Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O θρίαμβος των insiders!

H συμφωνία σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο για τις διαθεσιμότητες των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ δεν απέτρεψε απλώς μια ενδοκυβερνητική κρίση. Απέδειξε ακόμη μια φορά ότι κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους άλλους.

O θρίαμβος των insiders!

Κάθε λίγο και λιγάκι διάφορα γεγονότα μας υπενθυμίζουν ότι η ελληνική κοινωνία μπορεί να χωριστεί στους βολεμένους και τους μη βολεμένους.

Στη κατηγορία των βολεμένων ή insiders, όπως τους αποκαλούμε εδώ, είναι όλοι εκείνοι που έχουν χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο, μη αξιοκρατικό μέσο, για να πάρουν κάποια καλή θέση και έχουν πρόσβαση σε διάφορες μορφές εξουσίας.

Οι μη βολεμένοι είναι οι άνεργοι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που δεν εκπροσωπούνται επαρκώς στα κέντρα των αποφάσεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα συμφέροντα των ανέργων δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη όταν εργοδότες και συνδικαλιστές συζητούν για μισθούς και εργασιακά δικαιώματα.

Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες ενός ακόμη παραδείγματος.

Δεν πάνε πολλοί μήνες από τότε που το πανελλήνιο πληροφορείτο με έκπληξη την συγγένεια μελών του διδακτικού προσωπικού και αρκετών διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις επρόκειτο για οικογένειες και ήταν φως φανάρι ότι αρκετοί υπάλληλοι είχαν διορισθεί με πατερναλιστικά κριτήρια.

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Δύσης, το θέμα θα ήταν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης και όλοι, π.χ. κοινωνικοί φορείς και πολιτικά κόμματα, θα ζητούσαν να διεξαχθεί έρευνα για να διαπιστωθεί πως όλοι αυτοί πήραν τις δουλειές.

Και φυσικά θα ήταν γενική απαίτηση να απολυθούν άμεσα αν οι υποψίες για μεροληπτικές προσλήψεις με αδιαφανή κριτήρια επιβεβαιώνονταν.

Τι συνέβη εδώ;

Κανένας δεν ασχολήθηκε με το προαναφερθέν ζήτημα που είναι ουσιαστικό αλλά και ηθικής τάξης.

Αντίθετα, φορείς και κόμματα ασχολήθηκαν με τις διαθεσιμότητες του υπερβάλλοντος διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ, κατακεραυνώνοντας τις όποιες απολύσεις στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα.

Απολύσεις που θα συνοδευθούν από ίσο αριθμό προσλήψεων νέων ανθρώπων με περισσότερα προσόντα, αφήνοντας αμετάβλητο τον συνολικό αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.

Κάτι που πολλοί αποφεύγουν να αναφέρουν, επικεντρωνόμενοι στις απολύσεις.

Πληροφορηθήκαμε λοιπόν το Σαββατοκύριακο ότι ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έφθασαν σε συμβιβαστική συμφωνία για το θέμα με άμεση προκήρυξη προς κάλυψη 600 θέσεων διοικητικών υπαλλήλων, πιθανή συμπληρωματική προκήρυξη για περισσότερες θέσεις και καμία απόλυση όσο διαρκεί η προθεσμία της αξιολόγησης.

Είναι λογικό το ΠΑΣΟΚ να ενδιαφέρεται.

Είναι το κόμμα που κυβέρνησε περισσότερο τον τόπο τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια και λογικά έχει διορίσει τους περισσότερους στα ΑΕΙ και στο δημόσιο τομέα γενικότερα.

Όμως, είναι μάλλον ουτοπικό να πιστεύει ότι θα ωφεληθεί πολιτικά από την στάση του.

«Είμαστε εναντίον των απολύσεων. Δεν μας ενδιαφέρουν οι νέες προσλήψεις,» μας τόνισε υψηλόβαθμο στέλεχός του πρόσφατα, δίνοντας το στίγμα επί του θέματος.

Με άλλα λόγια, εκείνο που ενδιαφέρει είναι να μην θιγούν οι βολεμένοι και όχι αν οι τελευταίοι προσελήφθηκαν με μέσο ή ότι δεν θα βρουν δουλειά άλλοι με πιθανώς περισσότερα προσόντα στη θέση τους.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένες τις θέσεις των άλλων κομμάτων που αντιπροσωπεύονται στη Βουλή μπορεί εύκολα να συμπεράνει κανείς ότι κάποια πράγματα δεν αλλάζουν στην Ελλάδα.

Ακόμη και μετά από μια τόσο μεγάλη οικονομική κρίση, το πολιτικοκοινωνικό σύστημα ευνοεί την κυριαρχία των βολεμένων στα κέντρα των αποφάσεων.

Αν αυτές οι νοοτροπίες δεν μπορούν να αλλάξουν μετά από μια τόσο άσχημη εμπειρία δεν θα αλλάξουν πιθανόν ποτέ.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v