Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι «αγανακτισμένοι» επενδυτές!

Το Σίτι του Λονδίνου επιφύλαξε «θερμή» υποδοχή στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά και την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του κόμματος τους. Όμως, η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να τρέφει αυταπάτες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι στο Σίτι που την περιμένουν με «ανοιχτές αγκάλες».

Οι κ.κ. Σταθάκης και Μηλιός είχαν την ευκαιρία να δούν από κοντά τους «καρχαρίες» των αγορών κατά την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο.

Το γεγονός ότι δυο στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προηγείται στις δημοσκοπήσεις επισκέπτονταν το Λονδίνο για πρώτη φορά προξένησε μεγάλο ενδιαφέρον όπως ήταν φυσικό.

Όμως, η υποδοχή που τους επιφυλάχθηκε δεν ήταν καλή όπως έδειξαν τα ενημερωτικά e mails που κυκλοφόρησαν αλλά κι εκείνα που δεν βγήκαν.

Μερικοί ξένοι οίκοι προτίμησαν να μην γράψουν τίποτα παρά να γράψουν κάτι αρνητικό προκειμένου να αποφύγουν την πολιτική θύελλα που προξένησαν τα ενημερωτικά σημειώματα που ήδη κυκλοφόρησαν όπως παραδέχονταν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους.

Υπο άλλες συνθήκες, το πρόγραμμα ίσως τύγχανε καλύτερης υποδοχής γιατί θα περνούσε απαρατήρητο.

Όμως, οι κάθε λογής επενδυτές, σπεκουλαδόροι κ.τ.λ. γνωρίζουν πλέον πολύ καλά την ελληνική οικονομία και κάνουν εξειδικευμένες, πιεστικές ερωτήσεις με αποτέλεσμα να φέρνουν σε δύσκολη θέση οποιοδήποτε έλληνα επίσημο ή μη τους κάνει παρουσίαση.

Ετσι, μια απλή ομιλία, όπως αυτή που έκανε ο κ. Χαρδούβελης στο οδοιπορικό του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Λονδίνο τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν θεωρείται επαρκής και δεν ικανοποιεί τους επενδυτές.

Οι κάτοχοι ελληνικών αξιών και χρεογράφων θα πρέπει να ενημερώνονται σε συχνά χρονικά διαστήματα από τις ελληνικές αρχές, διοικήσεις εισηγμένων επιχειρήσεων για να μην ρευστοποιήσουν και ει δυνατόν να αγοράσουν περισσότερα.

Η κυβέρνηση φέρεται να είχε μια τέτοια προσέγγιση απέναντί τους μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2014.

Όμως, στελέχη της αγοράς τονίζουν ότι έχει σταματήσει τα οδοιπορικά και τις κατ' ιδίαν συζητήσεις με μεγαλοεπενδυτές από τότε.

Αυτό πιθανόν εξηγεί σε κάποιο βαθμό γιατί το ελληνικό επενδυτικό στόρι έχει πλέον χάσει την λάμψη του.

Υπάρχει μια εξήγηση γι' αυτό την οποία δίνουν μερικά στελέχη της αγοράς.

Η κυβέρνηση δεν είχε κάτι σημαντικό να επιδείξει αυτό το διάστημα.

Γι΄ αυτό ίσως δεν ήθελε στελέχη της, π.χ. υπουργοί, να μετέχουν σε οδοιπορικά ενημέρωσης των επενδυτών στο εξωτερικό.

Τα καλά νούμερα του προϋπολογισμού του 2014 και οι υποσχέσεις για προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών δεν θα μπορούσαν να κρύψουν τις φτωχές κυβερνητικές επιδόσεις σ' αυτούς τους τομείς.

Η ανάδειξη του πολιτικού ρίσκου σε κύριο παράγοντα επιβάρυνε περισσότερο το κλίμα.

Φθάσαμε λοιπόν σήμερα στο σημείο οι αγοραστές των 3ετών και 5ετών ομολόγων που εξέδωσε το δημόσιο τον περασμένο Απρίλιο και τον Ιούλιο να θεωρούν υπεύθυνη την κυβέρνηση για την χασούρα τους όπως ακούμε.

Οι επενδυτές βλέπουν τις αποδόσεις των funds τους να μειώνονται λόγω της έκθεσης στο ελληνικό ρίσκο και δεν τους αρέσει καθόλου.

«Είναι αγανακτισμένοι ( οι αγοραστές ομολόγων). Δεν θεωρούν τις σοβαρές απώλειες που έχουν υποστεί αποτέλεσμα γενικότερων κινήσεων στις αγορές αλλά τις αποδίδουν στην αδράνεια της κυβέρνησης να προωθήσει την μεταρρυθμιστική ατζέντα και να διαχειριστεί το πολιτικό ρίσκο,» τονίζει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.

Ο ίδιος εκτιμά ότι αν δουν έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους σε τίποτα φόρουμ στο εξωτερικό δεν θα τους αφήσουν σε χλωρό κλαδί.

Ίσως λοιπόν τα δυο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αισθανθούν καλύτερα, μαθαίνοντας ότι κάποιοι από εκείνους που είδαν περιμένουν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους με «ανοιχτές» αγκάλες.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v