Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμένοι στους αλγόριθμους των κόκκινων δανείων

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει τις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ταμεία. Όμως, η λύση-πακέτο για τα «κόκκινα» δάνεια και τις ρυθμίσεις προς το δημόσιο μοιάζει τόσο ρεαλιστική όσο το κούρεμα του δημοσίου χρέους.

Έχει περάσει ήδη ενάμισης μήνας από τότε που ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς προανήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ τις ρυθμίσεις για τις δόσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ταμεία.

Όμως, η κυβέρνηση δεν έχει δεήσει ακόμη να τις νομοθετήσει, αν και χθες βράδυ ο κ. Χαρδούβελης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι οι ρυθμίσεις θα έλθουν σήμερα στη Βουλή για διαβούλευση.

Η καθυστέρηση έχει προκαλέσει δύο τινά:

Πρώτον, έχει συμβάλει στη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αφού πολλοί οφειλέτες δεν πάνε να πληρώσουν, περιμένοντας τη ρύθμιση. Δεύτερον, υπονομεύει την αξιοπιστία του πρωθυπουργού που δικαιολογημένα εμφανίζεται δυσαρεστημένος από τους υπεύθυνους και κυρίως από το υπουργείο Οικονομικών για την καθυστέρηση.

Όμως, η κατάσταση περιπλέκεται.

Οι συγκλίνουσες πληροφορίες θέλουν η τρόικα να έχει ζητήσει από την κυβέρνηση όπως οι ανωτέρω ρυθμίσεις «κουμπώνουν» με εκείνες για τα προβληματικά δάνεια που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης.

Με αλλά λόγια, η τρόικα θέλει λύση-πακέτο για την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους.

Μια λύση που οι ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια προς τις τράπεζες θα... επικοινωνούν με τις ρυθμίσεις προς το δημόσιο και τα ταμεία, για να χρησιμοποιήσουμε μια έκφραση του κ. Δένδια, υπουργού Ανάπτυξης.

Η λύση-πακέτο είναι ενδεδειγμένη κατά την άποψή μας γιατί θα συνεισέφερε στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά ουτοπική για τα σημερινά δεδομένα. Κι αυτό γιατί είναι ανεφάρμοστη, σύμφωνα με άτομα που έχουν άποψη και γνώση των περιπλοκών.

Φυσικά, η κυβέρνηση μπορεί να φέρει σήμερα στη Βουλή τις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα προς την εφορία και τα ταμεία και μετά από λίγο καιρό τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια με ή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

Όμως, αυτό καθεαυτό το γεγονός της ψήφισης όλων των ρυθμίσεων απέχει παρασάγγας από τη λύση-πακέτο. Για να βρεθεί κοινή λύση χρειάζεται κάτι που δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Η ενοποίηση διαφορετικών βάσεων δεδομένων, π.χ. εφορίας, ταμείων, τραπεζικών δανείων, για ταυτοποιήσεις με βάση τον ΑΦΜ και τον αριθμό αστυνομικής ταυτότητας, σύμφωνα με ειδικό.

«Εδώ δεν μπορεί η ΓΓΠΣ να ταυτοποιήσει το Ε1 με το Ε9 κάποιου λόγω βαρών, εγγυητών κ.τ.λ. στα ακίνητα ή δεν γνωρίζει μια τράπεζα για κάποιον που της χρωστάει αν έχει καταθέσεις σε άλλη τράπεζα. Θα ενοποιηθούν όλες αυτές οι βάσεις δεδομένων;» αναρωτήθηκε ο ίδιος.

Είναι λοιπόν πιο ρεαλιστικό να συμφωνήσει η τρόικα με το σχέδιο για ξεχωριστή νομοθέτηση των ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και εν συνεχεία των κόκκινων δανείων, δίνοντας περισσότερο χρόνο στη κυβέρνηση να ενοποιήσει τις βάσεις δεδομένων.

Αν μάλιστα γίνουν εκλογές και υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης θα απαιτηθεί πιθανόν ακόμη περισσότερος χρόνος. Για να μην πούμε ότι η λύση-πακέτο θα αναβληθεί επ΄ αόριστον.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ισχύει αυτό που λέει ο λαός.

Σε συζήτηση να βρισκόμαστε.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v