Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλείνει το χρηματοδοτικό κενό με 18άρι!

Όσα περισσότερα λεφτά μαζέψει η χώρα από τις αγορές για τις ανάγκες της περιόδου 2015-2016 τόσο μειώνονται οι πιθανότητες ενός νέου μνημονίου. Μετά το 3ετές και το 5ετές ομόλογο ίσως πλησιάζει η ώρα για κάτι άλλο.

Η Ελλάδα κατέφυγε στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ τον Μάιο του 2010 γιατί δεν μπορούσε να βρει χρηματοδότηση για να καλύψει τις ανάγκες του δημοσίου από αλλού.

Η στρόφιγγα των αγορών είχε κλείσει από τη στιγμή που η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ικανότητα της χώρας να εξυπηρετεί το υψηλό χρέος της είχε κλονισθεί συθέμελα.

Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική ευθεία για έξοδο από το μνημόνιο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα παραμείνει υπό κάποιας μορφής επιτήρηση επί μακρόν.

Τουλάχιστον μέχρις ότου το δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ μειωθεί σημαντικά.

Αν όμως θέλει να αποφύγει την επιβολή ενός νέου μνημονίου από τους δανειστές, θα πρέπει να μη χρειασθεί νέο δάνειο από αυτούς.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρει άλλες πηγές για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του δημόσιου τομέα την επόμενη διετία.

Ως γνωστόν, το ΔΝΤ εκτιμούσε το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2015-2016 στα 12,6 δισ. ευρώ και άνω στην έκθεση του περασμένου Ιουνίου.

Στον υπολογισμό του κενού έχουν συνυπολογισθεί τα 3 δισ. ευρώ από την πώληση των 5ετών ομολόγων τον Απρίλιο και τα 15 δισ. από έντοκα γραμμάτια, αλλά δεν είχε συμπεριληφθεί το 1,5 δισ. από την πώληση των 3ετών ομολόγων του Ιουλίου.

Αν υποθέσουμε ότι τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις δεν πέσουν έξω, η χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ εξελιχθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα και οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτευχθούν, το χρηματοδοτικό κενό θα μειωθεί στα 11 δισ. ευρώ μετά την πώληση των 3ετών ομολόγων.

Η κυβέρνηση προγραμματίζει επίσης την ανταλλαγή εντόκων που κατέχουν οι τράπεζες με 3ετή και 5ετή (πιο πιθανό) ομόλογα προσεχώς, αλλά η συγκεκριμένη ανταλλαγή δεν μειώνει το χρηματοδοτικό κενό.

Όμως, ο επιπρόσθετος δανεισμός από 1 μέχρι 2,5 δισ. ευρώ από τις αγορές μέσα στο φθινόπωρο θα συρρίκνωνε ακόμη περισσότερο το ανωτέρω κενό.

Μία προφανής επιλογή θα ήταν η έκδοση 3ετών, 5ετών, ή 7ετών ομολόγων.

Εκτός από μια τέτοια έκδοση, η χώρα θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί την ισχυρή ζήτηση που υπάρχει για βραχυπρόθεσμα ελληνικά χρεόγραφα από ξένα funds για να μαζέψει λεφτά, βγάζοντας κάτι διαφορετικό και συμπιέζοντας περαιτέρω τις αποδόσεις των χρεογράφων.

Ως γνωστόν, διεθνώς, οι επενδυτές αντιμετωπίζουν τα έντοκα γραμμάτια ως εργαλεία ρευστότητας, κάτι σαν τις τοποθετήσεις στην αγορά χρήματος με έξτρα στοιχείο το ρίσκο του δημοσίου.

Δεν συμβαίνει το ίδιο με τα ελληνικά έντοκα.

Οι επενδυτές δεν τα βλέπουν ως εργαλεία ρευστότητας, αλλά ως χρεόγραφα με μεγάλο πιστωτικό κίνδυνο λόγω της πολύ χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας από την S&P, τη Moody's και τη Fitch.

Γι΄ αυτόν τον λόγο τα επιτόκια που πληρώνουν τα ελληνικά έντοκα είναι πολύ υψηλότερα σε σχέση με των άλλων χωρών της ευρωπεριφέρειας, π.χ. Πορτογαλία.

