Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι αγορές σπρώχνουν προς το σχέδιο C!

Oι ελληνικές αρχές δεν πήραν στα σοβαρά τις προειδοποιητικές βολές του Σεπτεμβρίου. Οι συνεχιζόμενες βολές του Οκτωβρίου έγιναν κάτι παραπάνω από αισθητές, αλλά κάποιοι δεν έβαλαν μυαλό, συνεχίζοντας τον χαβά τους. Όμως, οι αγορές δεν παίζουν.

Η Ελλάδα, ως κράτος, έχει τέσσερις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης:

Πρώτη πηγή είναι οι αγορές από τις οποίες άντλησε 4,5 δισ. ευρώ , πουλώντας ομόλογα. Επιπλέον, προχώρησε σε ανταλλαγή εντόκων με 3ετή και 5ετή ομόλογα συνολικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ.

Τέσσερα μόλις χρόνια μετά τον αποκλεισμό της από τις αγορές, που οδήγησε στο μνημόνιο του 2010, και κάτι παραπάνω από δύο χρόνια μετά τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους στην Ιστορία.

Στα ομόλογα θα μπορούσε να προστεθεί ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός μέσω εντόκων που ανακυκλώνεται σε ετήσια βάση.

Δεύτερη πηγή χρηματοδότησης είναι η Ε.Ε. και το ΔΝΤ, αλλά έρχεται υπό αυστηρούς όρους.

Όμως, ο δανεισμός από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM ολοκληρώνεται στο τέλος του 2014, αν όλα πάνε καλά, ενώ ο δανεισμός από το ΔΝΤ, κάπου 1,8 δισ. ευρώ το τρίμηνο, τελειώνει το α΄ τρίμηνο του 2016.

Τρίτη πηγή χρηματοδότησης θα μπορούσε να είναι η ίδια η χώρα. Όμως, τα ποσά είναι μεγάλα και τυχόν δέσμευση καταθέσεων θα μπορούσε να την κλονίσει ή να την καταστήσει Βόρειο Κορέα.

Τέταρτη πηγή θα μπορούσε να είναι το νομισματοκοπείο του Χολαργού αν είχαμε τη δραχμή.

Αν αποκλείσουμε τις δυο τελευταίες πηγές χρηματοδότησης, απομένουν οι αγορές και τα δάνεια από τους επίσημους δανειστές.

Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση πόνταρε σε μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής με ταυτόχρονη αποχώρηση του ΔΝΤ.

Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σχέδιο Α. Όμως, πλέον αυτό δεν υφίσταται.

Αναγκαστικά, η κυβέρνηση πήγε στο σχέδιο Β που προβλέπει έξοδο από το πρόγραμμα προσαρμογής με προληπτική γραμμή πίστωσης, που όμως συνοδεύεται από πιο ελαφριάς μορφής επιτήρηση.

Είναι το πλάνο το οποίο προσπαθεί να εξασφαλίσει η συγκυβέρνηση από την Ε.Ε. με προληπτική γραμμή πίστωσης τα 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, ποντάροντας ταυτόχρονα στις καταθέσεις των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Θεωρητικά, η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό πριν από τον Μάιο του 2015, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Μετά θα μπορούσε να βασισθεί στα 17 - 20 δισ. ευρώ του ΤΧΣ και των καταθέσεων των φορέων της γενικής κυβέρνησης για να καλύψει το κενό, συμπεριλαμβανομένων και των δανείων του ΔΝΤ.

Όλα μέλι-γάλα.

Όμως, η επιθετική συμπεριφορά των αγορών, που έχει οδηγήσει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ψηλά και το Χρηματιστήριο Αθηνών στα τάρταρα, δείχνει άλλα.

Κατ' αρχάς, η Ελλάδα έχει ουσιαστικά αποκλεισθεί από τις αγορές αφού δεν μπορεί να δανεισθεί με τόσο υψηλά επιτόκια.

Επομένως, ένα από τα κριτήρια για την παροχή μιας εκ των δύο προληπτικών γραμμών χρηματοδότησης του ευρωπαϊκού μηχανισμού ESM, PCCL και ECCL, δεν υφίσταται.

Eπιπλέον, η διαπραγματευτική της θέση υποσκάπτεται συνεχώς όσο η πίεση των αγορών δεν λέει να καταλαγιάσει.

Η πίεση ίσως γίνει αφόρητη τις επόμενες εβδομάδες αν η κυβέρνηση συνεχίσει να λέει πολλά και να κάνει ελάχιστα, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που προηγείται στα γκάλοπ, δεν ξεκαθαρίζει τη θέση του.

Το πρόβλημα με αυτήν τη διαδικασία είναι ότι μπορεί να αχρηστευθεί το σχέδιο Β.

Αν συμβεί αυτό, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει έτοιμη την εναλλακτική λύση που εμείς ονομάζουμε σχέδιο C, και είναι η χειρότερη:

Επιστροφή στο σκληρό μνημόνιο.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v