Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mποναμάς με ημερομηνία λήξης(;) από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν πλέον να αντλούν μεγαλύτερη ρευστότητα από την ΕΚΤ για τα ίδια ενέχυρα. Όμως, δεν είναι σίγουρο αν η ανωτέρω διευκόλυνση θα έχει διάρκεια ή ημερομηνία λήξης.

Στα μέσα Οκτωβρίου, είχε γίνει γνωστό ότι κατόπιν παρέμβασης του κ. Στουρνάρα, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, στην ΕΚΤ, η τελευταία αποφάσισε να αναθεωρήσει την πολιτική της επί των ενεχύρων που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες για να αντλήσουν ρευστότητα.

Η προαναγγελθείσα μείωση στο «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων και άλλων χρεογράφων που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου είναι πλέον γεγονός.

Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν πλέον να αντλούν περισσότερη ρευστότητα από την ΕΚΤ για τα ίδια χρεόγραφα που έχουν δώσει ως ενέχυρο.

Η μείωση είναι σημαντική.

Σύμφωνα με τη νέα οδηγία της ΕΚΤ, το «κούρεμα» θα ανέρχεται στο 6,5% της ονομαστικής αξίας των κρατικών χρεογράφων που φέρουν τοκομερίδιο (κουπόνι) και λήγουν σε λιγότερο από 1 χρόνο έναντι 15% προηγουμένως.

Για ένα κρατικό χρεόγραφο ονομαστικής αξίας 100 ευρώ, το «κούρεμα» θα είναι πλέον 6,5 ευρώ έναντι 15 προηγουμένως.

Το «κούρεμα» για κρατικά ομόλογα με κουπόνι που λήγουν σε διάστημα 1 - 3 ετών θα είναι 11% από 33% προηγουμένως και 16,5% από 45% για ομόλογα που λήγουν από 3 έως 5 χρόνια.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα νέα ποσοστά απομείωσης μπορεί να βρει κάποιος εδώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει κάπου 45 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ δίνοντας ενέχυρα οπότε θα μπορούν να λάβουν περισσότερα δισ. ευρώ αν παραστεί ανάγκη.

Φυσικά, ελλοχεύει ο κίνδυνος να υποχρεωθούν να τα αντικαταστήσουν με τον πιο ακριβό μηχανισμό ELA της Τράπεζας της Ελλάδος από τις αρχές του 2015 αν η κυβέρνηση και η τρόικα δεν καταλήξουν σε κάποια συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες.

Πιθανολογείται ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι υπενθύμισε αυτό το γεγονός στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλο σε πρόσφατη συνάντησή τους στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Ως γνωστόν, οι κανονισμοί της ΕΚΤ απαγορεύουν τη χρηματοδότηση τραπεζών από χώρες που έχουν πολύ χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση (κατηγορία «σκουπιδιών») και δεν βρίσκονται σε οικονομικό πρόγραμμα.

Όμως, ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν να αντιμετωπίσουν άλλο ένα ορόσημο, εκτός απροόπτου, τον επόμενο Μάρτιο, αφού τέτοια ενέχυρα χαμηλής διαβάθμισης δεν θα γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ.

Όμως, μέχρι τότε πολλά μπορεί να αλλάξουν, π.χ. δραστική αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, αν και το τελευταίο δεν διαφαίνεται αυτήν τη στιγμή στον ορίζοντα.

Η εξέλιξη, αν και αναμενόμενη, είναι θετική για τις ελληνικές τράπεζες και έρχεται λίγο διάστημα μετά τις δηλώσεις Ντράγκι που ήθελαν το ελληνικό χρέος να μη χρειάζεται αναδιάρθρωση.

Φυσικά, το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πρόσβαση σε περισσότερο φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ, αν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα δώσουν πολύ περισσότερα δάνεια απ' όσα λήγουν, όπως έχουμε εξηγήσει στο παρελθόν.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v