Τι θα μπορούσε να γίνει;

Η Ελλάδα θα μπορούσε να γεμίσει την τρύπα στο στοκ των εντόκων γραμματίων συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ περίπου που θα άνοιγε η προγραμματισμένη ανταλλαγή των εντόκων με τα 3ετή/5ετή ομόλογα, εκδίδοντας έντοκα μεγαλύτερης διάρκειας.

Αντί να εκδώσει νέα 3μηνα ή 6μηνα έντοκα για να συμπληρωθούν τα 15 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση θα μπορούσε να πουλήσει έντοκα, π.χ. 18 μηνών, σε ξένους επενδυτές.

Με αυτόν τον τρόπο, το δημόσιο θα μάζευε περισσότερα λεφτά για να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό του 2015-2016 χωρίς να προκαλέσει μεταβολή στο ύψος του στοκ των εντόκων.

Θα ήταν ακόμη καλύτερα αν η ΕΚΤ έδινε το πράσινο φως να μην προσμετρηθούν τα ανωτέρω 18μηνα έντοκα στο στοκ των 15 δισ. ευρώ σε περίπτωση πώλησης τους σε ξένους.

Έτσι, ο ΟΔΔΗΧ θα μπορούσε να εκδώσει περισσότερα 3μηνα και 6μηνα ή 12μηνα έντοκα στο μέλλον, μαζεύοντας ακόμη περισσότερα λεφτά.

Εκτός από τα λεφτά, μια τέτοια έκδοση θα μπορούσε να κάνει ράλι στη δευτερογενή αγορά, συμπαρασύροντας προς τα κάτω την απόδοση του 3ετούς ομολόγου και γενικότερα ενός μέρους της ελληνικής καμπύλης.

Με αυτόν τον τρόπο θα έστρωνε τον δρόμο για περισσότερες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων σε χαμηλότερα επιτόκια.

Θα μπορούσε λοιπόν το χρηματοδοτικό κενό του 2015-2016 να κλείσει εν μέρει με την έκδοση 18μηνων εντόκων ή όπως αλλιώς ονομασθούν από τη στιγμή που υπάρχει ζήτηση.

Δεν θα μας εξέπληττε αν οι κυβερνητικοί ειδήμονες βρίσκονταν ένα βήμα πιο μπροστά.

Dr. Money

 

ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΟΧΟΛΟΓΙΑ

Από τον Όμιλο Εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών λάβαμε την ακόλουθη επιστολή αναφορικά με το άρθρο της στήλης Dr. Money για τα μετοχολόγια που δημοσιεύθηκε προχθές.

Σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες μετοχολογίου από τον Όμιλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών προς τις εισηγμένες εταιρίες, θα θέλαμε να ενημερώσουμε για τα ακόλουθα:
• Μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής παράδοσης πληροφόρησης (ΑξΙΑline) παρέχονται προς τις εισηγμένες εταιρείες:

o καθημερινό αρχείο διακανονισμένων συναλλαγών (σε μορφή ASCII), βάσει του οποίου συνθέτει η εταιρεία, μέσω ειδικής εφαρμογής, την εικόνα του μετοχολογίου της,

o συνολικό αρχείο μετόχων (σε μορφή ASCII), κατόπιν αίτησης της εταιρείας ή σε εκτέλεση εταιρικού γεγονότος.
Σημειώνεται ότι την ανωτέρω ηλεκτρονική πληροφόρηση που λαμβάνουν οι εισηγμένες εταιρείες την επεξεργάζονται μέσω εφαρμογής που προμηθεύονται από αντίστοιχους παρόχους εφαρμογών διαχείρισης μετοχολογίου ή εσωτερικών τους εφαρμογών. Μετά την ανωτέρω επεξεργασία, το αρχείο μετόχων είναι αναγνώσιμο και εκτυπώσιμο στην επιθυμητή μορφή, μέσα από το περιβάλλον των εν λόγω εφαρμογών διαχείρισης μετοχολογίου.

Τα προαναφερόμενα αρχεία παράγονται με βάση τα στοιχεία που καταχωρούν οι χρηματιστηριακές εταιρείες ή οι Θεματοφύλακες κατά το άνοιγμα της Μερίδας Επενδυτή στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) ή κατά την ενημέρωσή τους λόγω μελλοντικών μεταβολών βάσει αντίστοιχης αίτησης του επενδυτή. Κατά την καταχώριση των εν λόγω στοιχείων του επενδυτή χρησιμοποιούνται ελληνικοί και λατινικοί χαρακτήρες σύμφωνα με το πρότυπο ISO 8859-7 (ΕLΟΤ 928).

