Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόρος πλούτου αντί του ΕΝΦΙΑ!

Πολίτες, βουλευτές και άλλοι ξιφουλκούν εναντίον του ΕΝΦΙΑ που πληγώνει την κυβέρνηση. Όμως, κανένας δεν προτείνει κάποιο τρόπο για να αντικατασταθούν τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ αν καταργηθεί. Ενας δικαιότερος φόρος ίσως είναι η απάντηση.

Οι φόροι ακίνητης περιουσίας έχουν πενταπλασιασθεί ή εξαπλασιασθεί από το 2008-2009 μέχρι σήμερα, φέρνοντας από την μια πλευρά μερικά δισ. ευρώ στο κρατικό κορβανά αλλά συμβάλλοντας από την άλλη πλευρά στη καθίζηση της οικοδομής και στη συμπίεση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.

Στη προσπάθεια που κάνουν να μαζέψουν ακόμη περισσότερα λεφτά για να μειώσουν το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, οι ιθύνοντες αποφάσισαν να εισάγουν τον ΕΝΦΙΑ.

Σχεδίαζαν να εισπράξουν φέτος κάπου 2,9 δισ. ευρώ που εν συνεχεία έγιναν 2,6 δισ. ευρώ από την εισαγωγή του ΕΝΦΙΑ έναντι 2,2 δισ. το 2013 από το χαράτσι.

Μετά την γενική κατακραυγή και τις αλλαγές που έγιναν στο νόμο, το δημόσιο θα εισπράξει πιθανόν λιγότερα από 2,5 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ που οι εμπνευστές του ήθελαν να υπακούει στη λογική να πληρώσουν περισσότεροι για να μειωθεί ο κατά κεφαλή φόρος.

Όμως, δυσαρέστησε πολλούς, κυρίως κατόχους αγροτεμαχίων στην επαρχία και ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων στα αστικά κέντρα, που δεν πλήρωναν τίποτα μέχρι σήμερα.

Οι αντιδράσεις ήταν έντονες και απόλυτα προβλέψιμες.

Τόσο που στελέχη του Σύριζα μίλησαν για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Όμως, κανένας από τους επικριτές του νέου φόρου στη συμπολίτευση και στην αντιπολίτευση δεν κατέθεσε κάποια αξιόπιστη πρόταση για την αναπλήρωση των εσόδων που θα λείψουν αν ο ΕΝΦΙΑ μειωθεί σημαντικά ή καταργηθεί.

Προφανώς, δεν θεωρούμε αξιόπιστη πρόταση την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ενας τρόπος για να αναπληρωθούν τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ θα ήταν να αντικατασταθεί ο τελευταίος μ' ένα φόρο επί του πλούτου.

Ισως, κάποια στελέχη του Σύριζα να το έχουν υπόψη τους γιατί συνδέεται με την δημιουργία περιουσιολογίου που υποστηρίζουν θερμά για καιρό.

Σ' αυτή την περίπτωση, στον υπολογισμό του πλούτου θα συνυπολογισθεί τόσο η κινητή όσο και η ακίνητη περιουσία.

Επομένως, θα συμπεριληφθούν τυχόν καταθέσεις, η αξία των μετοχών, των ομολόγων, των μεριδίων σε συλλογικούς οργανισμούς επενδύσεων, π.χ. Αμοιβαία Κεφάλαια, των έργων τέχνης και φυσικά η ακίνητη περιουσία.

Επι του ύψους του ποσού θα επιβάλλεται ένας φορολογικός συντελεστής που θα αυξάνεται προοδευτικά με το μέγεθος του πλούτου.

Εξυπακούεται ότι η φορολογητέα ύλη θα είναι πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση μ' αυτή του ΕΝΦΙΑ, δίνοντας την δυνατότητα στο κράτος να εισπράξει περισσότερα χρήματα, εφαρμόζοντας χαμηλούς συντελεστές.

Επιπλέον, ο συγκεκριμένος φόρος θα είναι δικαιότερος γιατί δεν εξαιρεί τους ραντιέρηδες και άλλα άτομα υψηλού πλούτου που έχουν επενδύσει σε χρηματοοικονομικά προιόντα και έργα τέχνης.

Θα είναι επίσης πιο εύκολο να εισπραχθούν φόροι από άτομα με ρευστά διαθέσιμα σε αντίθεση με αρκετούς ιδιοκτήτες ακινήτων που μπορεί να μην έχουν ρευστά διαθέσιμα.

Αναμφισβήτητα, η επιβολή φόρου κατοχής δεν είναι ευχάριστη εμπειρία.

Θα μπορούσε κάλλιστα τέτοιου είδους φόροι να καταργηθούν αν συρρικνωνόταν το δημόσιο και μειώνονταν οι κρατικές δαπάνες για να μειωθούν τα ελλείμματα.

Όμως, το τελευταίο δεν είναι εύκολο.

Ο φόρος επι της κινητής και ακίνητης περιουσίας θα μπορούσε να φέρει τα ίδια ή και περισσότερα έσοδα στο ταμείο του κράτους σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ και είναι συγκριτικά πιο δίκαιος.

Ισως γι' αυτό άλλες ευρωπαικές χώρες επιβάλλουν ήδη τον φόρο πλούτου.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v