Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο μέτρα και 2 σταθμά για ομόλογα και Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τα ομόλογα βρίσκονται σε διαφορετική τροχιά, μπερδεύοντας εκείνους που θέλουν να βγάλουν συμπεράσματα για την οικονομία. Γιατί η πολιτική αβεβαιότητα δεν επηρεάζει το ίδιο τις δύο αγορές.

Οι επιδόσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι χειρότερες σε σχέση με εκείνες των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ίσως ξενίζει εκ πρώτης όψεως αλλά δεν θα έπρεπε γιατί έχει εξήγηση σύμφωνα με τους επαΐοντες.

Από τις αρχές Ιουνίου μέχρι σήμερα, ο Γενικός Δείκτης μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει χάσει πάνω από 100 μονάδες, μέχρι 300 μονάδες, ανάλογα με την ημερομηνία που χρησιμοποιείται στις αρχές Ιουνίου, κι έκλεισε χθες στις 1.108 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνεται κοντά στο 5,84% έναντι 5,6%-6,38% στις αρχές Ιουνίου.

Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου έχει ανέβει στο 4,27% σε σχέση με τις αρχές Ιουνίου, που ήταν στο 4,103%.

Η υποαπόδοση του Χ.Α. εξηγείται με βάση τρεις κυρίως παράγοντες.

Μετά από μια καλή πορεία του Γενικού Δείκτη που ενσωμάτωνε αισιόδοξες προβλέψεις για την κερδοφορία των εταιρειών, ήταν επόμενο να προκύψουν πωλήσεις και να επέλθει κάποιου είδους κόπωση, ισχυρίζονται αναλυτές.

Η επόμενη εκδήλωση αδυναμίας του Χ.Α. συνδέεται με την άγνωστη έκβαση των στρες τεστ της ΕΚΤ στις τράπεζες και την αδυναμία του τραπεζοβαρούς δείκτη.

Το άγνωστο αποτέλεσμα των στρες τεστ της ΕΚΤ συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία των επενδυτών κι αυτό γιατί αν προκύψουν νέες μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν στην 3η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από το καλοκαίρι του 2012.

Όμως, το τελευταίο διάστημα, η πτώση του Χ.Α. δεν αποδίδεται τόσο στα στρες τεστ και στις επιπτώσεις τους στις τραπεζικές μετοχές.

Η πτώση αποδίδεται βασικά στην ανάδειξη του πολιτικού ρίσκου καθώς έρχεται πιο κοντά η εκλογή προέδρου Δημοκρατίας και ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται πειστικά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Πάντως, η υπεροχή των πωλήσεων στο Χ.Α. δεν έχει λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας μέχρι σήμερα και φαίνεται να αφορά κυρίως ψαλίδισμα θέσεων, παρά ξεπούλημα.

Η κατάσταση στα ελληνικά ομόλογα είναι κάπως καλύτερη μέχρι στιγμής.

Αυτό εξηγείται από τους κάτωθι λόγους:

Τα ελληνικά ομόλογα προσφέρουν με διαφορά τις υψηλότερες επιδόσεις στην ευρωζώνη και επομένως δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Όπως κι άλλα ομόλογα της περιφέρειας έχουν τη στήριξη της ΕΚΤ μέσω των μηχανισμών αναχρηματοδότησης που η τελευταία δημιούργησε και της προοπτικής της ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Oι δύο προαναφερθέντες λόγοι είναι αρκετά ισχυροί για να υπερκεράσουν κάποιον άλλο εθνοκεντρικό, π.χ. την πολιτική αβεβαιότητα.

Αν όμως ο τελευταίος επιμείνει και γίνει ακόμη πιο ορατός, η χώρα δεν θα μπορεί να κάνει πολλά πράγματα σ΄ αυτό το μέτωπο.

Υπό αυτήν τη συλλογιστική, η υπεραπόδοση των ελληνικών ομολόγων έναντι των μετοχών στο Χ.Α. δικαιολογείται προς το παρόν λόγω του παράγοντα της πολιτικής αβεβαιότητας.

Ως πότε όμως;

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v