία είναι σαν να πάει να ασκήσει η πιεζόμενη ελληνική κυβέρνηση φιλολαϊκή πολιτική με λεφτά των Γερμανών φορολογουμένων, και φυσικά αυτό δεν τους αρέσει καθόλου.

Γι' αυτό επαναφέρει το θέμα του 3ου μνημονίου ώστε να υπάρχει έλεγχος από την τρόικα και να μην μπορεί η όποια ελληνική κυβέρνηση να αθετήσει εύκολα την υπογραφή της.

Είναι μια αντίδραση που υπενθυμίζει στους επικεφαλής της χώρας ότι θα πρέπει να ισορροπήσουν μεταξύ των πιέσεων που δέχονται από το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο και των απαιτήσεων των δανειστών.

Ένας τρόπος για να το πετύχουν είναι να συνδέσουν τις σχεδιαζόμενες φοροελαφρύνσεις με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ώστε να καθησυχάσουν τους δανειστές και να επιδιώξουν μέσω των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του χρέους να χαμηλώσει ο πήχης για τα πρωτογενή πλεονάσματα ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Η συγκεκριμένη διαπραγματευτική τακτική προϋποθέτει την εφαρμογή των εναπομεινασών μεταρρυθμίσεων ώστε να επιτευχθεί η έξοδος από το μνημόνιο στο τέλος του 2014 και να μην μπλοκαρισθεί η πρόσβαση στις αγορές από δηλώσεις Γερμανών ή άλλων αξιωματούχων.

Ας μην ξεχνάμε ότι το 3ο μνημόνιο στο οποίο αναφέρεται ο Β. Σόιμπλε μπορεί να προκύψει μόνο αν η Ελλάδα δεν μπορεί να βρει χρηματοδότηση από τις αγορές και αναγκασθεί να την αναζητήσει από τους θεσμικούς πιστωτές της.

Γι' αυτούς τους λόγους ο ταχύτερος δρόμος που οδηγεί έξω από το μνημόνιο ΙΙ είναι το ίδιο το μνημόνιο.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v