Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν φτάνει ο... κρυμμένος θησαυρός!

Ο κ. Χαρδούβελης συζήτησε χθες με τον κ. Σόιμπλε την επόμενη μέρα μετά τη λήξη του προγράμματος. Όμως, ο κίνδυνος αποκλεισμού της Ελλάδας από τις αγορές για σημαντικό διάστημα είναι ορατός. Γι' αυτό ο «κρυμμένος θησαυρός» έχει τη σημασία του.

Στην αναζήτηση μιας λύσης που θα οριοθετήσει τη σχέση της Ελλάδας με την ευρωζώνη μετά τη λήξη του προγράμματος οικονομικής πολιτικής επικεντρώθηκε η συζήτηση του κ. Χαρδούβελη με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε.

Πώς αλλάζουν οι καιροί!

Κι όμως...

Το καλοκαίρι του 2012, ο κ. Σόιμπλε, ο ευρωπαϊστής Γερμανός πολιτικός, όπως τον αποκάλεσε χθες ο κ. Χαρδούβελης, τασσόταν υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, έχοντας αγανακτήσει με τις ανακολουθίες και τις κούφιες υποσχέσεις της ελληνικής πλευράς.

Στο διάστημα που μεσολάβησε άλλαξε στάση απέναντι στη χώρα.

Ήταν μάλιστα εκείνος που άκουγε περισσότερο τι είχαν οι Έλληνες επίσημοι να του πουν, δείχνοντας διάθεση να βοηθήσει, σύμφωνα με τους επαΐοντες.

Δεν αποκλείεται λοιπόν να συναινέσει σε ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει την πρόωρη έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, ικανοποιώντας την επιθυμία της κυβέρνησης.

Όμως, το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο από το πρόγραμμα του ΔΝΤ πριν από το 2016 σε συνδυασμό με το τέλος του ευρωπαϊκού μνημονίου κινδυνεύει.

Αυτήν τη φορά ο κίνδυνος δεν προέρχεται από την αγανακτισμένη Ε.Ε., αλλά από τις αγανακτισμένες αγορές, που έχουν οδηγήσει την απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 7,5% περίπου και του 5ετούς πάνω από το 6%.

Η κυβέρνηση μπορεί λοιπόν να συζητά με την Ε.Ε. και τη γερμανική κυβέρνηση για την επόμενη μέρα.

Όμως, είναι πιθανόν να χρειασθεί τελικά να τραβήξει λεφτά από την προληπτική πιστωτική γραμμή που ίσως ανέλθει στα 11,4 δισ. ευρώ, που περίσσεψαν από τις τράπεζες.

Φυσικά, δεν θα μιλάμε πλέον για προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά για δανειακή γραμμή.

Με τις αγορές εκτός παιγνιδιού και τις δανειακές ανάγκες του 2015 να φθάνουν και να ξεπερνάνε τα 20 δισ. ευρώ, τα 11,4 δισ. δεν φτάνουν.

Το κράτος μπορεί φυσικά να προσβλέπει στα 2,3 δισ. ευρώ που έχει λαμβάνειν από την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών από την Εθνική και τη Eurobank.

Αν το κράτος δεν μπορεί να δανεισθεί, θα είναι επίσης πολύ δύσκολο για τις τράπεζες.

Ευτυχώς, υπάρχει ο «κρυμμένος θησαυρός» των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Πριν από πολλούς μήνες, όταν είχαμε αναφερθεί ξανά σε αυτό το θέμα, γνωρίζαμε ότι κάπου 3 δισ. ευρώ είχαν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο Ταμείο Παρακαταθηκών.

Όμως, οι φορείς της γενικής κυβέρνησης είχαν επίσης καταθέσεις σε λογαριασμούς που διατηρούσαν σε τράπεζες.

Μ' αυτά και μ' αυτά, το συνολικό ποσό ανέρχεται πλέον στα 9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα.

Ακόμη κι αν δεν είναι όλο αξιοποιήσιμο, θα είναι ένα μεγάλο μέρος από αυτό.

Θεωρητικά λοιπόν η Ελλάδα μπορεί να διαθέσει κάπου 17 - 20 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτηθεί αν δεν έχει πρόσβαση στις αγορές την επόμενη χρονιά.

Δυστυχώς, αυτά τα λεφτά δεν φτάνουν αν η Ελλάδα συνεχίσει να είναι εκτός αγορών.

Κι αυτό γιατί η χώρα θα βιώσει δύσκολες καταστάσεις.

Υπό αυτήν την έννοια, ο «κρυμμένος θησαυρός» δεν μας φτάνει.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v