Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έλληνες επενδυτές σε κατάσταση νευρικής κρίσης!

Ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος. Όμως, έχει καταβάλει πολλούς Έλληνες επενδυτές που επηρεασμένοι από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα προχώρησαν σε μαζικές πωλήσεις μετοχών και ομολόγων τις τελευταίες μέρες. Οι οικονομικές και οι πολιτικές συνέπειες των απωλειών.

Όλοι μιλάμε για τους ξένους επενδυτές-σπεκουλαδόρους, όμως κάτοχοι ελληνικών μετοχών αλλά και κρατικών, τραπεζικών και εταιρικών ομολόγων είναι επίσης εγχώριοι επενδυτές.

Πολλοί από τους τελευταίους τελούν υπό καθεστώς πανικού τις τελευταίες μέρες, πουλώντας όσο-όσο τις κινητές αξίες που έχουν στην κατοχή τους, καταγράφοντας συνήθως ζημίες.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει χάσει 12% περίπου μέσα σε δύο μέρες, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν εκτοξευθεί μία εκατοστιαία μονάδα και πλέον στην 5ετία και στη 10ετία.

Απώλειες της τάξης του 9% καταγράφουν επίσης τα τραπεζικά ομόλογα που εκδόθηκαν την περασμένη άνοιξη σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος.

Αν σε άλλη δυτική χώρα είχε συμβεί κάτι παρόμοιο, θα έβγαινε κάποιος υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, πιθανόν ο υπουργός Οικονομικών, και θα προέβαινε σε δηλώσεις για να καθησυχάσει τους επενδυτές, μας ανέφερε χθες στέλεχος της αγοράς.

Έχει απόλυτο δίκιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι δηλώσεις του κυβερνητικού αξιωματούχου θα είχαν αποτέλεσμα.

Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα είχαν αν δεν συνοδεύονταν από κάτι χειροπιαστό που προφανώς δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή.

Όμως, η αντίδραση θα έδινε την εικόνα μιας κυβέρνησης και μιας χώρας που παρακολουθεί τα γεγονότα και είναι έτοιμη να παρέμβει αν χρειασθεί.

Δυστυχώς, τίποτε από αυτά δε συνέβη.

Φυσικά, δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό.

Από τις 30 Σεπτεμβρίου είχαμε προειδοποιήσει για τους κινδύνους με το άρθρο «To SOS των αγορών προς κυβέρνηση και κόμματα», γράφοντας:

«Κατά την άποψή μας, οι αγορές στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα στην κυβέρνηση να επιμείνει στη μεταρρυθμιστική ατζέντα για να μη δει τις αποδόσεις των ομολόγων να πετούν ψηλότερα.

Μερικοί πιστεύουν ότι είναι πλέον αργά για να γίνει κάτι τέτοιο, θεωρώντας ότι οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί και είναι θέμα χρόνου να ανεβούν οι αποδόσεις σε πολύ ανώτερα επίπεδα και να παραμείνουν εκεί».

Όμως, κάποιοι από αυτούς που το διάβασαν και συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων θεώρησαν ίσως υπερβολικά όλα αυτά και τα αγνόησαν.

Αν ενεργούσαν διαφορετικά θα είχαν πιθανόν αποσοβήσει το ξεπούλημα των τελευταίων ημερών στο οποίο σημαίνοντα ρόλο είχαν Έλληνες επενδυτές, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς.

Οι εγχώριοι επενδυτές δεν είναι αμελητέα ποσότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών όπου το ποσοστό συμμετοχής τους φθάνει το 20%, σύμφωνα με τραπεζίτη.

Χθες και προχθές, πολλοί από αυτούς έδιναν εντολές πώλησης σε οποιαδήποτε τιμή υπό το κράτος πανικού.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η σπουδή τους να ξεφορτωθούν τραπεζικά ομόλογα επειδή ανησυχούσαν για τυχόν κούρεμα σε περίπτωση που κάποια τράπεζα αναγκαζόταν να λάβει κεφάλαια από το ΤΧΣ μετά τα στρες τεστ της ΕΚΤ.

Κάτι που διαπιστώσουν πιθανώς ότι δεν ισχύει.

Όμως, αυτό δεν αλλάζει μια δυσάρεστη πραγματικότητα.

Πολλοί απ' αυτούς κατέγραψαν ζημίες σε μετοχές και ομόλογα.

Αυτό σημαίνει ότι θα είναι δύσκολο να επιστρέψουν και να βάλουν χρήματα σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εισηγμένων επιχειρήσεων και τραπεζών και να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα.

Με αυτόν τον τρόπο η κεφαλαιαγορά στερείται μια δυνητική πηγή φρέσκων κεφαλαίων από το εσωτερικό σε μια περίοδο όπου τα έχει απόλυτη ανάγκη.

Επιπλέον, είναι πιθανόν να υπάρξει πολιτικό κόστος.

Οι χαμένοι επενδυτές ίσως θεωρήσουν υπεύθυνους κυρίως τους κυβερνώντες στους οποίους χρεώνουν τους χειρισμούς για την έξοδο από το μνημόνιο και δευτερευόντως τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και την πολιτική αβεβαιότητα σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη που έχουν επαφή μαζί τους.

Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι, μεγάλος χαμένος εκτός από αυτούς είναι η ελληνική κεφαλαιαγορά και κατ' επέκταση η εθνική οικονομία.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v