Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η εξωστρέφεια και το αλαλούμ με τα μετοχολόγια!

Για να γίνουν οι εισηγμένες επιχειρήσεις πιο εξωστρεφείς θα πρέπει να υποστηριχθούν με έργα κι όχι απλώς με λόγια. Η ΕΧΑΕ έχει την ευκαιρία να το κάνει πράξη με τα μετοχολόγια.

Όλοι υποστηρίζουν ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να γίνουν πιο εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές.

Να χτυπήσουν έργα στο εξωτερικό, να ανοίξουν υποκαταστήματα για να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους κ.τ.λ., βοηθώντας εαυτούς και την εθνική οικονομία.

Ανάμεσα σε αυτές τις εταιρείες βρίσκονται εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Όμως, οι τελευταίες βρίσκονται αντιμέτωπες με την απαίτηση των ξένων αρχών να υποβάλουν το μετοχολόγιό τους στα αγγλικά μαζί με άλλα έγγραφα για να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς ή να υπογράψουν συμβάσεις.

Όμως, αγγλική έκδοση του μετοχολογίου δεν υπάρχει στην Ελλάδα.

«Όποιος χρειάζεται κάτι τέτοιο (μετοχολόγιο στα αγγλικά) είναι αναγκασμένος είτε να φτιάχνει κάτι δικό του π.χ. στο Excel, και να πείθει αυτόν που το ζητάει ότι είναι πραγματικό, είτε να το δίνει για επίσημη μετάφραση, που είναι κοστοβόρα και χρονοβόρα διαδικασία» τονίζει στέλεχος εισηγμένης εταιρείας με δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί σχετικά εύκολα αν το Χρηματιστήριο Αθηνών ζητούσε από τους χειριστές-μέλη του να βάλουν όλα τα ονόματα πελατών και με λατινικούς χαρακτήρες.

Έτσι, θα υπήρχε η δυνατότητα η βάση δεδομένων του μετοχολογίου να μπορεί να εκτυπωθεί και στα αγγλικά από το ειδικό πρόγραμμα που έχουν οι εισηγμένες.

Η αγγλική έκδοση του μετοχολογίου είναι κάτι με το οποίο οι χρηματιστηριακές αρχές και ειδικότερα η ΕΧΑΕ θα πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά.

Διαφορετικά, δεν θα υπάρχει αξιόπιστο αποτέλεσμα για όσες εταιρείες υποχρεώνονται να δίνουν το μετοχολόγιό τους στο εξωτερικό.

Όμως, η ΕΧΑΕ θα πρέπει να πάει επίσης ένα βήμα παρακάτω.

Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει ηλεκτρονική υπογραφή του Χρηματιστηρίου που να πιστοποιεί τα στοιχεία ούτε καν στα ελληνικά.

Η ελληνική έκδοση του μετοχολογίου δεν φέρει κανένα επίσημο διακριτικό που να του δίνει κύρος και να πιστοποιείται από το χρηματιστήριο ότι είναι αληθινό.

Τι συμβαίνει σήμερα;

Το Χρηματιστήριο στέλνει μία βάση δεδομένων (επί πληρωμή) στις εισηγμένες, οι οποίες μέσω ενός ειδικού προγράμματος επεξεργάζονται και τυπώνουν το μετοχολόγιο.

Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες που το χρησιμοποιούν, π.χ. για να υπογράψουν κάποια σύμβαση ή να κλείσουν κάποια συμφωνία, πρέπει να το επικυρώσουν με δικηγόρους και να εγγυηθούν οι ίδιες για τη γνησιότητά του.

Η πιο εύκολη λύση θα ήταν να μπει ηλεκτρονική υπογραφή, κατά τον ίδιο τρόπο π.χ. που μπαίνει στο εκκαθαριστικό της εφορίας που τυπώνουμε από το taxisnet και πιστοποιείται η γνησιότητά του και η ισχύς του, ισχυρίζονται οι επαΐοντες.

Φρονούμε ότι τα δύο ανωτέρω ζητήματα που άπτονται του μετοχολογίου των εισηγμένων εταιρειών μπορούν να επιλυθούν γρήγορα αν επιληφθεί η ηγεσία της ΕΧΑΕ.

Η στήριξη της εξωστρέφειας των εισηγμένων δεν πρέπει να μείνει στα λόγια, αλλά να μετουσιωθεί σε έργα.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v