Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύριε Σαμαρά, κάντε το όπως οι Τούρκοι στο ΔΝΤ!

Η Ελλάδα πληρώνει ένα σκασμό λεφτά στο ΔΝΤ για τόκους αλλά δεν τυγχάνει της ίδιας μεταχείρισης με άλλες χώρες σε πρόγραμμα, σ' ένα μέτωπο που η Τουρκία πήρε άριστα. Στο χέρι των κ. Σαμαρά, Στουρνάρα να το αλλάξουν.

Κύριε Σαμαρά, κάντε το όπως οι Τούρκοι στο ΔΝΤ!

Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που εφαρμόζει πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής χρηματοδοτούμενο εν μέρει από το ΔΝΤ.

Όμως ίσως είναι η μοναδική χώρα που βρίσκεται σε πρόγραμμα εδώ και 4 χρόνια, πληρώνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ ετησίως και έχει δει τον αριθμό των Ελλήνων που εργάζονται στο Ταμείο να μειώνεται το ίδιο διάστημα.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ η Ελλάδα καλύπτει πλέον ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των ετήσιων λειτουργικών δαπανών του ΔΝΤ, γεγονός που της δίνει κάποια επιπλέον δικαιώματα.

Τα ίδια που έχουν ασκήσει άλλες χώρες στο παρελθόν.

Μία από αυτές ήταν η φίλη και γείτων Τουρκία.

Την περίοδο 2000-2003 που η Τουρκία εφάρμοζε πρόγραμμα του ΔΝΤ, η κυβέρνηση και η κεντρική της τράπεζα ζήτησαν από το Ταμείο να του στείλουν αρκετά στελέχη για εκπαίδευση και πρόσληψη.

Πάνω από 70 στελέχη τουρκικής καταγωγής προσελήφθησαν στο ΔΝΤ εκείνη την εποχή.

Από αυτούς, κάπου 40 επέστρεψαν για να εργασθούν στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μετά από χρόνια, άλλοι πήγαν να εργασθούν στον ιδιωτικό τομέα και άλλοι παρέμειναν μόνιμα στο ΔΝΤ, φέρνοντας κι άλλους τα επόμενα χρόνια.

Η Τουρκία δεν είναι η μοναδική χώρα που εφάρμοσε αυτήν την τακτική, ζητώντας τέτοιου είδους βοήθεια και αναβάθμιση Τούρκων στελεχών.

Το ίδιο έχει συμβεί και με άλλες, μικρότερες χώρες, που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής.

Ακόμη και χώρες που δεν είναι σε πρόγραμμα, αλλά χρηματοδοτούν το Ταμείο ζητούν υπήκοοί τους να έχουν ειδική μεταχείριση.

Οι Έλληνες ιθύνοντες, πολιτικοί και κεντρικοί τραπεζίτες, δεν έχουν ασχοληθεί με το θέμα μέχρι στιγμής.

Ίσως γιατί το αγνοούν, ίσως γιατί προτιμούν τις προσλήψεις στο δημόσιο αφού τα άτομα που θα πρέπει να σταλούν στο ΔΝΤ για εκπαίδευση θα πρέπει να έχουν επίπεδο και να μην είναι απλώς δικά μας παιδιά.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το θέμα τίθεται σε υψηλό επίπεδο στο ΔΝΤ, π.χ. μαντάμ Λαγκάρντ, από τον ανώτατο εκπρόσωπο κάθε χώρας στο Ταμείο.

Ο τελευταίος είναι συνήθως ο υπουργός Οικονομικών ή ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας.

Η Ελλάδα εκπροσωπείται στο ΔΝΤ στο υψηλότερο επίπεδο από τον εκάστοτε διοικητή της κεντρικής τράπεζας.

Όμως, σε κάποιες περιπτώσεις μικρότερων χωρών το αίτημα τίθεται από τον πρωθυπουργό.

Γι' αυτόν τον λόγο απευθυνόμαστε στον κ. Σαμαρά να εξετάσει το θέμα και να ζητήσει από την κ. Λαγκάρντ να γίνουν προσλήψεις Ελλήνων στο ΔΝΤ για εκπαίδευση σε συνδυασμό με την προαγωγή ορισμένων εκ των υφιστάμενων στελεχών ελληνικής καταγωγής κατά τα πρότυπα άλλων χωρών.

Αν ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Στουρνάρας δεν θέσουν το ζήτημα των προσλήψεων και προαγωγών, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα, όπως δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Φρονούμε ότι με τον σκασμό των χρημάτων που πληρώνει η Ελλάδα στο ΔΝΤ δικαιούται τουλάχιστον ανάλογη μεταχείριση με άλλες χώρες.

Για να μην προσθέσουμε τα «αντισταθμιστικά οφέλη» από τα λάθη του πρώτου ελληνικού προγράμματος προσαρμογής που σχεδίασε το ΔΝΤ.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v