Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλοκαιρινό «μπόνους» στις τράπεζες!

Οι τράπεζες προσπαθούν να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια όσο μπορούν εν όψει των στρες τεστ της ΕΚΤ. Σε αυτήν την προσπάθεια θα βρουν οσονούπω αρωγό και σύμμαχο έναν παλιό τους γνώριμο.

Θα δεχθεί τελικά η ΕΚΤ τις προβλέψεις για τη μελλοντική κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών που περιλαμβάνονται στα εγκριθέντα από την DG Comp σχέδια αναδιάρθρωσης ή όχι;

Ποια διαχείριση επιφυλάσσει η ΕΚΤ για τα ρυθμισμένα δάνεια;

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση και δικαιολογημένα προβληματίζουν τις κεφαλές των συστημικών τραπεζών.

Όμως, οι τράπεζες δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια. Ετοιμάζονται για το τεστ ποιότητας του ενεργητικού τους από την ΕΚΤ και το στρες τεστ του φθινοπώρου, προσπαθώντας να περιορίσουν τη φθορά που προκαλούν τα προβληματικά δάνεια στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Σε αυτήν την προσπάθεια θα βρουν σύμμαχο και αρωγό έναν γνώριμό τους: το Δημόσιο που έχει πληροφορηθεί τι έκανε το πορτογαλικό δημόσιο.

Σε τι ακριβώς αναφερόμαστε;

Μα σε μια κίνηση που δεν έχει κανένα κόστος για το Δημόσιο, αλλά βελτιώνει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών κατά μερικές εκατοντάδες εκατ. ευρώ.

Όλα δείχνουν ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να γίνει και εδώ αυτό που έγινε στην Πορτογαλία. Εκεί, το Δημόσιο εξέδωσε πορτογαλικά ομόλογα, τα αγόρασε το ίδιο και εν συνεχεία τα έδωσε στις πορτογαλικές τράπεζες.

Έχοντας κρατικά ομόλογα ως εγγύηση για έκθεση που είχαν στο πορτογαλικό κράτος σε παράγωγα, οι τράπεζες είδαν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας να βελτιώνονται χωρίς κόπο.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, το Δημόσιο δεν θα εκδώσει ομόλογα, αλλά έντοκα τελικά. Όμως, θα τα δώσει στις τράπεζες για να τα χρησιμοποιήσουν ως εγγύηση στην έκθεση (CVA) που έχουν σε παράγωγα με το ελληνικό δημόσιο.

Οι τράπεζες έχουν συνάψει πολλές συμφωνίες με το Δημόσιο για ανταλλαγές επιτοκίων (IRS), ανταλλαγές νομισμάτων κ.τ.λ.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα είναι εκφρασμένα σε ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα (SDRs).

Η μετατροπή των δανείων του ΔΝΤ σε ευρώ δεν θα μπορούσε να γίνει αν το Δημόσιο δεν είχε αντισυμβαλλόμενες τράπεζες. Όμως, υπήρξε μια περίοδος όπου μόνο οι ελληνικές τράπεζες αποδέχονταν να είναι αντισυμβαλλόμενες με το ελληνικό κράτος.

Αν σ' αυτά τα ποσά των δανείων προστεθούν κι άλλες πράξεις σε παράγωγα μεταξύ Δημοσίου και τραπεζών από το παρελθόν, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι μιλάμε για έκθεση πολλών δισ. ευρώ.

Η παροχή εντόκων γραμματίων από το Δημόσιο στις τράπεζες θα μπορούσε να βελτιώσει άμεσα και χωρίς κόστος για κανέναν τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Είναι κάτι πολύτιμο εν όψει των AQR και των στρες τεστ της ΕΚΤ το φθινόπωρο και όλα δείχνουν ότι θα γίνει πράξη το επόμενο διάστημα.

Πιθανόν μέσα στον Αύγουστο.

Αυτό είναι το καλοκαιρινό «μπόνους» στις τράπεζες.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v