Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Ελλάδα και ο νόμος του κ. Σόιμπλε!

Η τρόικα έχει στυλώσει τα πόδια στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά και όλα δείχνουν ότι δύσκολα θα προκύψει ντιλ μέχρι την προεδρική εκλογή. Ο «νόμος» του κ. Σόιμπλε είναι σε ισχύ.

Ο γερμανός καθηγητής οικονομικών Hans-Werner Sinn έχει γίνει γνωστός διεθνώς για τις θέσεις του υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας και πιο παλιά υπέρ της ενθάρρυνσης χωρών της ευρωπεριφέρειας όπως η Ελλάδα να πάνε στο δικό τους νόμισμα.

Για τον κ. Sinn, το τέλος της λιτότητας σε χώρες με δημοσιονομικά ελλείμματα είναι σαν να δίνεις άδεια σε κάποιον να συσσωρεύσει νέα χρέη.

Οπαδός της πιστής εφαρμογής των δημοσιονομικών κανόνων είναι επίσης ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε που έχει επικρίνει την σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της χώρας του να παραβιάσει το Σύμφωνο Σταθερότητας μια δεκαετία περίπου πριν.

Ο τελευταίος θεωρείται ευρωπαϊστής.

Όμως, τάχθηκε υπέρ της αποπομπής της Ελλάδας από την ευρωζώνη στο παρελθόν, αγανακτισμένος από την απροθυμία της ελληνικής πολιτικής ελίτ να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Σόιμπλε φέρεται να ήταν από εκείνους που προσπαθούσε να βοηθήσει όσο η Αθήνα έδινε την εντύπωση ότι προωθούσε τις μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Αν και δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε, π.χ. την περασμένη Άνοιξη, ο γερμανός υπουργός οικονομικών έχει αλλάξει στάση απέναντι στην Ελλάδα.

Οι παλινωδίες και γενικότερα η απροθυμία της συγκυβέρνησης να υλοποιήσει τις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις στη τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής εκτιμάται ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.

Η επιδίωξη της κυβέρνησης να επιτύχει πολιτικό ντιλ που θα περιελάμβανε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την αποπομπή του ΔΝΤ και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν ενίσχυσε τις... μετοχές της Αθήνας στα μάτια του κ. Σόιμπλε.

Αντίθετα, του υπενθύμισαν το παρελθόν της Αθήνας.

Υπάρχουν άτομα που υποστηρίζουν ότι ο κ. Σόιμπλε δεν θα έφερνε αντιρρήσεις στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης αν η τελευταία είχε επιδείξει ζήλο στην υλοποίηση των περισσότερων μεταρρυθμίσεων και πνεύμα συνεργασίας με την τρόικα στα δημοσιονομικά κι άλλα θέματα.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν συνέβη και είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο κ. Σόιμπλε βρίσκεται πίσω από την στάση της τρόικας που οδηγεί κατά πάσα πιθανότητα σε κάποιου είδους συμφωνία μετά την προεδρική εκλογή.

Και πιθανόν στη χρονική επέκταση του μνημονίου.

Η Αθήνα μπορεί ακόμη να ελπίζει ότι η κ. Μέρκελ θα παρέμβει την τελευταία στιγμή και θα ρίξει το βάρος της υπερ μιας πολιτικής λύσης όπως έγινε το καλοκαίρι του 2012 που πολλοί στο γερμανικό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα ζητούσαν την έξωση της Ελλάδας από το ευρώ.

Αυτή την φορά ως χείρα βοηθείας προς τον κ. Σαμαρά.

Όμως, η κ. Μέρκελ είναι επίσης υποστηρικτής των δημοσιονομικών κανόνων, όπως ο κ. Σόιμπλε και ο κ. Sinn, και των διαρθρωτικών αλλαγών.

Θα πάει λοιπόν κόντρα στον αποκαλούμενο «νόμο του Σόιμπλε»;

Ο χρόνος θα δείξει.

Πάντως, ο κ. Σόιμπλε δύσκολα θα αλλάξει έδρα.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v