Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο «χρησμός» του κ. Ντράγκι για την Ελλάδα!

«Δεν υπάρχει παζάρι» φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ακολουθήσει τα χνάρια της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Τυχαίο; Δεν θα στοιχηματίζαμε.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι μέλος της τρόικας που εκπροσωπεί τους θεσμικούς δανειστές της Ελλάδας από τον Μάιο του 2010.

Πρόκειται για ασυνήθιστο φαινόμενο και κατά την άποψή μας δεν συνάδει με τον ρόλο μιας μεγάλης κεντρικής τράπεζας.

Φαντασθείτε τη Fed να συμμετείχε μαζί με τις ΗΠΑ και το ΔΝΤ στην επιτροπή αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος μιας καταχρεωμένης λατινοαμερικανικής χώρας.

Ούτε για αστείο δεν επρόκειτο να συμβεί κάτι τέτοιο. Ακόμη κι αν η καταχρεωμένη χώρα υιοθετούσε για νόμισμά της το δολάριο.

Είναι κι αυτό ένα ακόμη επιχείρημα υπέρ της άποψης ότι η τρόικα δεν έχει λόγο ύπαρξης.

Αφορμή για να αναφερθούμε στο θέμα έδωσε η φερόμενη ως τοποθέτηση του κ. Ντράγκι κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κληθείς από τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Κύρτσο να σχολιάσει τη θέση της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο δάνειο και θα ακολουθήσει τα χνάρια της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, ο πρόεδρος της ΕΚΤ απέφυγε να δώσει απάντηση.

Όμως, φέρεται να δήλωσε ότι όπως σε όλες τις χώρες έτσι και στην Ελλάδα «δεν υπάρχει παζάρι».

Η ΕΚΤ κάνει τη δουλειά της με βάση την εντολή που έχει, δηλαδή τη σταθερότητα των τιμών, και οι κυβερνήσεις τη δική τους, φέρεται να δήλωσε.

Όμως, η ΕΚΤ είναι μέλος της τρόικας. Επομένως, ο κ. Ντράγκι μπορεί να μιλούσε είτε εκ μέρους των δανειστών, είτε εκ μέρους μόνο της ΕΚΤ, είτε και των δύο.

Αν μιλούσε εκ μέρους της τρόικας, η δήλωση για το παζάρι δεν θα είχε τόση σημασία αφού όλοι γνωρίζουν ότι την πρώτη και την τελευταία λέξη εκεί την έχει η Γερμανία και η Α. Μέρκελ.

Αν όμως ο κ. Ντράγκι μιλούσε εκ μέρους της ΕΚΤ, το πράγμα αλλάζει.

Κι αυτό γιατί μπορεί να αναφερόταν σ' ένα θέμα που αφορά την Ελλάδα και την ΕΚΤ και άπτεται του ελληνικού εγχειρήματος για έξοδο από το μνημόνιο με κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας και αντικατάσταση των δανείων του ΔΝΤ από την αγορά.

Ποιο μπορεί να είναι το θέμα;

Να εγκρίνει η ΕΚΤ την εν δυνάμει συμμετοχή της Ελλάδας στο ΟΜΤ, δηλαδή το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, που «ευθύνεται» για τη μεγάλη πτώση του κόστους δανεισμού των άλλων χωρών της ευρωπεριφέρειας.

Αν η Ελλάδα γινόταν δεκτή στο πρόγραμμα ΟΜΤ (Outright Monetary Transactions) από την ΕΚΤ τότε αρκετοί πιστεύουν οι αγορές θα της δάνειζαν περισσότερα λεφτά και φθηνότερα.

Η ιδέα για το ΟΜΤ φέρεται ότι ανήκει στον νέο υποδιοικητή της ΤτΕ κ. Μουρμούρα και πρώην οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού και διατυπώθηκε πριν από μερικούς μήνες.

Φυσικά, το ΟΜΤ δεν έχει ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα και στην ουσία έχει μπει στο ψυγείο μέχρις ότου αποφανθεί το ευρωπαϊκό δικαστήριο στα ζητήματα που έθεσε το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο.

Αν λοιπόν ο κ. Ντράγκι αναφερόταν σ' αυτό το θέμα, το μήνυμα προς την ελληνική πλευρά δεν είναι θετικό.

Προς το παρόν, όλα αυτά είναι εικασίες.

Η πραγματικότητα θα τα επιβεβαιώσει ή θα τα διαψεύσει.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v