Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H κυβέρνηση θα πρέπει να κυβερνήσει!

Από τον Μάιο και μετά η συγκυβέρνηση δίνει την εντύπωση σε πολύ κόσμο ότι δεν θέλει να κυβερνήσει, αναβάλλοντας τη λήψη αποφάσεων σε σημαντικά θέματα. Τα γκάλοπ δείχνουν ότι δεν της έχει βγει σε καλό. Μπορεί όμως ν' αλλάξει ρότα τώρα;

Τελικά, ίσως οι πιο ορθολογικά σκεπτόμενοι άνθρωποι στην Ελλάδα να είναι εκείνοι που το πολιτικό σύστημα και σίγουρα η κυβέρνηση θα ήθελε να πιάσει, αλλά δεν μπορεί.

Αναφερόμαστε στους κάθε είδους μπαταχτσήδες.

Γνωρίζοντας πώς σκέφτονται και κινούνται τα κόμματα εξουσίας, οι μπαταχτσήδες έχουν βρει την υγειά τους. Δεν εκπληρώνουν λοιπόν τις υποχρεώσεις τους, παρότι μπορούν. Άντε να μπουν σε καμία ρύθμιση χρεών, δανείων κ.λπ. για κάποιο χρονικό διάστημα και εν συνεχεία να σταματήσουν.

Κι όμως, ο τρόπος σκέψης των μπαταχτσήδων είναι απόλυτα ορθολογικός.

Γιατί να πληρώνουν σ' ένα κράτος που φημίζεται για την ασυνέπειά του, ιδίως αν πιστεύουν ότι οι επόμενοι κυβερνήτες, όταν έλθουν στην εξουσία, θα φέρουν πιο γενναιόδωρες ρυθμίσεις χρεών, δανείων κ.ά.;

Το παράδειγμα ανήκει σε στέλεχος της αγοράς και σίγουρα αδικεί άλλους που πραγματικά αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με τις οφειλές προς την εφορία και τα ταμεία. 

Αν οι μπαταχτσήδες συμπεριφέρονται ορθολογικά, δεν συμβαίνει το ίδιο με την κυβέρνηση. Εδώ και μήνες, η τελευταία δίνει την εντύπωση ότι δεν θέλει να κυβερνήσει πραγματικά.

Αντίθετα, δείχνει ότι θέλει να συνεχίσει χωρίς να παίρνει αποφάσεις που έχουν πολιτικό κόστος για να μην κερδίζει έδαφος το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όμως, θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα γιατί το ίδιο έργο έχει παιχθεί κι από άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν, χωρίς επιτυχία.

Δεν εκπλήσσει λοιπόν που η διαφορά της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ διευρύνθηκε αντί να παραμείνει σταθερή ή να συρρικνωθεί από τον Μάιο μέχρι σήμερα. Είναι απόλυτα φυσιολογικό γιατί ο μέσος πολίτης θα επιλέξει το πρωτότυπο έναντι του αντίγραφου όταν έχει επιλογή.

Οι αγορές έχουν επίσης στείλει το μήνυμά τους, αποκλείοντας πρακτικά τη χρηματοδότηση της χώρας από εκεί.

Η στάση της τρόικας στα θέματα της τρέχουσας αξιολόγησης δεν έχει ακόμη αποκρυσταλλωθεί, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να ποντάρει πολλά στις επαφές του πρωθυπουργού με τον κ. Γιούνκερ κ.ά.

Οι ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα, οι φοροαπαλλαγές κ.λπ. μπορεί να θεωρούνται σημαντικά θέματα από πολλούς στην κυβέρνηση, αλλά νομίζουμε ότι υπερεκτιμούν κάποια πράγματα.

Σε αρκετές επιχειρήσεις, ιδιωτικού και δημοσίου συμφέροντος, πολλά επιχειρησιακά πλάνα ή επενδυτικά σχέδια έχουν παγώσει, περιμένοντας να δουν τι θα γίνει, γιατί διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση δεν κυβερνά.

Για να αλλάξει τις εντυπώσεις, η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και προωθεί κάποιες μεταρρυθμίσεις βάσει σχεδίου.

Μερικές ίσως έχουν πολιτικό κόστος. Όμως, είναι καλύτερα να πέσει μαχόμενη, παρά να δίνει την εντύπωση ότι δεν θέλει να κάνει πράγματα που ενοχλούν κάποιες ομάδες ψηφοφόρων.

Σε αυτήν εναπόκειται να δείξει αν θέλει να κυβερνήσει ή να είναι «χλομή πάπια».

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v