Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα funds και oι παράπλευρες απώλειες των στρες τεστ

Tα αποτελέσματα των στρες τεστ της ΕΚΤ θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία των τραπεζικών μετοχών. Όμως, ούτε τα κρατικά ομόλογα θα μείνουν ανεπηρέαστα από τη στιγμή που υπάρχουν κοινοί δεσμοί.

Τα funds και oι παράπλευρες απώλειες των στρες τεστ

Αυτήν τη στιγμή κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του AQR της ΕΚΤ και του στρες τεστ που θα διεξαγάγει η ΕΒΑ για λογαριασμό της ΕΚΤ. Μόνο εικασίες και σενάρια μπορούν να γίνουν που θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευσθούν τον Οκτώβριο, εκτός απροόπτου.

Όμως, η πίεση που ασκείται στις τραπεζικές μετοχές τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει ότι η χρηματιστηριακή αγορά προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο.

Από την άλλη πλευρά, η συμπεριφορά των ομολόγων είναι πιο «ομαλή», λαμβανομένου υπόψη του θέματος που προέκυψε πρόσφατα με πορτογαλική τράπεζα.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου χθες ήταν 6,24% από 8,7% στις αρχές της χρονιάς και 6,25% στις αρχές Ιουλίου. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου ήταν 4,23%, έχοντας καταγράψει υψηλό έτους στο 5,32% και χαμηλό στο 3,9%.

Ως γνωστόν, η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και η πορεία της οικονομίας παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των αποδόσεων.

Όμως, υπάρχει κάτι ακόμη που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Αρκετά από τα 16 hedge funds που κατέχουν το 45% περίπου των νέων ελληνικών ομολόγων στη μετά PSI εποχή, σύμφωνα με άτομο που παρακολουθεί τα νούμερα, έχουν επίσης επενδύσει σε ελληνικές μετοχές και δη σε τραπεζικές.

Όλοι αυτοί έχουν μπει σε μετοχές και ομόλογα για να ποντάρουν στο ελληνικό success story και να βγάλουν λεφτά, παίρνοντας το ανάλογο ρίσκο.

Οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις προβληματίζουν ορισμένους ιθύνοντες εντός κι εκτός Ελλάδος. Οι τελευταίοι αναρωτιούνται ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε περίπτωση που το AQR και το στρες τεστ της ΕΚΤ δείξουν μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες.

Σε μια τέτοια περίπτωση, νέες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων μπορεί να κριθούν επιβεβλημένες. Kάτι τέτοιο δεν θα χαροποιήσει τα hedge funds και άλλους επενδυτές που έχουν ήδη βάλει λεφτά σε προηγούμενες αυξήσεις.

Οι ανησυχούντες θεωρούν πιθανό τα hedge funds, αντιμέτωπα με τη χασούρα από τις μετοχές, να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις ομολόγων, ωθώντας τις αποδόσεις τους σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Αν συμβεί αυτό, οι αγορές ομολόγων, από τις οποίες η Ελλάδα ελπίζει να δανειστεί αρκετά δισ. ευρώ τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό και να μην εισέλθει σε τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, θα μπορούσαν να κλείσουν εκ νέου.

Ίσως να μη συνέφερε την Ελλάδα να δανειστεί με μεγαλύτερα επιτόκια ακόμη κι αν υπήρχαν επενδυτές που θα ήταν πρόθυμοι να της δώσουν τα λεφτά. Γι' αυτόν τον λόγο δεν αποκλείουν οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη από το μέτωπο των στρες τεστ της ΕΚΤ να έχει δυσμενή επίπτωση στον δανεισμό της Ελλάδας από τις αγορές.

Έχουν δίκιο;

Ο χρόνος θα δείξει.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v