Επιπρόσθετα, κατόπιν αίτησης της εισηγμένης, υπάρχει η δυνατότητα τα ανωτέρω αρχεία να παράγονται επίσης σε "transliterated" μορφή (δηλ. αυτόματη μεταγραφή των ελληνικών χαρακτήρων σε λατινικούς, όπως στη διαδικασία έκδοσης διαβατηρίων) σύμφωνα με το πρότυπο ISO 843. Με τον τρόπο αυτό, πρακτικά δίνεται η δυνατότητα στις εισηγμένες εταιρείες να λαμβάνουν όλα τα δεδομένα του μετοχολογίου επίσης με λατινικούς χαρακτήρες, για την κάλυψη εξειδικευμένων αναγκών.

• Παράλληλα, ο Όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, για την κάλυψη των αναγκών των εισηγμένων εταιρειών εκδίδει κατόπιν αιτήματός τους - χωρίς περαιτέρω χρέωση – βεβαιώσεις με στοιχεία για τους βασικούς μετόχους τους, για τη διασπορά τους καθώς και βεβαιώσεις για την ιδιότητα τους ως εισηγμένες. Οι βεβαιώσεις αυτές παρέχονται στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα. Όπου υπάρχει ειδικότερη απαίτηση πιστοποίησης της γνησιότητας της βεβαίωσης, ακολουθείται η διεθνής πρακτική – apostille.

Η απάντηση του Dr. Money ακολουθεί.

Κατ' αρχάς θα πρέπει να εξάρω την ευαισθησία του Ομίλου Εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών αναφορικά με όσα αναφέρθηκαν στο άρθρο της 27ης Αυγούστου.

Επι του πρακτέου, η στήλη έθιξε δύο θέματα: την έκδοση μετοχολογίου στα αγγλικά απευθείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών και την ηλεκτρονική πιστοποίηση του μετοχολογίου είτε στα ελληνικά είτε στα αγγλικά.

Όσον αφορά την έκδοση μετοχολογίου στην αγγλική γλώσσα που έθιξε η στήλη:

Από την απάντηση προκύπτει ότι υπάρχει η δυνατότητα, κατόπιν αίτησης των ενδιαφερόμενων εταιρειών, να παράγονται τα αρχεία με τα στοιχεία των μετόχων σε "transliterated" μορφή (δηλ. αυτόματη μεταγραφή των ελληνικών χαρακτήρων σε λατινικούς, όπως στη διαδικασία έκδοσης διαβατηρίων).

Είναι προφανές ότι κάποιες τουλάχιστον εισηγμένες, ακόμη και μεγάλες, αγνοούσαν την ύπαρξη της συγκεκριμένης υπηρεσία όπως διαπιστώσαμε εκ των υστέρων. Το Χ.Α. δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο γι' αυτό και επομένως η επικριτική αναφορά της στήλης στο συγκεκριμένο θέμα ήταν άδικη.

Όσον αφορά το ζήτημα της ηλεκτρονική πιστοποίησης του μετοχολογίου στα ελληνικά και στα αγγλικά, το Χ.Α. αναφέρει ότι παρέχει βεβαιώσεις στις εισηγμένες, στοιχεία για τους βασικούς μετόχους τους, για τη διασπορά τους κ.τ.λ.

Προφανώς, δεν πρόκειται για ηλεκτρονική πιστοποίηση. Ούτε αναφέρεται σε όλους τους μετόχους, αλλά στους βασικούς.

Όμως, στελέχη εισηγμένων αναφέρουν ότι το μεν ελληνικό δημόσιο ζητά «μετοχολόγια μέχρι του τελευταίου φυσικού προσώπου» εντός μηνός, στο δε εξωτερικό ζητάνε πλήρες μετοχολόγιο σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Φυσικά, οι ξένοι δέχονται πολλές φορές το μετοχολόγιο να μην περιλαμβάνει τους μετόχους που κατέχουν κάτω από το 1%.

Εν πάση περιπτώσει, το αίτημα για ηλεκτρονική πιστοποίηση των μετοχολογίων κατά τα πρότυπα του taxisnet είναι λογικό και περιορίζει δραστικά τη γραφειοκρατία.

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v