Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταματήστε τα «επιδοτούμενα» εφάπαξ!

Η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά τα ρουσφέτια των πολιτικών προς διάφορες ομάδες πίεσης. Δεν μπορεί λοιπόν να συνεχίζουν να δίνονται εφάπαξ παροχές που δεν είναι ευθυγραμμισμένες με τις εισφορές των εργαζομένων.

Σταματήστε τα «επιδοτούμενα» εφάπαξ!

Στην ουσιαστικά χρεοκοπημένη Ελλάδα του 2014, στην οποία το δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 174% του ΑΕΠ, υποθηκεύοντας το μέλλον των παιδιών μας, αρκετοί δεν έχουν λάβει το μήνυμα.

Αντίθετα, συνεχίζουν τον χαβά τους, φορτώνοντας στις μελλοντικές γενεές γενναιόδωρες πολιτικές που φέρνουν ψηφαλάκια στους ίδιους με ξένα κόλλυβα.

Τελευταίο δείγμα το εφάπαξ των αστυνομικών, και προφανώς θα ακολουθήσουν κι άλλοι.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, το εφάπαξ αποτελεί προσωπική περιουσία του ασφαλισμένου, έχει δημιουργηθεί από τις δικές του εισφορές και η όποια μείωσή του προσκρούει σε βασικές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης.

Δεν τίθεται λοιπόν θέμα μείωσης του εφάπαξ αν οι εφάπαξ παροχές είναι ευθέως αναλογικές με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί από τους εργαζομένους.

Αν όμως οι εφάπαξ παροχές είναι μεγαλύτερες έως πολύ μεγαλύτερες από τις εισφορές, τότε θέμα μείωσης των εφάπαξ τίθεται αυτοδικαίως.

Πολύ περισσότερο όταν αναφερόμαστε στην Ελλάδα με τα ελλειμματικά ταμεία αρωγής ή τα πλεονασματικά με τη συμβολή τρίτων (κοινωνικοί πόροι).

Δεν είναι μυστικό ότι το ύψος των εφάπαξ, ακόμη και μετά τις μειώσεις, συνεχίζει να είναι υψηλότερο από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί σε αρκετές περιπτώσεις.

Με άλλα λόγια, πολλά εφάπαξ επιδοτούνται σε σημαντικό βαθμό από τους υπόλοιπους ή προστίθενται στο δημόσιο χρέος και θα εξυπηρετηθούν από τις μελλοντικές γενεές.

Όμως, δεν είναι ούτε οικονομικά σωστό, ούτε κοινωνικά δίκαιο να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Δεν έχει καμία λογική να υπολογίζεται το εφάπαξ βοήθημα ως το γινόμενο του αθροίσματος του βασικού μισθού και του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας και της αριθμητικής σταθεράς των 317 ευρώ επί τον συντελεστή 0,95 επί τα έτη ασφάλισης στον τομέα πρόνοιας αστυνομικών.

Ούτε να υπολογίζεται το εφάπαξ με βάση τον μέσο όρο αποδοχών της τελευταίας 5ετίας επί 0,92 επί τα έτη ασφάλισης όπως συμβαίνει με τους αστυνομικούς που ασφαλίσθηκαν πριν από το 1993 στον τομέα πρόνοιας υπαλλήλων τ. Αστυνομίας Πόλεως.

Όπως δεν έχει νόημα να πέφτει ο συντελεστής στο 68% για όσους αστυνομικούς ασφαλίσθηκαν από το 1993 μέχρι σήμερα.

Η σημερινή κατάσταση με το εφάπαξ ευνοεί ξεκάθαρα συγκεκριμένες ομάδες που έχουν πρόσβαση στην εξουσία όπως συνέβη πρόσφατα με τους αστυνομικούς και αύριο με κάποιος άλλους.

Αντίθετα, αδικεί άλλους, π.χ. ασφαλισμένους του ΙΚΑ, που έχουν καταβάλει υψηλότερες εισφορές διά βίου και εισπράττουν συγκριτικά λιγότερα με άλλους στο δημόσιο.

Το σωστό και δίκαιο είναι οι κρατήσεις για το εφάπαξ να καταβάλλονται εντόκως στους δικαιούχους όταν αποχωρούν ανεξάρτητα από το ταμείο στο οποίο ανήκουν.

Δεν θα μας εξέπληττε καθόλου αν η εφαρμογή αυτού του κριτηρίου οδηγούσε στην εκταμίευση μικρότερων ποσών σε εφάπαξ παροχές στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς να μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει.

Αντίθετα, το σημερινό σύστημα υπολογισμού και καταβολής εφάπαξ είναι διάτρητο και το αυριανό ίσως πιο άδικο.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v