Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το SOS των αγορών προς κυβέρνηση και κόμματα!

Οι αγορές εκπέμπουν προειδοποιητικά σήματα προς την Ελλάδα αλλά η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση δεν φαίνεται να τα λαμβάνουν υπόψη καθώς είναι απασχολημένες με την ανταλλαγή κατηγοριών η μία εναντίον της άλλης.

Οι αγορές στέλνουν συνεχή προειδοποιητικά μηνύματα πρωτίστως στην κυβέρνηση και δευτερευόντως στα υπόλοιπα κόμματα, αλλά το πολιτικό σύστημα τα αγνοεί προς το παρόν.

Η κατακόρυφη πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και η σημαντική άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν.

Κι αυτό γιατί είναι σαν να λένε ότι δεν πιστεύουν πλέον στο ελληνικό στόρι.

Πριν από ένα δεκαήμερο περίπου στο κείμενο της 19ης Σεπτεμβρίου που είχε τίτλο «2 μέτρα και 2 σταθμά για ομόλογα και Χ.Α.», καταλήγαμε σε μία διαπίστωση και σε ένα ερώτημα:

Η διαπίστωση ήθελε τα ελληνικά ομόλογα να έχουν καλύτερη συμπεριφορά από τις μετοχές μέχρι τότε για δύο λόγους:

Τις συγκριτικά υψηλότερες αποδόσεις τους έναντι των άλλων χρεογράφων στην ευρωζώνη και τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Όμως, το ερώτημα ήταν ως πότε οι δύο προαναφερθέντες παράγοντες θα συνέχιζαν να υπερτερούν έναντι κάποιου εθνικοκεντρικού παράγοντα, π.χ. της πολιτικής αβεβαιότητας, που θα επέμενε.

Κάπου 10 μέρες αργότερα ξέρουμε την απάντηση: όχι για πολύ.

Με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στο 6,5% και το spread έναντι της Γερμανίας κοντά στις 560 μονάδες βάσης και το 5ετές ομόλογο γύρω στο 4,93% έναντι 5,58% και 3,8% στις 5 Σεπτεμβρίου, είναι σαφές ότι υπάρχει πρόβλημα.

Μια τέτοια ανοδική κίνηση είναι κάτι παραπάνω από τεχνικής φύσεως, π.χ. επειδή πούλησε ένα μεγάλο ξένο fund.

Eπιπλέον, η νέα υποχώρηση των τιμών των τραπεζικών μετοχών, ακόμη και πιο κάτω από τα επίπεδα στα οποία έκαναν τις τελευταίες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, δεν μπορεί να οφείλεται μόνο στις ανησυχίες της αγοράς για τα stress tests της ΕΚΤ, παρότι αυτός είναι πολύ σημαντικός παράγοντας.

Κατά την άποψή μας, οι αγορές στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα στην κυβέρνηση να επιμείνει στη μεταρρυθμιστική ατζέντα για να μη δει τις αποδόσεις των ομολόγων να πετούν ψηλότερα.

Μερικοί πιστεύουν ότι είναι πλέον αργά για να γίνει κάτι τέτοιο, θεωρώντας ότι οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί και είναι θέμα χρόνου να ανεβούν οι αποδόσεις σε πολύ ανώτερα επίπεδα και να παραμείνουν εκεί.

Εξυπακούεται ότι κάτι τέτοιο θα έβαζε πάγο στο κυβερνητικό σχέδιο για άντληση μερικών δισ. ευρώ από τις αγορές, δυσχεραίνοντας την απεξάρτηση από τους θεσμικούς δανειστές.

Άλλοι, όμως, είναι πιο αισιόδοξοι, θεωρώντας ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα αν η κυβέρνηση εκπλήξει ευχάριστα, ικανοποιώντας τις αγορές.

Όμως, το τελευταίο δεν είναι εύκολο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η συμπεριφορά των αγορών το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμη.

Εν τω μεταξύ, καλό θα ήταν τόσο η κυβέρνηση όσο και τα άλλα κόμματα την αντιπολίτευσης να μη γυρνάνε το κεφάλι αλλού.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v